Αποσυμπίεση

6 05 2007

Όπως ίσως γνωρίζετε, το προηγούμενο σαββατοκύριακο διεξήχθη στην Ανάβυσσο το ιδρυτικό συνέδριο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, την οποία έζησα πολύ έντονα. Το διήμερο αυτό ήταν το αποκορύφωμα μιας περιόδου πολύ απαιτητικής αφενός στην δουλειά, αφεταίρου για την προετοιμασία της πρότασης καταστατικού άμεσης δημοκρατίας που κατέθεσα και το οποίο μου τράβηξε απρόσμενα πολλές ώρες. Η λήξη του συνεδρίου με βρήκε να νιώθω σαν δύτης που αναδύθηκε μετά από μακρά παραμονή σε μεγάλο βάθος. Η αποσυμπίεση είναι απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις, εξού και η μικρή μου αποχή και απουσία.

Τι μου έμεινε από το συνέδριο? Αυτό μέρα με την ημέρα αλλάζει. Τελειώνοντας το συνέδριο είχα μόνο τις δικές μου εντυπώσεις. Σε προσωπικό επίπεδο είμαι ευτυχής γιατί μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω από κοντά ιντερνετικούς μου φίλους όπως ο Ασμοδαίος (που ήρθε από την Θεσ/νίκη για να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου μας!) και ο philos, καθώς και πάρα πολλούς συμμάχους με τους οποίους είχαμε συνεργαστεί μόνον μέσω διαδικτύου. Σε ότι αφορά τις εργασίες του συνεδρίου, έφυγα από το ξενοδοχείο αισιόδοξος για την έκβαση του εγχειρήματός μας, μιας και είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω το υψηλότατο επίπεδο των μελών και την δυναμική από αυτά δημιουργούν. Ήταν ένα -από όλες τις απόψεις, διοργάνωση και δρώμενα- γαμάτο συνέδριο!

Στην διάρκεια της εβδομάδας είχα την ευκαιρία να διαβάσω τις εντυπώσεις από το συνέδριο άλλων συμμάχων όπως ο Φώτης, ο Νεοφιλελεύθερος, η Σουφραζέτα, ο Ανδρέας, ο Σταύρος , καθώς και να ακούσω τις εντυπώσεις άλλων παρισταμένων και η αντίληψή μου για το τι πραγματικά σήμαινε αυτό το συνέδριο διευρύνθηκε και έγινε σφαιρικότερη. Πλέον η μνήμη μου είναι περισσότερη συλλογική – περιλαμβάνει και τις μνήμες των άλλων.

Η επιστροφή από το συνέδριο μοιάζει πάρα πολύ σαν αίσθηση με το να γυρνάς από καλοκαιρινές διακοπές όπου έχεις περάσει καλά. Την πρώτη μέρα στην δουλειά είσαι ακόμα στο νησί. Μέχρι την Παρασκευή είναι σχεδόν σαν να μην πήγες. Έτσι και με ‘μάς. Τα κεφάλια μέσα. Ή μάλλον έξω. Η προετοιμασία για το συνέδριο ήταν μια εσωστραφής διαδικασία. Τώρα είναι η ώρα της εξωστρέφειας. Πρέπει να διευρύνουμε τον κύκλο των μελών μας, να βγούμε στα media, να συγκεντρώσουμε χρήματα, να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με κοινωνικούς φορείς, να κάνουμε δημόσιες παρεμβάσεις, να προετοιμαστούμε για τις επόμενες εκλογές. Τώρα αρχίζει το real thing. Και δεν θα μπορούσαμε να βγαίνουμε με περισσότερα γκάζια από την στροφή για να καλύψουμε full throttle την ευθεία που έχουμε μπροστά μας.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

3 Σχόλια

8 05 2007
Πέτρος

Αναρωτιέμαι αν η ΦΣ είναι έτοιμη για μια πιθανή αποτυχία. Θα την αντέξει;

9 05 2007
Σπύρος Ντόβας

Έχει ενδιαφέρον να ορίσουμε τι θα θεωρούνταν αποτυχία. Η αποτυχία έχει να κάνει με τις προσδοκίες και τους δηλωμένους σκοπούς. Το προοίμιο του καταστατικού μας αναφέρει σχετικά με τον σκοπό μας:

«…και φιλοδοξεί στην αποκατάσταση του ελλείμματος εκπροσώπησης των φιλελεύθερων αρχών, ιδεών και προτάσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή.»

Σύμφωνα με το παραπάνω, η επιτυχία ή η αποτυχία μπορεί να κριθεί μόνο μακροπρόθεσμα. Βέβαια, βραχυπρόθεσμα θα υπάρξουν γεγονότα όπως οι εκλογές στις οποίες θα έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα για να αξιολογήσουμε. Τι θα ήταν επιτυχία ή αποτυχία συζητιέται, και σίγουρα έχει να κάνει με τους στόχους που θα τεθούν.

Για σένα τι θα ήταν αποτυχία?

Σχετικά με το αν η ΦΣ θα αντέξει μια «αποτυχία», ειλικρινά δεν ανησυχώ. Η ΦΣ είναι τα μέλη της. Δεν έχουμε υποστηρικτές ή μεγαλό-χρηματοδότες που στην περίπτωση μιας «αποτυχίας» θα μεταφέρουν αλλού τα χρήματά τους και θα «ποντάρουν σε άλλο άλογο». Τα μέλη μας, στο βαθμό που τα γνωρίζω, δεν έχουν επενδύσει τον βιοπορισμό τους στην έκβαση αυτού του εγχειρήματος. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να έπαυαν να ενδιαφέρονται. Σήμερα ασχολούνται γιατί τα ενδιαφέρει να προωθήσουν τις ιδέες τους, και μετά από μια «αποτυχία» αυτό λογικά θα τους ενδιαφέρει το ίδιο ή ακόμα περισσότερο.

9 05 2007
GordonGR

Κι ἐγώ, χωρὶς νὰ εἶμαι μέλος τῆς Φ.Σ., νομίζω ὅτι ἀκόμη καὶ ἡ διάδοση τῶν φιλελεύθερων ἰδεῶν καὶ ὁ ἐλάχιστος ἐνστερνισμός τους ἀπὸ στελέχη μεγάλων κομμάτων εἶναι ἐπιτυχία (ἐξ οὖ καὶ ἡ διαφωνία μου σὲ ἄλλο μπλόγκ). Ἑπομένως, θὰ θεωρήσω ἐπιτυχία ἀκόμη καὶ τὴν περαιτέρω υἱοθέτηση φιλελεύθερων ἰδεῶν ἀπὸ τὰ μεγάλα κόμματα, μὲ ἢ χωρὶς συνεργασία μὲ τὴ Φ.Σ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: