Αξίζουμε την άμεση δημοκρατία?

24 04 2007

Κατ’ αρχήν πρέπει να αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που έτυχε να γεννηθούμε σε καιρούς που είναι πάλι δυνατόν να εξετάζουμε αυτό το θέμα. Η τεχνολογία καταρρίπτει όλα τα εμπόδια (και τα προσχήματα) που μας ανάγκασαν για εκατοντάδες χρόνια να ανεχόμαστε την ταπείνωση της αντιπροσώπευσης (και υποεκπροσώπησης) και είμαστε στο σημείο όπου η άμεση δημοκρατία μπορεί να είναι μια ρεαλιστική επιλογή, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις.

Μια τέτοια περίπτωση που για προφανείς λόγους με απασχολεί είναι το νεοϊδρυθέν κόμμα μας, η Φιλελεύθερη Συμμαχία, η οποία το προσεχές Σαββατοκύριακο 28-29 Απριλίου θα οργανώσει το Ιδρυτικό της Συνέδριο, σε ξενοδοχείο της Αναβύσσου (για προσκλήσεις αποστείλλατε e-mail).

Από το συνέδριο θα παραχθούν η Ιδρυτική μας Διακήρυξη, το Πολιτικό μας Πρόγραμμα και το Καταστατικό του κόμματος όπως επίσης και η στελέχωση των οργάνων που θα προβλέπει το ψηφισθέν Καταστατικό. Η διαβούλευση στο forum μας είναι εν εξελίξει, και τα πολιτικά κείμενα όπως φαίνεται να διαμορφώνονται είναι πολύ δυνατά.

Για λόγους που και εγώ δεν μπορώ να εξηγήσω, η προσοχή μου έχει εστιαστεί στο Καταστατικό. Το Καταστατικό είναι το «Σύνταγμα» του κόμματος και καθορίζει το γενικό και σε μερικές περιπτώσεις ειδικό πλαίσιο λειτουργίας.

Φαντάζομαι ότι το συγκεκριμένο θέμα με έλκει γιατί εμπεριέχει design και μάλιστα σε σχεδόν λευκό χαρτί. Είναι όπως το σπίτι που θα μείνεις. Είτε μπορείς να νοικιάσεις ή να αγοράσεις έτοιμο, περίπτωση στην οποία χρειάζεται μικρή προσπάθεια αλλά είναι «πάρτο-φάτο» όπως λέει και ένας καλός φίλος για το packaged software, είτε μπορείς να το χτίσεις ο ίδιος, οπότε από την μία ο κόπος είναι πολύ μεγαλύτερος, από την άλλη στο τέλος έχεις (σχεδόν) αυτό που πάντα ήθελες.

Μιας και λοιπόν μπήκαμε στην διαδικασία του «πολύ κόπου», να φτιάξουμε δηλαδή το δικό μας κόμμα, γιατί να μην είναι όπως το θέλουμε; Κατέθεσα λοιπόν στο φόρουμ και το μοιράζομαι και μαζί σας ένα powerpoint το οποίο περιέχει το σκαρίφημα ιδεών και αρχών οι οποίες θα πρέπει κατά την άποψή μου να διαπνέουν τον τρόπο λειτουργία μας. Νάτο:

Σκαρίφημα αρχών και ιδεών για το καταστατικό της ΦΣ

Επίσης έφτιαξα ένα rolling demo στο οποίο το παρουσιάζω και το διανθίζω με προφορικά σχόλια. Για τους υπομονετικούς*, μπορεί να βρεθεί εδώ. Δείτε τα .htm αρχεία σε αύξουσα σειρά. Το ζουμί στις ενότητες 002, 004 και 005.

Για όσους δεν έχουν χρόνο να δουν όλη την παρουσίαση, η βασική ιδέα (004) είναι η εξής:

  • Το μέλος είναι η ΚΕΝΤΡΙΚΗ κομματική οντότητα
  • Οι αρχές της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ εφαρμόζονται όπου και όσο είναι δυνατόν
  • Η αντιπροσώπευση είναι δυνατή κατ’ επιλογήν
  • Οι διαδικασίες είναι δημόσιες στον μέγιστο δυνατό βαθμό
  • Δίδεται η ευκαιρία στην κάθε άποψη να ακουστεί, πείσει, υιοθετηθεί
  • Η ευθυγράμμιση με τις βασικές στρατηγικές επιλογές είναι ευθύνη αιρετού, ανακλητού διοικητικού οργάνου (διοικούσα επιτροπή)

Η πρόταση στηρίζεται στις παρακάτω παραδοχές:

  • Τα μέλη ενδιαφέρονται για την πρόοδο της ΦΣ και την επίτευξη των σκοπών της
  • Τα μέλη επιθυμούν να συμμετέχουν στον βαθμό που είναι δυνατόν για το κάθε μέλος
  • Τα μέλη εμφορούνται από φιλελεύθερες ιδέες και αυτό αντανακλάται στην κομματική τους δραστηριότητα
  • Τα μέλη επιθυμούν να οργανωθούν όπως εδώ προτείνεται και θα χρηματοδοτήσουν την δημιουργία της υποδομής που θα το επιτρέψει.

Και από αυτές τις παραδοχές πηγάζει το ερώτημα του τίτλου. Νομίζω ότι η πρόταση έχει την απαιτούμενη εσωτερική συνοχή και πληρότητα, ώστε, πραγματική κριτική να μπορεί να της γίνει μόνο σε ότι αφορά την εγκυρότητα των παραδοχών της. Για να παραφράσω το γνωστό ρητό του Friedman: Underlying most arguments against the direct democracy is a lack of belief in the citizens themselves.

Έχουν οι πολίτες την απαιτούμενη υπευθυνότητα ώστε να τους εμπιστευτεί κανείς αυτήν την ύστατη δύναμη? Δεν είμαι σίγουρος. Δείτε την βάση των κομμάτων και τις «ομορφιές» των συνεδρίων που διοργανώνουν τα ίδια και οι νεολαίες τους…

Έχουν οι φιλελεύθεροι την υπευθυνότητα ώστε να τους εμπιστευτεί κανείς αυτήν την ύστατη δύναμη? Μα φυσικά! Εξ’ ορισμού! Και δεν τους αξίζει τίποτα λιγότερο.

Είναι νομίζω μοναδική ευκαιρία στην ΦΣ, πρωτοπορώντας παγκόσμια, να εφαρμόσουμε τις ιδέες μας περί του πρωτείου του ατόμου, της ατομικής ευθύνης και της δύναμης της αυτορύθμισης στο πλέον ευνοϊκό για αυτές περιβάλλον (ένα φιλελεύθερο κόμμα) και να δείξουμε εμπράκτως προς την κοινωνία ότι εννοούμε αυτά που κηρύττουμε, τα εφαρμόζουμε στον οίκο μας και τα αποτελέσματα μας ανταμείβουν.

Η πρόταση σε μορφή κειμένου πρέπει να κατατεθεί μέχρι την Τετάρτη 25/4, ώρα 12:00. Αναμένω τα σχόλιά σας, ώστε να κάνω το fine-tuning. Είστε άλλωστε οι δημόσιοι πολιτικοί μου σύμβουλοι…

Αλήθεια, το γεγονός ότι ένα κόμμα λειτουργεί εντελώς δημόσια, με άμεση δημοκρατία για όλα τα θέματα, και ενθαρρύνει την συμμετοχή των απλών μελών στην παραγωγή πολιτικής είναι για σας ένας παράγων για τον οποίον θα μας βλέπατε πιο θετικά?

*ζητώ την συμπάθειά σας, η «μαγνητοσκόπηση» και ηχογράφηση έγινε μεταξύ 01:00 και 04:30 το πρωί με το κεφάλι καζάνι και τα μάτια να κλείνουν. Τι να γίνει, με την δουλειά και τις λοιπές υποχρεώσεις, αναγκαστικά για τα πολιτικά η μέρα αρχίζει στις 24:00.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

14 Σχόλια

24 04 2007
provokator

Σπύρο θεέ, πάρε την ΠΑΕ (στην παιανία δεν είπες οτι παίζεις 5χ5;)

24 04 2007
jim_hellas

Νομίζω υπάρχει ένα πρόβλημα με το αρχείο PPT. Εμένα μου κατεβαίνει άδειο! :-S

24 04 2007
Σπύρος Ντόβας

Δάκτυλος των ρεπουμπλικάνων!

Τώρα πρέπει να είναι εντάξει.

Ευχαριστώ

24 04 2007
Ασμοδαίος

Μόλις τέλειωσα την ακρόαση όλων των κεφαλαίων του rolling demo και έχω να δηλώσω ότι συμφωνώ με σχεδόν όλες τις προτάσεις σου. Πέρα από το ότι η δουλειά που έκανες είναι τρομερή, οι θέσεις σου μπορούν, εάν εφαρμοστούν, να επιφέρουν αλλαγές πολύ σημαντικές. Την ώρα που άλλα κόμματα (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε) μιλούνε για συμμετοχική δημοκρατία μέσω διαδικτύου κτλ, αλλά έργω κάνουν ελάχιστα, η πρότασή σου δείχνει πώς μπορούμε πραγματικά «εμπνεόμενοι από (και όχι μιμούμενοι) αυτό το πρότυπο μιας πολιτείας που εξασφαλίζει τη μέγιστη ελευθερία για τα μέλη της (της δημοκρατικής Αθήνας) να οικοδομήσουμε το δικό μας πρόταγμα;», όπως έγραφα σε σχόλιο σε παλαιότερο post σου. Ε, λοιπόν, αυτό ακριβώς πιστεύω ότι κάνεις και, μάλιστα, με μεγάλη επιτυχία. Ιδιαίτερα οι δικλείδες ασφαλείας του συστήματος απέναντι όχι μόνο σε επίθεση πολιτικών trolls, αλλά και στον αυταρχισμό της ΔΕ (αν θυμάμαι καλά), επέλυσαν εν τη γενέσει της κάθε απορία που μου δημιουργούνταν.

Αναρωτιέμαι, ωστόσο, ποιο είναι το κόστος ενός τέτοιου συστήματος; Μπορεί να καλυφθεί από ένα κόμμα χωρίς μεγάλες χρηματοδοτικές πηγές σα τη ΦιΣ;

Α! Να μην ξεχάσω: μία ένσταση έχω. Δεν καταλαβαίνω γιατί προτείνεις να υπάρχει πρόεδρος της ΦιΣ. Μου φαίνεται ότι είναι μία κατά το μάλλον ή ήττον διακοσμητική θέση, δίχως ουσιαστικό περιεχόμενο.

Αν και ακόμα δεν έχει ξεδιαλύνει το θέμα της δυνατότητας παρουσίας μου στο συνέδριο, εκφράζω την πλήρη υποστήριξή μου στη δημοκρατική τάση της ΦιΣ! 🙂

25 04 2007
dealsend

Σπύρο μια μικρή ερώτηση, προσπάθησα να δω το rolling demo, αλλα μου ειναι δύσκολο (κολλάει στις παρουσιάσεις τυπου Power Point), υπάρχει περίπτωση το υλικό αυτο να ανέβει καπως αλλίως;

πχ ζιπαρισμένα τα αρχεία, hosted σε rapidshare ετσι ωστε να μπορει να το δει καποιος και offline.

25 04 2007
Σπύρος Ντόβας

@Ασμοδαίος: Συμφωνώ, ο πρόεδρος είναι αχρείαστος αν εξαιρέσουμε:
1) Ότι ο νόμος προβλέπει επικεφαλής στον οποίον αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες και προνόμια
2) Οι πολίτες αναμένουν ότι θα έχουμε πρόεδρο. Σε όσους έχω πει για την ΦΣ, το πρώτο που με ρωτούν είναι «ποιος είναι ο αρχηγός σας». Τα κανάλια και οι εφημερίδες όταν ζητούν (ή τους πιέζουμε αρκετά) να φιλοξενήσουν μια δήλωσή μας ή μια συνέντευξη, ζητούν τον αρχηγό μας. Τι να κάνουμε, είναι αναγκαίο κακό, ειδικά για τους φύσει απείθαρχους φιλελεύθερους.
ΥΓ: Αν δεν έχεις πάρει κανένα από τα δύο emails που σου έστειλα, κάποιο πρόβλημα θα υπάρχει με τον mail server σου. Τσέκαρέ το.

@dealsend: Δεν κατανοώ την φύση του προβλήματος που αντιμετώπισες. Το rolling demo είναι flash οπότε τσέκαρε αν έχεις latest. Κατά τα άλλα, όλα τα αρχεία μπορούν να γίνουν «Save link as» και να ιδωθούν offline. Βάλε τα στο ίδιο dir και εκτέλεσε τα htm με αυξουσα σειρά. Το ζουμί είναι στα 002, 004 και 005, αλλά και τα άλλα έχουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Αν τα προβλήματά συεχιστούν στείλε mail να δούμε τι μπορεί να γίνει.

25 04 2007
satyrikon

Διαβασα το demo.Καλη η προσπάθεια αλλα ,καλοπροαιρετα,λεω οτι μου θυμιζει κατι μεταξυ κλειστου club και μη κερδοσκοπικης εταιριας.Θα μπορουσε να λειτουργησει ,χρειαζεται συζητηση στα επι μερους, εαν δεν εμφανιζοταν σαν πολιτικο κομμα.Ανεξαρτητα παντως αν συμφωνω η οχι στο ιδεολογικο υποβαθρο,προχωρηστε,καλο ειναι να γινει η αποπειρα…καλο ειναι να γινει η προσπαθεια….

25 04 2007
Ασμοδαίος

Σπύρο, τα πήρα και τα δύο τα mail. Αν καταφέρω να επιλύσω κάποια πρακτικής φύσης ζητήματα (στέγαση, μετακίνηση κτλ), οψόμεθα ες Ανάβυσσον!

25 04 2007
30 04 2007
ophilos

Την αξίζουμε? Αυτό ρωτάω και γω τον εαυτό μου από προχθές…

30 04 2007
GordonGR

Μόλις τώρα διάβασα τὸ σχέδιο καταστατικοῦ (ξέρω ἄργησα, ἀλλὰ ξανάνοιξαν τὰ πανεπιστήμια καὶ πλάκωσαν δουλειές). Λοιπόν, δὲν ἔχω σχηματίσει ἄποψη ἀκόμη, ἀλλὰ σὲ πρώτη ἀνάγνωση δείχνει ἰδιαίτερα ἐνδιαφέρον. Μοῦ θυμίζει τὴ λειτουργία τῶν φόρουμ, ὅπου ἂν γραφτεῖς, παρακολουθεῖς, συμμετέχεις, ἐκφέρεις ἄποψη καὶ τὴ στηρίζεις, σὲ δύο μῆνες παίρνεις ἀξιώματα, ἐνῶ άλλιῶς κάθεσαι πέντε χρόνια καὶ δὲν ἔχεις τίποτε. Ἔτσι κι ἀλλιῶς τώρα θὰ βγεῖ τὸ ὁριστικὸ καταστατικό, όπότε κοντὸς ψαλμὸς κουσοῦρι..

30 04 2007
Σπύρος Ντόβας

@philos: Τελικά ο τίτλος του post είναι παραπλανητικός. Ο πληθυντικός είναι ανάρμοστος. Έπρεπε να λέει: «Αξίζεις την άμεση δημοκρατία?». Όπως είπα και προχθές, ο καθένας πρέπει να το απαντήσει αυτό για τον εαυτό του. Την δική σου απάντηση νομίζω την ξέρω 🙂

4 05 2007
urfurshlaag

χμ χμ. Κυριε Ντόβα;

18 03 2015
Πρωθυπουργός για μια ημέρα… The memetag! | ophilos

[…] παρόμοιο με αυτό που είχε οραματιστεί και ο Σπύρος Ντόβας για το καταστατικό της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, αλλά […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: