Αν ήμουν ο πρωθυπουργός

18 06 2007

Αντιλαμβάνομαι το γελοίο του τίτλου, ειδικά όταν διατυπώνεται από έναν πολιτευτή. Αναλογιζόμενος όμως το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό των συλληφθέντων στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, κατέληξα ότι η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι τεράστια. Και για το ότι συνέβη το περιστατικό, αλλά ακόμα περισσότερο για το πως το αντιμετώπισε. Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε λίγος. Όχι μόνο στις πράξεις, ως συνήθως, αλλά και στα λόγια (τομέας, ο τελευταίος, στον οποίο θεωρείται τα καταφέρνει). Αλήθεια, κατά τον πρωθυπουργό, ποιου νόμου «κατάχρηση» έγινε? Υπάρχει νόμος που να επιτρέπει μικρής έκτασης βία, αλλά αυτοί το παράκαναν?

Κατά την άποψή μου ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να βγει και να πει κάτι τέτοιο (ή ισοδύναμα, στην θέση του εγώ θα έλεγα/έκανα τα εξής):

«Αγαπητοί συμπολίτες, σας ζητώ συγνώμη και αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί για το συγκεκριμένο περιστατικό. Είναι βασική αρχή ότι η αστυνομία, όντας το σώμα που είναι επιφορτισμένο με την επίβλεψη της τήρησης του νόμου, θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρεί τον νόμο. Στους συνεργάτες μου έχω κάνει απολύτως σαφή την προσήλωσή μου σε αυτή την αρχή. Παραμένοντας συνεπής στις αρχές μου σας ανακοινώνω ότι:

  1. Έκανα αποδεκτή την παραίτηση του κ. Πολύδωρα ως καθ’ύλην πολιτικά υπεύθυνου για την λειτουργία της αστυνομίας. Την θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης αναλαμβάνει ο ΧΥΖ.
  2. Τίθενται σε διαθεσιμότητα/παύονται/αποτάσσονται οι δράστες των βασανιστηρίων καθώς και όλοι οι αξιωματικοί που ανήκουν στην διοικητική αλυσίδα πάνω από αυτούς μέχρι ΚΑΙ τον αρχηγό της αστυνομίας. Ανεξάρτητα με τις βουλήσεις της κάθε κυβέρνησης, η διατήρηση υψηλού επιπέδου πειθαρχίας αποτελεί πάγια υποχρέωση των αξιωματικών που στελεχώνουν την ιεραρχία. Το βίντεο που είδαμε αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη ότι απέτυχαν σε αυτό τους το καθήκον στην περιοχή της ευθύνης τους. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να ασκούν διοίκηση. Η ανοχή μας είναι μηδενική.

Ελπίζω στους αντικαταστάτες τους, καθώς και στα υπόλοιπα στελέχη της αστυνομίας να μην απομένει η παραμικρή αμφιβολία ότι εννοούμε αυτό που λέμε. Επίσης ελπίζω στους πολίτες της χώρας μας και στους πολίτες όλου του κόσμου που ενδεχομένως είδαν το βίντεο αυτό να μην μένει καμία αμφιβολία ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιου είδους συμπεριφορές.»

Κάθε τι λιγότερο είναι ημίμετρο. Και κατά πως φαίνεται, δυστυχώς και πάλι θα πρέπει να αρκεστούμε σε ημίμετρα…

Advertisements

Ενέργειες

Information

8 Σχόλια

18 06 2007
Sarastro

Ας ξεχάσουμε την κυβέρνηση σύμμαχε…
Γιατί δεν έχει ακόμα πάρει θέση επίσημα η Φ.Σ;
Πρέπει να ετοιμαστεί επειγόντως δελτίο τύπου.
Όσοι επανδρώνουν τα σώματα ασφαλείας, δεν υποτείθεται πως περνούν από ψυχομετρικά tests; Ποιος θα μας «φυλάξει από τέτοιους ‘φύλακες'»;
Θλιβερό Σ/Κ…

18 06 2007
prod

To συγκεκριμένο περιστατικό προφανώς και είναι απαράδεκτο αλλά ας μην καταφεύγουμε σε υπερβολές σε ότι αφορά τις ευθύνες.Τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο.Νομίζω ότι η παραδειγματική τιμωρία όσων συμμετείχαν καθώς και του άμεσα προιστάμενου τους αρκεί.
Ο κ.Πολύδωρας θα πρέπει να φύγει, όχι όμως για αυτό το γεγονός, αλλά γιατί είναι εν γένει ανίκανος και παντελώς ακατάλληλος για αυτή τη θέση όπως φαίνεται άλλωστε.

18 06 2007
Kounoupi

Ο Καραμανλής μάλλον ήθελε να πει ‘κατάχρηση εξουσίας’ αλλά τα μπέρδεψε -ο Πολύδωρας, ως πιο διαβασμένος, το είπε σωστά

18 06 2007
Σπύρος Ντόβας

@Sarastro: Μην φανταστείς ότι γράφω κι ονειρεύομαι αξιώματα. Μια γρήγορα ανάλυση του συμβάντος πάντως εύκολα μας οδηγεί στον υπεύθυνο ο οποίος δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό. Σε αυτόν έχουμε δώσει εντολή να κυβερνήσει. Αυτός διορίζει άμεσα τους υπουργούς και έμμεσα την ηγεσία. Τι μπορεί και θα έπρεπε να κάνει μπροστά σε ένα τέτοιο συμβάν? Ας έρθουμε στην θέση του (μεταφορικά πάντα)… Εξ’ ου και ο τίτλος.
Πάντως όπως θα πληροφορήθηκες η ΦΣ πήρε θέση. Να δούμε πόσα μέσα θα την «παίξουν»…

@prod: Τι να σου πω, το τι αρκεί και τι όχι είναι μάλλον υποκειμενικό. Η ιστορία έχει δείξει ότι η τιμωρία των δραστών και του άμεσα προϊσταμένου τους δεν αρκεί. Τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται. Και αυτό γιατί αυτοί δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι. Απλοί συλλογισμοί το αποδεικνύουν:
Αν ο πρωθυπουργός – ο βασικός υπεύθυνος και τελικός υπόλογος – θέλει να επιστήσει την προσοχή σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της αστυνομίας τι κάνει? Παίρνει στο τηλέφωνο όλους τους διοικητές των τμημάτων ασφαλείας και τους «γκαζώνει»? Αν ναι, προφανώς η ευθύνη εξαντλείται σε αυτούς. Αλλά η απάντηση είναι προφανώς όχι. Φωνάζει τον αρμόδιο υπουργό και τον καθιστά υπεύθυνο. Μήπως παίρνει αυτός τηλ. τους διοικητές? Προφανώς όχι. Φωνάζει τον αρχηγό και του λέει «Το νου σου Αρχηγέ μην έχουμε τίποτα ρεζιλίκια» (γιατί το πρώτο που απασχολεί τους πολιτικούς είναι το θεαθήναι και όχι η ουσία). Μπαίνει στην πρίζα ο Αρχηγός, και συγκαλεί τους στρατηγούς του (Υπαρχηγό και τους δύο Γενικούς Επιθεωρητές): «Το νου σας ρεμάλια, γιατί δεν μας βλέπω καλά». Οι επιθεωρητές παίρνουν αμπάριζα τους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές των περιφερειών, αυτοί τους αστυνομικούς διευθυντές της περιοχής ευθύνης τους, και οι τελευταίοι τους διοικητές των τμημάτων ασφαλείας που πρέπει τελικά να μεταφέρουν το μήνυμα στο κατώτερο προσωπικό.
Είναι άμοιροι ευθυνών οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί? Τότε γιατί τους έχουμε στολίσει και τους πληρώνουμε για να κατέχουν «θέση ευθύνης»?
Δεν ξέρω αν έχεις υπηρετήσει στον στρατό (ξηράς κατά προτίμηση). Αν ναι ίσως πρόσεξες πόση διαφορά κάνει ο ταξίαρχος ή ο μέραρχος. Τυπικός ο μέραρχος? Τσίτα οι μονάδες. Σκοποί στην θέση τους, περίπολα στην γύρα, απρόσμενες έφοδοι, πειθαρχία σε υψηλό επίπεδο. Τρέχαν όλοι. Εικόνα του στρατεύματος αρκετά κοντά στην αποστολή του. Χύμα ο μέραρχος? Για τα πανηγύρια οι μονάδες. Διάλυση. Και οι μαλακίες βροχή.
Η διαφορά του συγκεκριμένου συμβάντος σε σχέση με τα προηγούμενα είναι ότι δεν χωρά καμμία αμφιβολία. Αυτοί που ήταν επιφορτισμένοι για να εξασφαλίσουν με την διαρκή τους εγρήγορση, τον έλεγχο, την εκπαίδευση ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, απέτυχαν. Πέραν πάσης αμφιβολίας. Αν τους κρατήσουμε τι μας εγγυάται ότι δεν θα ξαναγίνει? Το ότι οι δράστες τιμωρήθηκαν? Δεν το ήξεραν ότι θα τιμωρηθούν αν μαθαίνονταν? Και όμως το έκαναν. Με την ίδια «χαλαρή» ηγεσία είναι βέβαιο ότι κάποιο άλλοι υπάνθρωποι θα το ξανακάνουν. Λέω, μάλλον το έχουν ήδη ξανακάνει στο μεσοδιάστημα…

@κουνούπι: Και τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, είμαστε ΟΚ?

18 06 2007
Ασμοδαίος

@prod:

Τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο.

Ίσως να ισχύει, αλλά το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει με κανένα τρόπο ελαφρυντικό για τις ευθύνες των υπευθύνων, στους οποίους συγκαταλέγονται οι αυτουργοί και αυτοί που δεν έχουν λάβει μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Η ακαταλληλότητα του Πολύδωρα έγκειται ακριβώς σε αυτό (το οποίο αναδεικνύει, μεταξύ άλλων πολλών, και η περίπτωση αυτή): ότι βρίσκεται στη θέση αυτή για να μεριμνά για να μην παραβιάζονται κάποια δικαιώματα, αλλά με τις ενέργειές και τις παραλείψεις του συντελεί στο εντελώς αντίθετο.

19 06 2007
Sarastro

@Σπύρο. Μάλλον με παρεξήγησες επειδή δεν το διατύπωσα καλά. Εννοούσα ‘ας ξεχάσουμε τι λέει η κυβέρνηση’. Και περίμενα να δω την τοποθέτηση της ΦΣ, που ευτυχώς ήταν άμεση. 🙂

19 06 2007
urfurshlaag

Θα προτιμούσα να έχω εσένα πρωθυπουργό και όχι αυτόν τον επιλεκτικά αυτιστικό που έχουμε τώρα, αλλά και πάλι αυτά που λες ότι πρέπει να γίνουν είναι μέτρα τιμωρητικά και όχι θεσμικές αλλαγές. Μάλιστα κάνοντας αυτόν τον συσχετισμό μεταξυ στρατού και αστυνομίας υποχρεωτικά θα οδηγηθείς σε τέτοια συμπεράσματα.
Ο στατός όμως δεν έρχεται σε άμεση επαφή με την κοινωνία ενώ η αστυνομία έρχεται. Μια σκληρή στάση από την διοίκηση θα έκανε μεν τον εσωτερικό κανονισμό να λειτουργεί ρολόι αλλά θα αυξάνονταν η απάνθρωπη συμπεριφορά των κατώτερων λόγω ακριβώς αυτής της πίεσης. Στον στρατό αυτό γίνεται στο εσωτερικό του, στην αστυνομία εξωτερικεύεται σε βάρος των πολιτών.
Δεν ξέρω πόσο γνωρίζεις ότι η βίαιη συμπεριφορά απέναντι στους μικροεγκληματίες (πρεζάκια, αλλοδαπούς μικροπωλητές, κλπ) από την αστυνομία είναι πάγεια τακτική με την δικαιολογία ότι είναι η μόνη λύση σωφρονισμού, μια που «δεν έχουμε που να τους βάλουμε» ή «τους στέλνουμε στο δικαστήριο και οι δικαστές τους αθωώνουν και σε λίγο καιρό ξαναμαζεύουμε τους ίδιους»
Από έναν υπουργό και έναν πρωθυπουργό περιμένω σε βάθος αλλαγές και όχι τιμωρητικά μέτρα.

19 06 2007
Σπύρος Ντόβας

@urfurshlaag: Εσύ μπορείς να τα ονομάζεις ή να τα θεωρείς τιμωρητικά μέτρα, εγώ τα ονομάζω best management practice. Έχεις κάποιον για να σου κάνει μια δουλειά, δεν την κάνει και σου χαλάει και την πιάτσα, τον διώχνεις και βάζεις άλλον να στην κάνει. Δεν είναι εκδίκηση ούτε «τιμωρία» μιας και δεν έχει και παιδευτικό χαρακτήρα για τους «τιμωρούμενους». Είναι ένα μέτρο για να γίνει η δουλειά. Και είναι, κατά την άποψή μου, και δίκαιο μέτρο.
Και, πρόσεξε, δεν μίλησα για το πως θα βελτιώσουμε συνολικά την αστυνομία. Μίλησα για το πως πιστεύω ότι θα έπρεπε να δράσει ο πρωθυπουργός αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε το γεγονός. Προφανώς η εκπαίδευση είναι και εδώ μέρος της λύσης, όπως και σε πλείστα θέματα, αν είναι όμως να περιμένουμε να εκπαιδεύσουμε τα «στελέχη» για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα, θα πρέπει να περιμένουμε μια δεκαετία, και πάλι το φαινόμενο δεν θα μηδενιστεί. Ίσως περιοριστεί λίγο.
Και μιας και μίλησες για θεσμικά μέτρα, και μιας και ΔΥΣΤΥΧΩΣ θα πρέπει να ανεχόμαστε κάποιας έκτασης αστυνόμευση και αστυνομία, τι μας μένει να κάνουμε? Να είσαι βέβαιος ότι ο εσωτερικός κανονισμός και το θεσμικό πλαίσιο είναι υπερεπαρκές σε ότι αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το θέμα είναι η πολιτική ηγεσία να πιέσει την φυσική ηγεσία να επιβάλει την τήρηση του κανονισμού λειτουργίας και των νόμων. Εκεί πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή: «Κύριε, σε τοποθετούμε σε θέση ευθύνης για να εξασφαλίζεις ότι ο κανονισμός και οι νόμοι τηρούνται. Δεν τα καταφέρνεις? Να περάσει ο επόμενος που μπορεί και να τα καταφέρει.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: