Γ*μώ τα υπουργεία μου!(με την καλή έννοια)

1 04 2007

Η πρώτη Φιλελεύθερη κυβέρνηση της Ελλάδας είναι γεγονός! Δια του παρόντος ανακοινώνω την δομή της πρώτης κυβέρνησης μου, όταν με το καλό κληθώ να κυβερνήσω. Για την στελέχωση θα τα βρούμε τότε… Ξέρω, είναι κάπως νωρίς, αλλά καλό είναι να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο 🙂

Disclaimer: Τα παρακάτω είναι προσωπικές μου απόψεις και δεν αντιπροσωπεύουν ή δεσμεύουν την Φιλελεύθερη Συμμαχία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το συνέδριο μας στις 28-29 Απριλίου θα διατυπώσει τις επίσημες θέσεις μας σε όλα τα σημαντικά θέματα…

Το post αυτό το γράφω γιατί προκλήθηκα στην κουβέντα που ανοίχθηκε σε ένα προηγούμενο post να πω τι θεωρώ ότι πρέπει να περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητές του κράτους. Σκέφτηκα ότι μια καλή προσέγγιση είναι να πάρω το τι κάνει σήμερα το κράτος και να αρχίσω να κόβω, και ότι μείνει στο τέλος, αυτό θα είναι η απάντηση. Η πιο πρόσφορη high level δομή που αντανακλά τις αρμοδιότητες του κράτους είναι η κυβέρνηση. Για να δούμε, τι περισσεύει…

Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από τα παρακάτω υπουργεία με το ακόλουθο δυναμολόγιο:

govtoday.gif

Πάμε ένα-ένα τα υπουργεία:

Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Καταργείται, και οι σημαντικά περιορισμένες αρμοδιότητές του εντάσσονται στο Ανάπτυξης. Αυτή η κατάντια με τις επιδοτήσεις πρέπει να πάψει. Οι νέοι αγρότες θα πρέπει να αισθάνονται και να δρουν ως επιχειρηματίες. Το κράτος θα πρέπει να τους αντιμετωπίσει ως τέτοιους. Οι άμεσες επιδοτήσεις δημιουργούν στρεβλώσεις και μειώνουν την παραγωγική ικανότητα. Αν οι αγρότες μιας άλλης χώρας μπορούν και πωλούν τα ίδια προϊόντα με μας στην μισή τιμή, είναι χαζομάρα να συνεχίζουμε να τα παράγουμε και εμείς, επιδοτώντας την διαφορά και βάζοντας δασμούς. Θιγόμενοι είναι οι καταναλώτές και οι φορολογούμενοι. Η απάντηση είναι η διαφοροποίηση, το branding, οι niche αγορές. Στο Ανάπτυξης λοιπόν. Όπως και με τις λοιπές επιχειρήσεις, αν το κράτος έχει έναν ρόλο αυτός έχει να κάνει με τις μεγάλης κλίμακας υποδομές. Θα τα πούμε πιο κάτω

Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής: Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του :-). Σοβαρά τώρα, αν έχουμε Υπουργείο Αγαίου, τι την χρειαζόμαστε την Περιφέρεια Αιγαίου? Και το αντίστροφο? Σβου λοιπόν, και η νησιωτική πολιτική, ότι και αν σημαίνει αυτό, στο Ανάπτυξης.

Ανάπτυξης: Μένει και διευρύνει τον ορίζοντά του ενσωματώνοντας τις αρμοδιότητες (αφού πρώτα περιοριστούν δραστικά όπου είναι δυνατόν) άλλων υπουργείων. Ενσωματώνει και τις αρμοδιότητες του πάλαι ποτέ Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, και γίνεται Υπουργείο Ανάπτυξης της Οικονομίας (ή κάτι τέτοιο). Βλέπε πάνω και κάτω.

Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: Πριν σπεύσετε να με πείτε ανάλγητο κεφαλαιοκράτη, εχθρό της εργατικής τάξης, να εξηγήσω ότι τα θέματα απασχόλησης πάνε φυσικά στο Ανάπτυξης και η Κοινωνική προστασία μαζί με την Κοινωνική Αλληλεγγύη (ποια η διαφορά?) του (πρώην) Υγείας, και γίνονται Κοινωνικής Πρόνοιας. Βλέπε και παρακάτω. Η διαχείριση των ταμείων πάει στις τράπεζες στην λογική ενός ανταποδοτικού συστήματος.

Δημόσιας Τάξης: Γμτ, τι να κάνουμε, μένει …

Δικαιοσύνης: Μένει και αυτό… θέλει όμως γερό lifting…

Εθνικής Άμυνας: Για λίγο το «έπαιξα» μπας και το συγχώνευα με το Εσωτερικών (δεν πιστεύω να έχουμε επεκτατικές βλέψεις, ε?), αλλά δεν κολλάει καλά. Μένει και αυτό… τρία στην σειρά! Το επόμενο θα την πληρώσει…

Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: Καταργείται πανηγυρικά, και όχι βέβαια για να σπάσει το σερί. Και μόνο για τον τίτλο του δεν θα έπρεπε να υπάρχει… Εθνικής Παιδείας… τι να λέμε τώρα… Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει τα προηγούμενα posts, υποστηρίζω ότι το κράτος δεν έχει καμιά δουλειά με την παραγωγή υπηρεσιών εκπαίδευσης, και πολύ περισσότερο δεν έχει δουλειά με τα θρησκεύματα. Το κράτος έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει την εκπαίδευση των πολιτών του, χρηματοδοτώντας τους για να λάβουν εκπαίδευση από το ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της επιλογής τους (κουπόνια εκπαίδευσης). Τέλος στα αναλυτικά προγράμματα και στις εκπαιδευτικές εγκυκλίους της οδού Μητροπόλεως. Τέλος στο κρατικό καπέλωμα της γνώσης. Τελεία.

Εμπορικής Ναυτιλίας: Με συνοπτικές διαδικασίες στο Ανάπτυξης και αυτό.

Εξωτερικών: Μένει.

Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Όποιος μου πει τι κάνει το Υπουργείο αυτό επί της Επικρατείας, κερδίζει δωρεάν πρόσκληση στο συνέδριό μας (28-29/4). Καλά-καλά site δεν έχει το αξιότιμο Υπουργείο. Φυσικά, τι να γράψουν στο site? Για ποιες αρμοδιότητες και ποιο έργο?…Περάστε στο δυναμολόγιο του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Ρουσσόπουλε που θέλετε να αποκαλείστε και υπουργός… Άλλωστε τον πρωθυπουργό τι τον έχουμε αν όχι για την επικράτεια?

Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης: Εσωτερικών σημαίνει εκλογές και ΟΤΑ. Οριακά είμαι να το καταργήσω εντελώς, να δώσω τις εκλογές στο Δικαιοσύνης, τους ΟΤΑ (δηλ την χρηματοδότησή τους) μαζί με την Δημόσια Διοίκηση να την συγχωνεύσω στο Οικονομικών, μπας και δούμε λίγο κράττει στην σπατάλη… Οι ΟΤΑ θα μπορούσαν να πάνε και στο Ανάπτυξης. Τέλος πάντων, δεν κατέχω σε βάθος το θέμα, οπότε για να μην γίνει καμιά πατατιά, σβήνω το γελοίο «και Αποκέντρωσης», το αφήνω σκέτο Εσωτερικών και ΔΔ και βλέπουμε.

Μακεδονίας Θράκης: Αυτονόητο. Καλά, οι Κρήτες, με τόσα χρόνια κυβερνήσεις ΠαΣοΚ, πως και δεν πέτυχαν την ίδρυση και κανενός Υπουργείου Κρήτης? Θα μου πείτε «και η έδρα του που θα ήταν? Στο Ηράκλειο ή στα Χανιά?». Πω πω, πόλεμος θα γινόταν για αυτό…

Μεταφορών & Επικοινωνιών: Κλείνετε με το καλημέρα την Ολυμπιακή, και μετά στο Ανάπτυξης και σεις

Οικονομίας και Οικονομικών: Το Οικονομίας φεύγει και πάει στο Ανάπτυξης. Το Οικονομικών μένει.

Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων: Όλα άπτονται και αφορούν κατά το μέγιστο βαθμό την Ανάπτυξη, άρα… από δω παν’ και οι άλλοι… Στο Ανάπτυξης. Φυσικά με ενίσχυση της ΣΔΙΤ λογικής.

Πολιτισμού: Άλλο καλαμπούρι αυτό (για να μην πούμε δράμα) . Οι αρχαιολογικοί χώροι στο Ανάπτυξης. Πρόκειται για το #1 εξαγώγιμο προϊόν μας. Τα υπόλοιπα (θέατρο, κινηματογράφο κλπ) θα τα θρέψει η ιδιωτική πρωτοβουλία (και χορηγία).

Τουριστικής Ανάπτυξης: Θα πάει να βρει τους αρχαιολογικούς χώρους, τις υποδομές των δημοσίων έργων, και τις μεταφορές στο Ανάπτυξης. Το λέει και ο τίτλος του.

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Αυτό και αν είναι οχυρό αδιαφάνειας, κακοδιαχείρισης, και χαμηλότατης ποιότητας υπηρεσιών. Όπως και με την Παιδεία, το κράτος δεν χρειάζεται να παράγει υπηρεσίες υγείας. Αρκεί να χρηματοδοτεί όσους τις χρειάζονται για να τις αγοράσουν από όπου επιθυμούν. Η Κοινωνική Αλληλεγγύη συναντήθηκε με την Κοινωνική Προστασία (του πρώην Απασχόλησης) και γίνεται έναν νέο υπουργείο με τίτλο «Κοινωνικής Πρόνοιας» και σκοπό να χρηματοδοτεί τους έχοντες ανάγκη για να την ξεπεράσουν.

Άρα μείναμε με 8 μόλις υπουργεία! Είναι

1) Ανάπτυξης της Οικονομίας: Προς θεού (λέμε τώρα), δεν θα ρυθμίζει! Και δεν θα επιδοτεί άμεσα – ή αν επιδοτεί θα είναι σε πολύ περιορισμένη έκταση. Βασικά θα δημιουργεί τις υποδομές για την ανάπτυξη της Οικονομίας, υλοποιώντας ένα στρατηγικό πλάνο (π.χ. έμφαση στην καινοτομία). Και θα εγγυάται για την απρόσκοπτη λειτουργία των βασικών υποδομών (ενέργεια, επικοινωνίες, μεταφορές). Άντε, να κάνει και το branding της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αυτά.

2) Δημόσιας Τάξης

3) Δικαιοσύνης

4) Εθνικής Άμυνας

5) Εξωτερικών

6) Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης

7) Οικονομικών

8 ) Κοινωνικής Πρόνοιας

Ακόμα και αυτά τα υπουργεία έχουν σήμερα ένα σκασμό εποπτευόμενους οργανισμούς, ΔΕΚΟ, επιτροπές, εταιρείες ειδικού σκοπού κλπ κλπ, τα οποία θέλουν ένα γερό ξεσκαρτάρισμα. Δεν μπορεί να γίνει εδώ. Σε επόμενα ποστ και ανά υπουργείο. Ας εξοικιωθούμε πρώτα με αυτή την ιδέα…

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

18 Σχόλια

1 04 2007
GordonGR

Κατ᾿ ἀρχήν, μ᾿ ἀρέσει ὁ τρόπος ποὺ σκέπτεσαι. Ὄντως ἡ κυβέρνηση ἔχει γίνει ἡ ὑπ᾿ ἀριθμὸν ἕνα δημόσια ὑπηρεσία, μὲ τὴ διαφορὰ ὅτι δὲν ἔχει μονιμότητα. Ἀλλὰ νομίζω ὅτι τὸ παρακάνεις λιγάκι… Ἐγὼ θὰ πρότεινα τὶς ἑξῆς δύο τροποποιήσεις.

(α) Τὰ ὑπουργεῖα Δικαιοσύνης, Δημόσιας τάξεως καὶ Ἐθνικῆς ἄμυνας συγχωνεύονται στὸ «Δικαιοσύνης καὶ δημόσιας ἀσφάλειας», μὲ δύο στόχους (ἐνδεχομένως καὶ δύο ὑφυπουργεῖα): (αα) τὴν ὀργάνωση τῆς λειτουργίας τῆς δικαιοσύνης, δηλαδὴ τὴν ἀνακατανομὴ τῶν δικαστικῶν καὶ γραμματειακῶν ὑπαλλήλων τὴν πρόσληψη/ἀπόλυση κάποιων ἀνὰ πόλη/περιφέρεια ὥστε νὰ ἐπιτελοῦνται ταχύτερα καὶ πιὸ διαφανῶς οἱ ὑποθέσεις· (ββ) τὴν ὀργάνωση τῶν ὑπηρεσιῶν ἀσφάλειας ἐντὸς τῆς ἐπικράτειας καὶ τὴ φύλαξη τῶν συνόρων καὶ τὴ σταδιακὴ μετατροπὴ τῶν φορέων σὲ ἰδιωτικούς, μὲ ΣΔΙΤ ἢ κάποιο παρόμοιο σύστημα, ἔτσι ὥστε νὰ μὴν ἀπεργοῦν οἱ ἀστυνομικοὶ (ἂν εἶναι δυνατὸν δηλαδὴ) καὶ νὰ ἔχει τὸ κράτος τὴν εὐχέρεια ἀντὶ νὰ ὑποκύπτει κάθε φορὰ στὸν ἐκβιασμὸ νὰ ἀπαντήσει «θέλετε κι ἄλλο ἐπίδομα ἔ; λύω τὴ σύμβαση μὲ τὴ Φύλαξη Α.Ε. καὶ συνάπτω νέα μὲ τὴν Προστασία Α.Ε.» (παράδειγμα)· ὁ στρατὸς ἂς παραμείνει δημόσιος, ἀλλὰ αὐστηρὰ ἐπαγγελματικὸς μὲ σχέσεις ἐργασίας ἰδιωτικοῦ δικαίου.

(β) Τὰ ὑπουργεῖα Παιδείας καὶ Πολιτισμοῦ δὲν καταργοῦνται, ἀλλὰ συγχωνεύονται (μὲ ἕνα τὸ πολὺ ὑφυπουργεῖο), προκειμένου νὰ κατανέμουν τὴ διδακτέα ὕλη στὶς τάξεις τοῦ σχολείου, στὰ ἑξάμηνα τῶν ΙΕΚ καὶ στὰ τμήματα τῆς ἀνώτατης ἐκπαίδευσης, ἁπλῶς καὶ μόνο γιὰ νὰ διατηρεῖται ἡ συμβατότητα ἀπὸ ἱδρύματος εἰς ἵδρυμα καὶ ἀπὸ τμήματος εἰς τμῆμα.

1 04 2007
Roark

Έχετε την ψήφο εμπιστοσύνης μου!

1 04 2007
Anarchocapitalist

Αυτο είναι πραγματικά μικρό και ευέλικτο σχήμα. Ή μιλάμε για πραγματική επανίδρυση ή κοροιδευόμαστε. Εν αναμονή και των υπολοίπων στοιχείων…..

2 04 2007
urfurshlaag

Κύριε ! μένω έκπληκτος από την ταύτιση των απόψεών μας! Πραγματικά και εγώ θέλω να κάνω ακατονόμαστες σεξουαλικές πράξεις με τα υπουργεία μου να τα γ@μήσω, να τους ξεπ@τώσω τα β@ρδουλα, να χύ$ω στην πρόσοψή τους.
Αλλά με τα δικά μου τα υπουργεία, μόνο με τα δικά μου, κανενός άλλου.

2 04 2007
philos

Πες μου ότι θες να κόψεις και στο 1/100 τους διάφορoυς δημόσιους οργανισμούς να επανενώσεις Δήμους, και σιγά σιγά να μειώσεις στο 1/10 τους υπάρχοντες Δ.Υ.
Τότε έχεις σίγουρα την ψήφο μου!!!
Για άλλες δεν ξέρω!
😉

2 04 2007
urfurshlaag

Νομίζω ότι θα σας ψηφίσω!
Η διάθεση που έχετε για ελευθερία και απελευθέρωση των ανθρώπινων παρορμήσεων και ενστίκτων με έχει συγκλονίσει!
Η νομιμοποίηση του κανιβαλισμού είναι μια πραγματικά πρωτοποριακή σας ιδέα!
Αλλά δεν νομίζετε ότι θα επιρεάσει τον δημόσιο τομέα;

2 04 2007
urfurshlaag

συγνόμη, επηρεάσει

2 04 2007
urfurshlaag

εεε με συγχωρείς θέλω να πώ συγνώμη

2 04 2007
urfurshlaag

το «πω» χωρίς τόνο

3 04 2007
dealsend

Θα συμφωνήσω με τον urfurshlaag, οτι το «πω» πάει χωρίς τόνο!

Θα διαφωνήσω όμως μαζί σου για το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αφου έχεις το Δημοσίας Τάξης, τι να το κάνεις το Κοινωνικής Πρόνοιας;

Ενοποιησέ τα δύο υπουργεί σε ένα, ονομασέ τα «Υπουργείο Βύρων Πολύδωρας»

3 04 2007
cobden78

Να ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα περιορισμού των υπουργείων και της κρατικής γραφειοκρατίας που θα μπορούσε να υιοθετήσει και η Φιλελεύθερη Συμμαχία!

4 04 2007
ΣΑΤΥΡΙΚΟΝ

Καλά, είσαι αριστεροχουντικός????

4 04 2007
ΣΑΤΥΡΙΚΟΝ

η δεξιοχουντικός???

4 04 2007
ΣΑΤΥΡΙΚΟΝ

Μάλλον με τον Λεβέντη πρέπει να πας

4 04 2007
urfurshlaag

O άνθρωπος είναι Κανιβαλιστής και αυτό είναι κάτι που σέβομαι βαθύτατα.
Υποκλίνομαι στις πραγματικά ριζοσπαστικές σας ιδέες περί νομιμοποίησης της πατροκτονίας και της αιμομιξίας χωρίς να υπολογίσετε το πολιτικό κόστος.
Μπράβο!
Ζήτω η ελευθερία! Ζήτω η Φιλελεύθερη Συμμαχία!

13 04 2007
chris m.

Πιστευω οτι υπουργείο ΔΗΜ ΤΑΞΗΣ μπορεί να κλεισει μιας και η αστυνομια κλπ μπορει να υπαγονται σε δημους και σε περιφερειες οπως σε αλλα κράτη! Επισης να γινουν μητροπολιτικοι δημοι που θα εχουν την ευθυνη για πολλα πραματα οπως τουρισμο, ασφαλεια, επενδυσεις, φορους κλπ.!

15 04 2007
Ασμοδαίος

Μμμ… Θα επισημάνω τα σημεία στα οποία διαφωνώ: το Δημόσιας τάξης (και το Δικαιοσύνης θα προσέθετα, γιατί είναι πάρα πολύ μικρό υπουργείο) πρέπει να συγχωνευθούν με το Εσωτερικών με παράλληλη αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων του πρώτου στους ΟΤ’Α’.

Το Περιβάλλοντος γίνεται ξεχωριστό υπουργείο διότι η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων εφαπτομένων των μεγάλων έργων και του περιβάλλοντος στο ίδιο πρόσωπο δημιουργούν τραγικές καταστάσεις όπως αυτήν του να παρακολουθείς τον εκάστοτε αρμόδιο για το Περιβάλλον υπουργό του κράτους -του νυν μη εξαιρουμένου- να υποστηρίζει ότι η εκτροπή του 1/3 του Αχελώου δε θα προκαλέσει κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε κανένα οικοσύστημα. Δε γίνεται ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος να είναι το ίδιο πρόσωπο! Σωστό θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, να πάνε στο υπουργείο περιβάλλοντος και τα της ‘περήφανης αγροτιάς’, όπως γίνεται και στη Γηραιά Αλβιώνα.

Ύστερα, γράφεις ότι ‘το κράτος δεν χρειάζεται να παράγει υπηρεσίες υγείας. Αρκεί να χρηματοδοτεί όσους τις χρειάζονται για να τις αγοράσουν από όπου επιθυμούν.’ Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό. Στην Παιδεία, όπου έφαρμόζουμε την ίδια λογική με τα κουπόνια, τα πράγματα είναι απλά. Στο πεδίο της υγείας όμως;

Τώρα για το Παιδείας, ακολουθώντας επίσης λογική αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων του παραμένει μαζί με τον Πολιτισμού, ως Εθνικής (σκέψου το Έθνος με τη φιλελεύθερη, την πολιτική έννοια της λέξης. Στην Εγκυκλοπαίδεια περιγραφόταν ως το σύνολο των πολιτών ενός κράτους. Ούτε δεσμοί αίματος, ούτε κοινοτιστικές αντιλήψεις.) Παιδείας με τις ελάχιστες εποπτικές αρμοδιότητες που του χρειάζονται, όπως το περιέγραψε ο GordonGR.

Τέλος, ας μην παραλείψουμε ότι το ‘Υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης’ (πλήρης τίτλος) έχει πολλές και ενδιαφέρουσες αρμοδιότητες που μπορούν να βρεθούν εδώ!. Κέρδισα την πρόσκληση για το συνέδριο;;;

24 12 2007
Νύχτες με τον εχθρό μου « Πολιτεύομαι!

[…] πια ανάμεσα στους φίλους, παρά το επεισοδιακό ξεκίνημα της σχέσης […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: