Εμπρός για μια νέα μεταπολίτευση!

24 07 2007

Karamanlis_74_07_24Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, σε ανακοίνωσή της σχετικά με την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας επιχειρεί ένα απολογισμό της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η νέα αυτή περίοδος χαρακτηρίστηκε από την αποκατάσταση μιας σταθερής δημοκρατίας, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και την κοινωνική και πολιτική ανάδειξη στο προσκήνιο μεγάλων τμημάτων του ελληνικού λαού που ζούσαν μέχρι τότε στο κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία επισημαίνει όμως ότι πέραν αυτών των εξελίξεων, η μεταπολιτευτική περίοδος χαρακτηρίστηκε και από ένα νέο αρνητικό φαινόμενο: την δημιουργία νέων διαχωριστικών γραμμών, καθώς νέοι προνομιούχοι και αποκλεισμένοι συναντώνται πλέον σε κάθε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και σε κάθε γεωγραφική περιφέρεια της χώρας.

Οι νέοι αυτοί προνομιούχοι, κυρίως μεγαλοπρομηθευτές, συνδικαλιστές του δημοσίου, υπάλληλοι εφοριών και πολεοδομιών, καθηγητές πανεπιστημίων, διοικητές ασφαλιστικών ταμείων, διεφθαρμένοι δικαστές και κληρικοί, εκμεταλλεύονται προνόμια που οι ίδιοι κατοχύρωσαν και στεγανά που οι ίδιοι δημιούργησαν στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Η δράση τους αναστέλλει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας, με αποτέλεσμα τη πρωτιά της Ελλάδας στους αρνητικούς δείκτες (ανεργία, φτώχεια, ανισότητες, διαφθορά) που δημοσιεύουν οι διεθνείς οργανισμοί και στην τελευταία θέση της Ελλάδας στις συγκριτικές μετρήσεις θετικών δεικτών (ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις, ανάπτυξη, πολιτισμός).

Όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, όπως αποδείχθηκε και στην υπόθεση των ομολόγων, είναι διαβρωμένα από τις παρασιτικές αυτές ομάδες. Αυτός είναι και ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχουν το πολιτικό κόστος της σύγκρουσης μαζί τους και δεν προωθούν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πολίτες.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία απευθύνεται σε όλους αυτούς που θεωρούν ότι το κοινωνικό συμφέρον δεν μπορεί να συνεχίσει να θυσιάζεται στα συμφέροντα των ομάδων αυτών, απευθύνεται σε όλους αυτούς που δεν συμβιβάζονται με την αναβολή των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική πολιτεία. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι το μόνο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα που προτείνει υλοποιήσιμες και ριζοσπαστικές λύσεις στα συσσωρευμένα αδιέξοδα με βάση τη φιλελεύθερη ιδεολογία, δηλαδή τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του πρωτείου του ατόμου έναντι του κράτους, της ατομικής ευθύνης, της ισονομίας και της ισότητας ευκαιριών για όλους.

Advertisements

Ενέργειες

Information

9 Σχόλια

27 07 2007
Σπύρος Ντόβας

Φυσικά, ελπίζω η νέα μεταπολίτευση να μην ξεκινήσει με ορκομωσία ενώπιον αρχιεπισκόπου και στρατηγού 🙂
(παρότι έβαλα την φωτογραφία που συνόδευε το ΔΤ στο site της ΦΣ, κάθε φορά που την βλέπω, μου»βγάζει το μάτι»…)

28 07 2007
GordonGR

Σὲ παρακαλῶ, πρόεδρος τῆς «δημοκρατίας» ἦταν… κι ὁ Σσσσερραῖος τὸν διατήρησε στὴν προεδρία μέχρι καὶ τὸ δημοψήφισμα, ἔτσι γιὰ νὰ κάνει πιὸ σαφὲς τὸ «Καραμανλῆς ἢ τάνκς». Ὅλα του καλά, ἀλλὰ ὁ τρόμος του μὴν γυρίσει ὁ Βασιλιὰς ἦταν τὸ κάτι ἄλλο…

28 07 2007
Πάνος

«Οι νέοι αυτοί προνομιούχοι, κυρίως μεγαλοπρομηθευτές, συνδικαλιστές του δημοσίου, υπάλληλοι εφοριών και πολεοδομιών, καθηγητές πανεπιστημίων, διοικητές ασφαλιστικών ταμείων, διεφθαρμένοι δικαστές και κληρικοί, εκμεταλλεύονται προνόμια που οι ίδιοι κατοχύρωσαν και στεγανά που οι ίδιοι δημιούργησαν στη διάρκεια της μεταπολίτευσης»

Η δημιουργία και η κατοχύρωση των στεγανών που αναφέρεις δεν παρατηρήθηκε ΜΕΤΑ τη μεταπολίτευση, αλλά πολύ νωρίτερα, ταυτόχρονα με την ίδρυση του νεο-ελληνικού κράτους, μετά την Επάνάσταση του 1821*. Απλά, με τον καιρό, τα στεγανά τροποποιούνται και …εκσυγχρονίζονται.

Τα υπόλοιπα, τα …συζητάμε! 🙂

* η μισή ιστορία της Επανάστασης (δηλ. οι εμφύλιοι και οι λυσσώδεις πολιτικές διαμάχες) είχαν ακριβώς αυτό το αντικείμενο!

28 07 2007
Σπύρος Ντόβας

@GordonGR: ωπ, μου μυρίζει unfair? 🙂

@Πάνος: Αξίζει να διευκρινήσουμε ότι πρόκειται για Δελτίο Τύπου της ΦΣ, το οποίο παρεπιμπτόντως θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα που έχουμε βγάλει μέχρι τώρα. Φαντάζομαι και πριν υπήρχαν ομάδες πίεσης, διαφθορά, κλπ, αλλά δεν πιστεύεις ότι στην διάρκεια της μεταπολίτευσης η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά (εντατικά και εκτατικά)?

29 07 2007
GordonGR

Σπύρο: Καραμπινάτο, ἀλλὰ μέχρι τὸ ᾿77 ποὺ διαλύθηκε ἡ Βουλὴ τῶν 220 (!) ἑδρῶν τῆς ΝΔ εἶχε περάσει καὶ τὸ νέο σύνταγμα καὶ εἶχε ἤδη ἀνοιχτεῖ ἡ εὐρωπαϊκὴ πορεία.

29 07 2007
Σπύρος Ντόβας

@Gordon:Δεν εννόησα. Επανάλαβε. Over.

30 07 2007
Πάρης

@Σπύρος
«Φαντάζομαι και πριν υπήρχαν ομάδες πίεσης, διαφθορά, κλπ, αλλά δεν πιστεύεις ότι στην διάρκεια της μεταπολίτευσης η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά (εντατικά και εκτατικά)?»

Όχι δεν είναι έτσι. Το ίδιο είναι. Απλώς αλλάζει μορφές, χρώματα, δέρμα ελλίσεται, μεταλλάσεται η ουσία της όμως και τα συστατικά της παραμένουν.
Αν κάτι έχει αλλάξει είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων. Κάποτε μόνο οι δεξιοί και «οι σωστοί πατριώτες», μετά το ’74 και οι αριστεροί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει επιδείνωση. Αυτό σημαίνει διατήρηση. Οξύμωρο αλλά έτσι είναι…

30 07 2007
Σπύρος Ντόβας

Αυτό που περιγράφεις είναι μάλλον εκτατική επιδείνωση, αλλά το τελευταίο που έχει σημασία είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν το φαινόμενο και την εξέλιξή του.

Μεγαλύτερη σημασία έχει αν μπορούμε ακόμα να το ανεχόμαστε. Κάποιοι από μας ξεπεράσαμε το σημείο αντοχής και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό…

(ωπ, κάπως ξύλινο ακούστηκε το τελευταίο, αλλά, εν τέλει, αυτή είναι η ουσία)

30 07 2007
GordonGR

Σπύρο, ἐννοῶ βρὲ παιδί μου ὅτι κακῶς χειρίστηκε τὴ διαδικασία τῆς μετάβασης ἀπὸ τὴ δικτατορία στὴ δημοκρατία (δὲν μπορεῖς νὰ δηλώνεις δημοκράτης διατηρῶντας στὴν Προεδρία τὸν δικτάτορα καὶ ταυτόχρονα νὰ λὲς γιὰ καρκινώματα κλπ· κοινῶς δὲν μπορεῖς νὰ διατηρεῖς τὸ δόγμα «Καραμανλῆς ἢ τάνκς», νὰ κάνεις ἐκλογὲς μὲ πλειοψηφικὸ ἐκμεταλευόμενος τὴν οὐρανοκατέβατη πρωθυπουργία ποὺ σοῦ δόθηκε, νὰ ψηφίζεις μόνος σου νέο Σύνταγμα καὶ νὰ μὴν δέχεσαι 5 προφανεῖς τροπολογίες ποὺ σοῦ ὑπέβαλαν καὶ ταυτόχρονα νὰ δέχεσαι τὸν τίτλο τοῦ Ἐθνάρχη καὶ νὰ τὸ παίζεις καὶ δημοκράτης), ἀλλὰ μὲ τὴν ἔνταξη στὴν ΕΕ καὶ τὴν στρατιωτικὴ ἀδιαφορία γιὰ τὸ Κυπριακὸ συγχωρήθηκε.

Τώρα γιὰ τὴ διαφθορά, ἐγὼ εἶμαι μικρός, δὲν μπορῶ νὰ συγκρίνω 🙂 Θυμᾶμαι κάτι πάμπερς πάντως καὶ κάτι δολοφ… εε τυχαίους θανάτους, τὴν παραμονὴ τῆς κατάθεσης ἐναντίον τοῦ Ἀνδρέα τὸ 89-90 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: