Αριστερός ή Δεξιός? … Επάνω!

18 03 2007

Στην Ελλάδα – φαντάζομαι και αλλού – είναι σύνηθες οι άνθρωποι να κατατάσσονται πολιτικά πάνω σε έναν μονοδιάστατο άξονα. Κάτω από αυτή την θεώρηση, αν έχεις πολιτική τοποθέτηση, λογικά είσαι κάτι από τα παρακάτω:

  • Άκροαριστερός
  • Αριστερός
  • Κεντροαριστερός
  • Κεντρώος
  • Κεντροδεξιός
  • Δεξιός
  • Ακροδεξιός

Οι φιλελεύθεροι που ανήκουν? Δύσκολο να πεις. Δεν χωράμε πουθενά σε αυτό το μονοαξονικό σύστημα. Είμαστε φανταστικοί (i). Είμαστε ΕΠΑΝΩ. Εξηγούμαι:

Για να μπορέσουμε καλύτερα να απεικονίσουμε την πολιτική θέση του κάθε ανθρώπου χρειαζόμαστε δύο άξονες. Στον έναν εξετάζεται η θέση του ως προς τα «κοινωνικά/προσωπικά» ζητήματα, και στον άλλον ως προς τα οικονομικά.

Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα πολύ σύντομο τεστ 10 ερωτήσεων που σας τοποθετεί σε αυτό το δισδιάστατο σύστημα. Για την ιστορία, εγώ βγήκα στο (80, 80). Ξεκάθαρα επάνω!

test1.JPG
Η σχηματική αυτή απεικόνιση του πολιτικού domain, βοηθάει να κατανοηθεί ποια ανάγκη μας έσπρωξε να κάνουμε κόμμα. Προσέξτε που «πατάνε» τα άλλα κόμματα: Ο ΣΥΝ είναι στο Left Liberal, το ΠΑΣΟΚ παρότι δεν ξέρει τι του γίνεται, είναι μέσες άκρες Centrist και λίγο Left Liberal, το ΚΚΕ σκαστό Statist, η Νέα Δημοκρατία Right Conservative και λίγο Centrist, και ο ΛΑΟΣ Statist – Right Conservative. Επάνω? Ουδείς: Η ΝΔ αποκύρηξε την φιλελεύθερη πτέρυγά της επί Έβερτ, ο Γιωργάκης είναι φιλελεύθερος, αλλά δυστυχώς αντί να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε τον Γιωργάκη, στον Συνασπισμό με τον Αλαβάνο έχουν γίνει περισσότερο λαϊκιστές και απο το ΠΑΣΟΚ του ’80, τι να λέμε, πίκρα… Τι να κάνουμε και ‘μεις? Αναγκαστικά Do It Yourself

Ενδιαφέρον επίσης είναι αυτό το τεστ, το οποίο έχει περισσότερες ερωτήσεις και ίσως να είναι «ακριβέστερο». Εδώ, οι φιλελεύθεροι τοποθετούνται στο κάτω-δεξιά τεταρτημόριο. Το site που το φιλοξενεί διαθέτει επίσης πολύ ενδιαφέροντα charts όπου οι κυβερνήσεις της ΕΕ, τα κόμματα στο UK και στην Γερμανία, ακόμα και γνωστοί συνθέτες τοποθετούνται στο πεδίο.

Στο forum της Φιλελεύθερης Συμμαχίας (όπου έχουν access μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη), αρκετά από τα μέλη μας έκαναν το τεστ αυτό και δημιοσιοποίησαν το αποτέλεσμά τους. Πολύ ενδιαφέρουσα raw πληροφορία για να αφεθεί να πάει χαμένη σκέφτηκα, οπότε την έβαλα σε ένα ανάλογο chart, προκειμένου να αποτυπώσω το «ιδεολογικό footprint» της ΦΣ, ή ακριβέστερα των μελών που επέλεξαν να πουν το σκορ τους. Στατιστικά δεν αναμένεται ο πληθυσμός να βρίσκεται μακρυά από αυτήν την κατανομή:

fsfootprint.JPG

Πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από αυτό το chart:

Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχει correlation μεταξύ του πόσο «οικονομικά» και «κοινωνικά» φιλελεύθερος είναι κάποιος. Το trendline είναι σχεδόν οριζόντιο, ενώ θα περίμενα ότι θα ήταν πολύ πιο κατηφορικό προς τα δεξία.

Το δεύτερο είναι ότι, σε ότι αφορά τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, είμαστε πολύ περισσότερο ομοιογενείς, απ’ότι σε ότι αφορά τον οικονομικό φιλελευθερισμό. Η τυπική απόκλιση στους δύο άξονες είναι 1:3!Έχουμε από Σόσιαλ-φιλελεύθερους έως Αναρχο-Καπιταλιστές!

Αυτό όμως είναι λογικό. Σε μια κοινωνία όπου η μία άποψη (κρατικιστική) είναι η κυρίαρχη και η άλλη απλά απουσιάζει από μέσα, σχολεία, βιβλιοπωλεία κλπ, είναι λογικό να είναι δύσκολότερο κάποιος να αντιληφθεί ότι είναι δυνατόν να υπάρξει σύστημα με πολύ λιγότερο κράτος…και να έχει επιφυλάξεις… Αναμένω πάντως η τριβή με τις φιλελεύθερες ιδέες να συγκεντρώσει τα score δεξιότερα στο μέλλον. Δεν σας κρύβω ότι αν έκανα το τεστ πέρυσι, ή πολύ περισσότερο πριν 10 χρόνια, θα ήμουν αρκετά αριστερότερα από το (3.63 , -6.26) στο οποίο βρίσκομαι τώρα… 🙂

Μην ντρέπεστε, πείτε μου το score σας, είτε με comment είτε με email, και αν μαζευτούν αρκετά σημεία, μπορεί να σηκώσω και ένα αντίστοιχο chart επισκεπτών.

ΥΓ: Μαθαίνω ότι στην Ολλανδία υπάρχει ένα πολιτικό τεστ, πολύ διαδεδομένο, το οποίο βοηθά τους πολίτες να διαλέξουν ποιο κόμμα τους εκφράζει καλύτερα, ρωτώντας τους για διάφορα θέματα που είναι hot στις εκλογές, και «ματσάροντας» τις απαντήσεις που δίνει ο κάθε πολίτης με τις εκπεφρασμένες θέσεις των κομμάτων. Χε χε, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να προσπαθούσε κάποιος να φτιάξει ένα τέτοιο τέστ για την Ελλάδα. Πρώτον, πόσο δύσκολο θα ήταν να πάρει καθαρές απαντήσεις για καυτά θέματα από τα κόμματα της «θολούρας»? Δεύτερον, δεν θα γίνονταν πρόδηλο ότι ελάχιστα πράγματα χωρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ?

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

25 Σχόλια

18 03 2007
ο κόσμος έτσι όπως τον βλέπω εγώ

[…] τεστ αυτό το βρήκα στο blog “Πολιτεύομαι” όπου τα παιδιά της Φιλελεύθερης Συμμαχίας κάνουνε […]

18 03 2007
Πέτρος

Θα με ενδιέφερε να δω πως ακριβός απάντησες στις ερωτήσεις.

18 03 2007
Γιάννης

Σε ευχαριστώ για αυτά τα τεστ. Πράγματι απεικονίζουν καλύτερα την πραγματικότητα από τον άξονα αριστερά – δεξιά.

Εκανα το τεστ και βγήκα ακριβώς απέναντι από την κυβέρνηση Καραμανλή, όπως την εντοπίζει το δεύτερο σάιτ στο διάγραμμα που έφτιαξαν οι ειδικοί του. Συγκεκριμένα είμαι κοντά στον Μαντέλα και τον Γκάντι (!).

Φαίνεται ότι δεν έχω λόγο να σε ψηφίσω, γιατί ενώ στον κάθετο άξονα τα βρίσκουμε στον οριζόντιο χανόμαστε. Οικονομικά δεν πιστεύω στην αυτορύθμιση της αγοράς, την εξαφάνιση της κοινωνικής μέριμνας και το δίκιο του ισχυρού. Ηξερα πάντα και το έδειξε και το τεστ ότι το κράτος που θα ήθελα να ζήσω, αν εξαιρέσεις το κρύο, είναι η Σουηδία, αν και μάλλον το σάιτ αποτυπώνει την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πάντως δείχνεις αρκετά ειλικρινής και προσγειωμένος ώστε να σου ευχηθώ καλή τύχη. Μου αρέσει ότι χρησιμοποιείς ένα μπλογκ για να κάνεις πολιτική και ότι «ψάχνεσαι». Θα σε συμβούλευα να χρησιμοποιείς λιγότερους όρους μάρκετινγκ και να είσαι ανοιχτός σε διαφορετικές απόψεις.

Θα ήθελα να δω τις απόψεις σου σε τρέχοντα θέματα, όπως π.χ. το καρτέλ του γάλακτος ή το καρτέλ των τραπεζών και πως κάτι τέτοιο θα το αντιμετώπιζε μια δική σας κυβέρνηση.

18 03 2007
teach

Συγχαρητήρια για το blog και καλό κουράγιο! Η περιφέρεια που πολιτεύεστε έχει μεγάλη ανάγκη από φιλελεύθερες ιδέες!

18 03 2007
Σπύρος Ντόβας

@Πέτρος: Δίκαιο αίτημα από έναν υποψήφιο ψηφοφόρο! Το θέμα είναι ότι το απήντησα 2 μήνες πριν και δεν συγκράτησα τις απαντήσεις. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι μετά από 2 μήνες ιδεολογικών ζυμώσεων εντός της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, αν το ξανακάνω, μάλλον θα βγω πιο δεξιά. Δεσμεύομαι στην πρώτη ευκαιρία να το ξανατρέξω και να δημοσιεύσω εδώ τις απαντήσεις μου (θα το ‘κανε αυτό ο blogger Βενιζέλος, ε? 🙂 )

@ Γιάννης: Ευχαριστώ για την ευχή σου. Επιθυμώ να βλέπω τον εαυτό μου ως ανοιχτόμυαλο (υποκειμενικό αυτό), και πάντα επιδιώκω τον διάλογο με φορείς αντίθετων απόψεων. Άλλωστε, μέγιστα επικερδής είναι μια συζήτηση από την οποία αποχωρείς έχοντας πειστεί για την αντίθετη άποψη από αυτή που αρχικά υποστήριζες – τούτο σημαίνει ότι έχεις βελτιωθεί, ότι ίσως είσαι πιο κοντά στην αλήθεια. Για την ώρα, νιώθω αρκετά καλά με τις απόψεις που τώρα φέρω, και για τον λόγο αυτό αναλαμβάνω το δύσκολο έργο να προσπαθήσω να τις φέρω (μαζί με τους συναδέλφους της ΦΣ φυσικά) στην Βουλή. Φυσικά, πάντοτε ψάχνω για καλούς συνομιλητές με αντίθετες απόψεις.

Σχετικά με την πρόνοια: Αυτό που σήμερα έχουμε δεν είναι κοινωνική πρόνοια, είναι κρατική πρόνοια, πράγμα σημαντικά διαφορετικό. Το κράτος από την φύση του είναι αναποτελεσματικό και ως προς την επιλογή αυτών που θα βοηθήσει, και ως προς την αποδοτική χρήση των χρημάτων που ξοδεύει για να βοηθήσει. Προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ στην δύναμη του ανθρώπου που δρα με ελεύθερη βούληση και όχι καταναγκαστικά.
Προτιμάμε ένα κράτος που μας παίρνει €100 για την πρόνοια και προσφέρει υπηρεσίες αξίας €30, με το υπόλοιπο να εξαφανίζεται από την διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα, ή προτιμάμε την ιδιωτική πρόνοια (την πραγματική κοινωνική πρόνοια) που πιθανώς διαθέτει €70 και παρέχει τελικά υπηρεσίες στους αποδέκτες αξίας €60?

Σχετικά με τα καρτέλ, το λέμε και στην διακύρηξή μας, πρώτιστη προτεραιότητα είναι η καλή λειτουργία του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών. Καμμία ανοχή στα καρτέλ. Και πρώτα απ’όλα στο κρατικό καρτέλ 🙂

@teach: Ευχαριστώ, το γνωρίζω, προσβλέπω στην συνδρομή σας

18 03 2007
Πόντος και Αριστερά

Η πρώτη εντύπωση πάντως δίνεται από το φόρουμ της Γ.Σ.,
το οποίο, ως κλειστό και καθόλου ελεύθερο, δείχνει μια εξίσου φοβική στάση!

18 03 2007
Πόντος και Αριστερά

της φ.Σ., εννοείται!!!

18 03 2007
Σπύρος Ντόβας

@Πόντος & Αριστερά: Ευχαριστώ για την εύστοχη παρατήρησή σας. Δεν είμαι σίγουρος για τους λόγους για τους οποίους είναι κλειστό, ίσως είναι τεχνικοί, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Ο νέος ιστοτοπός μας είναι υπό κατασκευή και ίσως αυτό να αλλάξει. Η δική μου πρόταση θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Η ίδια η πολιτική διαδικασία γένεσης ενός νέου κόμματος είναι συναρπαστική, πόσω μάλλον όταν γίνεται με φορέα ένα τόσο νεαρό μέσο όπως το internet, και το content που παράγεται στο forum ως προϊόν αλληλεπίδρασης είναι πολύ ενδιαφέρον για πολύ κόσμο (και άρα η θέασή του από ενδιαφερόμενους ψηφοφόρους ή μέλη είναι πολιτικά ωφέλιμη 😉 ).
Ενδεχομένως σε λίγα χρόνια, όταν θα είμαστε μια εδραιωμένη πολιτική δύναμη, αυτό το εμβρυϊκό πολιτικό DNA που είναι το forum μας να εκτίθεται σε κάποιο ηλεκτρονικό μουσείο 🙂
Άσχετα πάντως με το κλειστό φόρουμ είμαστε ένα ανοικτό κόμμα, και αναμένουμε όσους ενδιαφέρονται να εγγραφούν μέχρι το τέλος Μαρτίου, ώστε να συμμετάσχουν στον προσυνεδριακό διάλογο και στο συνέδριό μας που θα γίνει 28-29 Απριλίου και από το οποίο θα προκύψουν το καταστατικό, τα όργανα, και το πολιτικό πρόγραμμα.

19 03 2007
So What!

Πολιτεύομαι! Στο δρόμο για το κοινοβούλιο

Ο Σπύρος Ντόβας πολιτεύεται και ανοίγει τις πόρτες του νέου του blog ‘Πολιτεύομαι! Στο δρόμο για το κοινοβούλιο‘ επιβεβαιώνοντας το &#8…

19 03 2007
Archon

eeeeeeeee…… ekana to test kai molis patisa gia apotelesmata i othoni egine prasini kai vgike ena minima pou elege » KIALLOS PASOK RE GMT» xaxaxaxa kalo to test alla kaneis den borei na katataksei politika ton eyato tou me 9 erwtiseis….

20 03 2007
Ασμοδαίος

Μήπως μπορείτε να μου εξηγήσετε τι ακριβώς είμαι (πολιτικά ομιλώντας);;;

Μάλλον κάτι σε left libertarian, με κόβω…

Economic Left/Right: -3.38
Social Libertarian/Authoritarian: -7.79

Α! Έκανα και το πρώτο test! Και ναι… είμαι libertarian (100, 60)!

21 03 2007
Σπύρος Ντόβας

Φυσικά και είστε libertarian! 🙂

(αλλά όπως είπα και σε έναν άλλο φίλο μέσω email:)

Λίγο αδύναμους μας βρίσκω στα οικονομικά. Αλλά με λίγη καλή διάθεση, αυτά ξεπερνιούνται… 🙂

Να σας γράψω εδώ μια συνταγή…

Λοιπόν, 3 φορές την ημέρα, πρωι, μεσημέρι βράδυ να επισκέπτεστε τους συνδέσμους που έχω στα δεξιά και κυρίως το e-rooster, με ανοικτό πνεύμα για να ακούσετε μια διαφορετική άποψη σχετικά με τον τρόπο οικονομικής οργάνωσης και την ευημερία που μπορεί να προκύψει από αυτόν.

Ακολουθήστε αυτή την αγωγή, και μετά από ένα μήνα, κάντε μια νέα ακτινογραφία και περάστε να την δω.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την συμμετοχή

21 03 2007
Ασμοδαίος

🙂

Ολόψυχα, καλή επιτυχία!

Δεν ψηφίζω στην εκλγική σας περιφέρεια και μάλλον δε θα ψηφίσω τη ΦΣ, αλλά κάθε φιλ-ελεύθερη (μα πώς αυτός ο ευγενής όρος έχει τόσο αρνητική χροιά σ’ ετούτη τη χώρα;!;) προσπάθεια αξίζει της στήριξής μου.

(Για τα οικονομικά: Πιστεύω γενικά στην φιλοσοφική αρχή του Μιλ ότι πρέπει να έχουμε παρέμβαση μόνο για να αποτρέψουμε βλάβη κάποιου κτλ κτλ, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα διαβίωσης για να εξασφαλιστεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και αυτό το κάτι το αξίζει κάθε άνθρωπος, κατά την άποψή μου, απλώς επειδή είναι άνθρωπος.)

31 03 2007
GordonGR

Τὸ δεύτερο τὲστ ἔδωσε
Economic Left/Right: 5.13
Social Libertarian/Authoritarian: -4.62
καὶ τὸ πρῶτο 90,90. Ἄλλα τὲστ ἔχουμε; Θὰ ἤθελα νὰ δῶ καὶ πιὸ δύσκολες ἐρωτήσεις, π.χ. γιὰ τὰ ἐπιδόματα ἀνεργίας, τὴν οἰκονομικὴ βοήθεια σὲ χῶρες τοῦ τρίτου κόσμου κλπ.

Ὡραῖα τὰ τὲστ πάντως!

31 03 2007
Σπύρος Ντόβας

Είσαι Σύμμαχος και συ και δεν το ξέρεις!

το Ολλανδικό που αναφέρω στο υστερόγραφο είναι ενδιαφέρον τεστ…
Στην πρώτη ερώτηση:

«Child benefit should be increased.»

Έμεινα 20 λεπτά να το κοιτώ σαν χάνος μέχρι να αποφασίσω…

1 04 2007
GordonGR

Θὰ τὸ ρίξω μιὰ ματιά 🙂 Ξέρω πέντε πράγματα, μὴν νομίζεις, ἁπλᾶ εἶμαι φύσει διστακτικὸς νὰ τοποθετηθῶ ὑπὲρ ἢ κατὰ σὲ κάποια πράγματα. Ἀλλὰ νομίζω ὅτι ἦρθε ἡ ὥρα νὰ βάλω τὸ λίνκ σου 🙂

1 04 2007
GordonGR

Θά τοῦ ρίξω μιὰ ματιά :Ρ

18 09 2007
Τι κοινό έχει η ΦΣ με το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και τους ΝΑΖΙ; « Πολιτεύομαι!

[…] να τους απαντήσω, χρειαζόταν να ζωγραφίζω σε χαρτί τον γνωστό ρόμβο. Τελικά κατάφερα το Σάββατο να βρω λίγο χρόνο για να […]

18 09 2007
Oneiros

Love me I’m a liberal, που τραγουδούσε κι ο Phil Ochs…

Στο μικρό Left Liberal (Personal 90%, Economic 30%)
Στο μεγάλο Left Libertarian (Economic Left/Right: -6.62, Social Libertarian/Authoritarian: -5.69)
(ισοσκελές τρίγωνο στα νότια του Mandella και δυτικά του Dalai Lama)

Έχω δει πάντως και tests που εμβαθύνουν πολύ περισσότερο.

18 09 2007
Oneiros

Btw, μιά τέτοια ανάλυση -όσο αντικειμενικότερα γίνεται- για τις ελληνικές εκλογές θα ήταν ενδιαφέρουσα

21 09 2007
Oneiros

Την έκανε το Reality Tape, με ολίγη πολιτική φαντασία.

23 09 2007
Σπύρος Ντόβας

…και μάλλον αρκετά αυθαίρετα, μιας και είναι σχεδόν αδύνατο με βάση τα προγράμματα των κομμάτων να απαντήσεις το ερωτηματολόγιο. Στο λέω γιατί το καλοκαίρι έκανα μια προσπάθεια…
Τα περισσότερα κόμματα είτε δεν έχουν καθόλου προγραμματικό πλαίσιο (πχ ΝΔ), είτε είναι ασαφές και γενικόλογο (πχ ΠΑΣΟΚ). Ειλικρινά, μετά από 15 λεπτά ανάγνωσης ένιωσα πραγματική ναυτία…
Για αυτό τον λόγο άλλωστε η τελεία που έβαλε το reality tape για την ΝΔ και η τελεία που έχουν βάλει οι του political compass είναι τόσο μακρυά.

27 11 2007
Ανώνυμος

http://www.okcupid.com/tests/take?testid=1391298482069756899

Αυτό εδώ είναι μακράν το ακριβέστατο. Μερικές ερωτήσεις απευθύνονται αποκλειστικά για Αμερικανούς, αλλά κατά τα άλλα είναι πολύ καλό. Ιδιαίτερα εμένα με έβγαλε ακριβώς εκεί που περίμενα – Personal Liberty 91% και Economic Liberty 72%.

27 11 2007
Σπύρος Ντόβας

Καλό, και, όπως φαίνεται, ακριβές. Εγώ πήρα:

Personal: 82%
Economic: 81%

31 12 2007
Πολιτικό blog » Blog Archive » ΓΑΠ εναντίον Μπένι;

[…] Τη φιλελεύθερη συμμαχία έπρεπε να κληρονομήσει. Κάποιοι τον κατηγορούν πως αντί να αλλάξει το κόμμα άλλαξε ο ίδιος. Όμως […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: