Το παραδέχομαι. Είμαι μαλάκας!

6 05 2007

Αγαπημένε μου υιε, σχώρα με. Και συ Εβίτα, ξέρω, θα μπορούσα να είχα φερθεί εξυπνότερα. Η ολιγωρία μου και η -εν Ελλάδι, ακατανόητη- προσκόλλησή μου στην νομιμότητα μας έχει ζημιώσει. Και να έλεγα ότι δεν υπάρχουν πλήθος παροιμιών οι οποίες θα έπρεπε να με έχουν πονηρέψει? Σάμπως δεν είχα ακούσει το «δούλευε να ζεις, και κλέβε να’χεις»? Ή μήπως κάτι ανάλογο δεν έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν με άλλες κυβερνήσεις? Τι άλλο θα ‘πρεπε δηλαδή να γίνει για να αναλάβω δράση? Κι όμως δεν το έκανα. Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι θα πρόκειται για μαλάκα. Μάλλον έτσι είναι.

Γιατί όταν εγώ εργαζόμουν, και κάθε τέλος Μαΐου, όπως και αυτό τον Μάιο, πλήρωνα τους ωραίους μου φόρους (χωρίς να παίρνω τίποτα πίσω όπως έχουμε πει), κάποιοι άλλοι το είχαν πιάσει το νόημα. Έβαζαν μελίσσια σε πλαγιές, έβοσκαν τα πρόβατά τους σε λιβάδια, σήκωναν ωραίες περιφράξεις και στην συνέχεια έκτιζαν σε «δημόσια»γη. Είχαν τις άκρες, καθυστερούσαν δίκες, φάκελλοι «χάνονταν», δικηγόροι του δημοσίου «ξεχνούσαν» να παραστούν κλπ, κάνε υπομονή και ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός, όπερ και εγένετο, και τώρα βγήκε ο large υφυπουργός Οικονομικών του ακόμη πιο large πρωθυπουργού μας (που πάλι θα σφυράει αδιάφορα ότι δεν έχει ανάμειξη) και εξήγγειλε Νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου. Και μάλιστα με αντίτιμο κάτω από τις αντικειμενικές αξίες (οι οποίες είναι σημαντικά κάτω από τις εμπορικές αξίες). Και τα εκρεμούντα πρόστιμα, έστω και βεβαιωμένα, παραγράφονται. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αγαπητέ μας καταπατητή, δώσε μας τα -σκανδαλωδώς λίγα χρήματά σου για το ακίνητο που αρπάζεις- και είσαι ξανά πάλλευκος απέναντι στην κοινωνία. «Θα αποσυμφωρηθούν και τα δικαστήρια» κομπάζει επίσης ο φωστήρας υφυπουργός. Ε, μα τότε ας τα χαρίσουμε! Από την άλλη γιατί να νοιαστεί? Δικά του είναι? Και τις 150.000 ψήφους που τις βάζεις?

Πρέπει να σας αφήσω τώρα. Έχω βάλει στο μάτι μια πολύ ωραία πλαγιά στην Σέριφο πάνω από την Βαγιά, και σαλπάρω χαράματα για να την περιφράξω. Δεν χωρά αργοπορία. Μπορεί να προλάβει κανένας άλλος πονηρός…

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

6 Σχόλια

6 05 2007
GordonGR

Ἂν θυμᾶμαι καλά, μιὰ ταλαίπωρη εἰσαγγελέας εἶχε βγάλει ἐντολὴ κατεδάφισης ἑνὸς αὐθαίρετου κτίσματος πρὶν χρόνια καὶ τὴν ἔκραξαν σὲ σημεῖο αὐτοκτονίας… Πιὸ ὡραῖο δὲν θά ᾿ταν ἂν ἔλεγε τὸ κράτος πὼς ὅ,τι δὲν εἶναι δασικὴ ἔκταση πωλεῖται στὶς συνήθεις τιμὲς τῆς ἀγορᾶς, χωρὶς πολλοὺς-πολλοὺς φόρους, καὶ τὰ χρήματα πᾶνε στὴν τοπικὴ αὐτοδιοίκηση πρὸς ἀνάπτυξή της; Τουλάχιστον τὰ νησιὰ θὰ εἶχαν τὴν οἰκονομικὴ δυνατότητα νὰ κάνουν συμφωνίες μὲ καλὲς ναυτιλιακὲς ἑταιρεῖες γιὰ ἀνάπτυξη ἀξιοπρεπῶν ταξιδιωτικῶν γραμμῶν. Ἀλλὰ ξέχασα, τὰ μὲν δάση προστατεύονται συνταγματικῶς (!), οἱ δὲ ναυτιλιακὲς γραμμὲς ὁρίζονται μὲ νόμο.

8 05 2007
buzz

Το παραδέχομαι. Είμαι μαλάκας!

…βγήκε ο large υφυπουργός Οικονομικών του ακόμη πιο large πρωθυπουργού μας (που πάλι θα σφυράει αδιάφορα ότι δεν έχει ανάμιξη) και ανήγγειλε Ν…

9 05 2007
karpidis

Δυστυχώς επειδή αρνούνται να αυξήσουν τους δικαστές οι υποθέσεις αυτές πραγματικά μπορεί να έφθαναν στο όριο νομιμοποίησης με την βοήθεια της ολιγωρίας κάποιων.

9 05 2007
Σπύρος Ντόβας

@GordonGR: Ξέρεις ότι στο πρόγραμμά της η ΦΣ προτείνει:

«…τη δωρεάν διανομή σε όλους τους πολίτες, σε ίσης οικονομικής αξίας μερίδια, όλης της μη αξιοποιούμενης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των δημόσιων δασικών εκτάσεων (εκτός ειδικών εξαιρέσεων, όπως τους αρχαιολογικούς χώρους, τους αιγιαλούς, τους εθνικούς δρυμούς, τις περιοχές NATURA 2000 και περιοχές σημαντικές για την εθνική ασφάλεια).»

και μάλιστα ένας από τους λόγους που αναφέρονται είναι:

«…η διαπίστωση ότι με τις σημερινές συνθήκες τα καλύτερα τμήματα αυτής της περιουσίας περνούν σταδιακά σε χέρια ιδιωτών με αδιαφανείς διαπλεκόμενες διαδικασίες ή βίαιες καταπατήσεις.»

Ούτε να το είχαμε μαντέψει!

Και εγώ πιστεύω ότι το Δημόσιο δεν έχει λόγο να κατέχει εκτάσεις που δεν χρησιμοποιεί, και ότι θα ήταν πολλαπλά επωφελές να «έμπαιναν» όλοι αυτοί οι πόροι στην οικονομία.

Άποψή μου είναι ότι θα ήταν καλύτερα αντί να τα διανείμουμε και να βρεθείς ας πούμε να έχεις το 1/25 ενός βοσκότοπου, να τα πουλήσουμε σε πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, ξεκινώντας από τα τεμάχια μεγάλης αξίας. Τα τεράστια ποσά (προερχόμενα μάλιστα και από εκτός Ελλάδος funds) θα μπορούσαν να διατεθούν για να χρηματοδοτήσουν την μετάβαση σε ασφαλιστικό σύστημα κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, την αποζημίωση (παχυλή αναγκαστικά για να μην έχουμε κοινωνική έκρηξη) των δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν κλπ. Τα υπόλοιπα, είτε τα μοιράζουμε στις περιφέρειες, είτε τα μοιράζουμε σε ίσα μερίδια στους πολίτες!

@ karpidis: Δεν είμαι σίγουρος ότι προχωρούν στο «μισο-χάρισμα» των καταπατημένων και την επιβράβευση των παρανόμων, επειδή έτσι και αλλιώς θα τα έχαναν. Αν ίσχυε, θα το ανέφεραν ως πρωτεύουσα αιτία (και θα φόρτωναν την ευθύνη στο ΠαΣοΚ που άφησε το θέμα να λιμνάσει). Στα δικά μου μάτια είναι καθαρά ψηφοθηρικό.

9 05 2007
GordonGR

Σπύρο,

Δεν γνωρίζω πολλὰ ἀπὸ οἰκονομικὰ (μαθηματικὸς γάρ), ἀλλὰ τὴν πρόταση τῆς Φ.Σ. τὴν ἐξέλαβα κάπως ἔτσι ἐξ ἀρχῆς. Τί νὰ τὸ κάνω τὸ 1/25 τοῦ βοσκοτόπου ὅπως εἶπες; δὲν ἔχω κὰν πρόβατα! Ἀλλὰ ἡ ἐκμετάλευση τοῦ βοσκοτόπου ἀπὸ κάποια ἑταιρεία ποὺ θὰ ἀναλάβει τὸ ἔργο γιὰ λογαριασμὸ τοῦ Δημοσίου καὶ θὰ μοῦ δώσει τὸ 1/25 τῶν κερδῶν, εἴτε στὸ χέρι εἴτε θὰ τὰ χρησιμοποιήσει γιὰ λογαριασμό μου, ἔχει νόημα. Τὸ θέμα εἶναι νὰ μὴν μένουν οἱ ἐκτάσεις ἀνεκμετάλευτες καὶ ἀφ᾿ ἑνὸς χάνεται πλοῦτος ἀφ᾿ ἑτέρου δίνεται ἡ δυνατότητα καταπατήσεώς του.

Παρεμπιπτόντως, παρόμοια συζήτηση γινόταν γιὰ τὶς τότε «ἐθνικὲς γαῖες» στὰ πρῶτα χρόνια τῆς ἀνεξαρτησίας. Τελικὰ τὸ θέμα λύθηκε μετὰ ἀπὸ πολλὲς ἀναβολές, ἂν δὲν ἀπατῶμαι πάντα, μὲ τὴ διανομή τους στὸ λαό, συγκεκριμένα στοὺς ἀκτήμονες… 🙂

11 05 2007
chris

Ο κλέψας, του κλέψαντος, τω κλέψαντι κλπ κλπ
Είχα πάει να μετρήσω ένα χωράφι στον κάμπο της Παιανίας γύρω στο Δεκέμβρη. Πήγα, μέτρησα και μετά επισκεύτηκα το Κτηματολόγιο να πάρω συντεταγμένες κλπ
Δε θα φανταστείτε τι διαπίστωσα.
Τα γύρω γύρω χωράφια ανήκαν σε αγνώστους (δηλ προ 5ετίας δεν πήγαν να τα δηλώσουν) και τι έχουν κάνει οι παμπόνηροι?
Ξέροντας φυσικά ποια είναι τα αδήλωτα πήγαν τα περίφραξαν και έβαλαν και 3-4 ρίζες μπολιάματα ελιές μέσα.
Σε 5-10 χρονάκια θα είναι δικά τους με χρησικτησία.
Σε 5-10 χρονάκια που θα έχει φτάσει το σχέδιο εκεί.
Αν εμείς δεν διαφυλάξουμε τις περιουσίες μας τότε το ίδιο το κράτος θα μαςτις φάει ή θα τις δώσει στους άλλους.
Αν στη διπλανή έκταση που είναι δασική πάει ο άλλος και την περιφράξει, εμείς θα πρέπει να του την σπάσουμε.
Τσαμπουκά στον τσαμπουκά.
Αλλιώς …. μην περιμένετε το κράτος να σας προστατέψει.
Δεν υπάρχει περίπτωση. Πάρτε το απόφαση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: