Αναγκαιότητα #1: Φιλελεύθερο Σύνταγμα

7 06 2007

Αφορμή μου το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ βιντεάκι που δημοσιεύει σήμερα ο «νεοφιλελεύθερος» και πραγματικά αξίζει να δείτε:

Επίσης, με αφορμή την αστυνομική παρέμβαση -κατόπιν καταγγελίας- στην έκθεση Art-Athina ο Roark δημοσίευσε στο e-rooster ένα πολύ εύστοχο άρθρο για την ουσία του προβλήματος.

Και η ουσία είναι ότι το ελλειπές και ετεροβαρές σύνταγμά μας επιτρέπει στην αστυνομία να επεμβαίνει σύννομα (παρ’ότι επιλεκτικά) σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Πολλά από τα δεινά του τόπου μας προέρχονται από ή εδραιώνονται δια του συντάγματος. Είναι κρίμα που οι αναθεωρήσεις του προσελκύουν τόσο λίγο από το ενδιαφέρον των πολιτών, και «ξοδεύονται» ασχολούμενες με ήσσονος σημασίας θέματα και συχνά προς κραυγαλέα λάθος κατεύθυνση (δείτε την αποτυχημένη -κατά γενική ομολογία- αναθεώρηση του 2001, που μας οδήγησε στην ανάγκη νέας αναθεώρησης μέσα σε 5 χρόνια).

Η ανάγκη για ένα φιλελεύθερο σύνταγμα είναι επιτακτική και πρέπει να διατηρείται ψηλά στην θεματολογία του πολιτικού μας λόγου. Όσο το σύνταγμα διατηρεί τα σημερινά του χαρακτηριστικά θα έχουμε αντικείμενο για να πραγματευόμαστε θέματα όπως η εσωτερική ασυνέπεια των νόμων, όπως κάνει σε αυτό το εξαιρετικό άρθρο του για το κάψιμο της σημαίας ο Αθ. Αναγνωστόπουλος

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

4 Σχόλια

7 06 2007
Ασμοδαίος

Πραγματικά είναι αναγκαιότητα -αν όχι #1 πάντως, σίγουρα βρίσκεται στο top10 της λίστας των προτεραιοτήτων.

Νομίζω ότι αιτία της διαφοράς αυτής ΗΠΑ-Ελλάδας είναι το ότι ενώ στη μία περίπτωση (του αγγλοσαξωνικού κόσμου) το Σύνταγμα θεωρείται ως κείμενο που οριοθετεί την εξουσία και προστατεύει τους υποκείμενους σε αυτή από τις αυθαιρεσίες της (βλέπε την παράδοση που εκκινά από τη Magna Carta, το Σύνταγμα των ΗΠΑ), είναι με άλλα λόγια, ένας χάρτης δικαιωμάτων, στην Ελλάδα το Σύνταγμα είναι ένα κείμενο που μάλλον στοχεύει στο να περι-ορίσει τις ελάχιστες ελευθερίες των πολιτών και να «προστατέψει» το κράτος από τη δράση τους.

Πάντως, αυτή η ερμηνευτική προσέγγιση του ζητήματος, δεν αλλάζει ποσώς την ανάγκη που σωστά επισημαίνεται. Και, όπως γράφει και ο Roark, μία πιο λιτή και περιεκτική διατύπωση θα ήταν σαφώς προτιμότερη.

7 06 2007
Σπύρος Ντόβας

Εσύ τι θα έβαζες #1?

8 06 2007
Ασμοδαίος

Αυτό που ήθελα να πω δεν ήταν ότι θεωρώ κάτι άλλο σημαντικότερο, αλλά ότι, ακόμα και αν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχουν άλλες σημαντικότερες υποθέσεις (π.χ. οικονομικά ζητήματα), πρέπει να αποδεχθεί την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του συντάγματος. Εγώ, βέβαια, αναγνωρίζω αυτό που ονομάζω » ‘πρωτείο’ του πολιτικού έναντι του οικονομικού», γι’ αυτό και βρίσκομαι σε επαφή με το χώρο της ΦιΣ, παρόλες τις διαφορές που υπάρχουν, όσον αφορά την οικονομική πολιτική. Δεδομένης, λοιπόν, της θέσης αυτής όπως και της σημασίας του συντάγματος, δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνώ ότι είναι #1 προτεραιότητα αυτήν ακριβώς που επισημαίνεις.

10 06 2007
GordonGR

Ἀκόμη καὶ οἱ οἰκονομικὲς μεταρρυθμίσεις μποροῦν νὰ εὐνοηθοῦν ἀπὸ μιὰ σωστὴ ἀναθεώρηση τοῦ Συντάγματος. Π.χ., θὰ μποροῦσε τὸ Σύνταγμα νὰ λέει ὅτι ἡ οἰκονομικὴ δραστηριότητα εἶναι ὑπόθεση τῶν πολιτῶν/ισσῶν καὶ ὅτι τὸ Κράτος παρεμβαίνει μόνο γιὰ νὰ ἐξασφαλίσει τὴν ὁμαλὴ λειτουργία τῆς ἀγορᾶς. Τώρα τὸ μόνο ποὺ γράφει σχετικὰ εἶναι ὅτι κάθε νόμος ποὺ τροποποιεῖ τὸν προϋπολογισμὸ ἔρχεται ὑποχρεωτικὰ ἀπὸ τὴν Κυβέρνηση. Καὶ βέβαια χρειάζεται ἀναθεώρηση γιὰ τὰ ἀνθρώπινα δικαιώματα (ποὺ εἶναι καὶ γιὰ μένα πιὸ σημαντικὰ ἀπὸ τὰ οἰκονομικὰ θέματα).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: