Να χαρώ εγώ την «μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη»!

21 11 2007

Αντιγράφω από την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί θεμελιακή κατάκτηση την αξιοποίηση των «Ατομικών Δικαιωμ­άτω­ν». Είναι κατάκτηση κάθε ευνομούμενης και κοινωνικής δημοκρατίας. Όμως αυτά δεν πρέπει να λειτουργούν σε βάρος της κοινωνικής ολότητας και του δημοσίου συμφέροντος. Η προστασία συνεπώς των ατομικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να φθάνει μέχρις αναιρέσεως των αντικειμενικών συμφερόντων της κοινωνίας, όπως αυτά κάθε φορά προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και τη νομοθετική λειτουργία, ως υπέρτατης έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας.«

Πω πω πω, πονέσαν τα ματάκια μου…

Η αξιοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων είναι η θεμελιακή κατάκτηση?

Τι είναι η κοινωνική ολότητα?

Ποιος καθορίζει τα «αντικειμενικά» συμφέροντα της κοινωνίας?

Η νομοθετική λειτουργία (δηλαδή η κάθε περιστασιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία – που με τον νέο εκλογικό νόμο θα αντιστοιχεί σε ακόμη μικρότερη πραγματική μειοψηφία) έχει την νομιμοποίηση να περιορίζει ή να αναστέλλει τα ατομικά δικαιώματα?

Λίγο παρακάτω μάλιστα, η ανακοίνωση αναφέρει σκωπτικά:

«Φαίνεται πως ορισμένοι ανακάλυψαν όψιμα τον «νεοφιλελευθερισμό» και τα ατομικά δικαιώματα. Ξεχνούν όμως πως το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό δικαίωμα είναι τουλάχιστον εξίσου πολύτιμα με το ατομικά.«

Δεν ξέρω ποιους επιθυμεί να «καρφώσει» ως όψιμους φιλελεύθερους, πάντως αυτοί που συνέταξαν την ανακοίνωση αυτή και ο Υπουργός που την υπέγραψε θα μπορούσαν κάλλιστα να γράφουν ανακοινώσεις για το ΚΚΣΕ ή τον Bush.

Να τους χαίρονται οι φιλελεύθεροι που τους ψήφισαν!

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

16 Σχόλια

21 11 2007
  Η προστασία της ‘κοινωνικής ολότητας’ by So What!

[…] σήμερα στο blog του φίλου Σπύρου το post του περί της ανακοίνωσης … Δικαιοσύνης με τίτλο ‘Οι Ανεξάρτητες Διοικητικές […]

21 11 2007
SimonSays

Κοινωνική «ολότητα»; wtf?

«Ορισμένοι ανακάλυψαν»; Μου θυμίζει Fox News «some people say».

22 11 2007
Ανδρέας

«Κοινωνική “ολότητα”; wtf?

SimonSays, κι εγώ απόρρησα στην αρχή. Μετά όμως από ώριμη σκέψη κατέληξα πως είναι κάτι σαν αυτό άλλα σε πιο εκτεταμένη παραλλαγή: όχι απλά με δυο μεριές άλλα με n όπου n τα μέλη της ολότητας.

( Σπύρο, sorry αν γίνομαι χυδαίος άλλα δεν κρατήθηκα 🙂 )

22 11 2007
buzz

Liberals my ass

…πάντως αυτοί που συνέταξαν την ανακοίνωση αυτή και ο Υπουργός που την υπέγραψε θα μπορούσαν κάλλιστα να γράφουν ανακοινώσεις για το ΚΚΣ…

22 11 2007
SimonSays

Ανδρέα LOL

Διάβασα την ανακοίνωση. Με λίγα λόγια το Υπουργείο μας λέει: «καλή η ανεξάρτητη αρχή, αλλά μόνο αν συμφωνεί με την κυβέρνηση».

22 11 2007
akamas

Θέλουν να μας οδηγήσουν σε κάποια φασιστικά μέτωπα. Να σου θυμίσω ότι παλαιότερα είχες μιλήσει για το φαιοκόκκινο μέτωπο και για του λόγου το αληθές μπορείς να δεις το http://www.syriza-watch.blogspot.com για να δεις πως αντιλαμβάνονται την δημοκρατία.

23 11 2007
anonymous

Θα πρέπει να προσέχεις πως μιλάς για μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. (Δεν την υποστηρίζω αλλά λίγο προσοχή δεν βλάπτει!) Εκτός κι αν πραγματικά δε πιστεύεις στη δημοκρατία.
Οι ανεξάρτητες αρχές έχουν ένα σοβαρό κενό. Από τη μια δεν είναι εκλεγμένες, κι άρα δε λογοδοτούν στον κυρίαρχο λαό. Από την άλλη δεν αποτελούνται από δικαστικούς καριέρας, αλλά από «διοριζόμενους». Και να μου επιτρέψεις να πιστεύω ότι αυτοί που «προεδρεύουν» στις «ανεξάρτητες» αρχές δεν έχουν και τόσο αγνά κίνητρα.
Επίσης δεν πιστεύω ότι η οποιαδήποτε «ανεξάρτητη» αρχή είναι υπεράνω κάθε δικαστηρίου. Το δικαστήριο είναι η ύψιστη ανεξάρτητη αρχή, που ΟΛΟΙ μας έχουμε αποδεχθεί για να απονέμουν δικαιοσύνη από τη μια, αλλά και να υπερασπίζονται ανθρώπινα δικαιώτα από την άλλη. Άρα πολύ εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι δε χρειαζόμαστε «ανεξάρτητες» αρχές, αλλά πραγματική και ουσιαστική δικαιοσύνη. Σκέψου το αλλοιώς ποιός θα μας φυλάξει από τους φύλακες τις «ανεξάρτητες» αρχές;
Επίσης υπάρχει για εμένα κι ένα άλλο πρόβλημα: δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα να νομοθετούς οι «ανεξάρτητες» αρχές. Κι αυτό το έχουν επιχειρήσει αρκετές φορές.

«η κάθε περιστασιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία»
Νομίζω ότι είναι ατυχέστατη αυτή η έκφραση. Κάπως έτσι ξεκίνησε κι ο Λένιν στις αρχές του 20ου αιώνα! Τα υπόλοιπα είναι γνωστή ιστορία!!!

Και κάτι ακόμη: τις «ανεξάρτητες» αρχές τις δημιούργησαν «περιστασιακές κοινοουλευτικές δημοκρατίες»!!!

23 11 2007
Γ.Σαρηγιαννίδης

@anonymous
1.Έχω την αίσθηση ότι το αντικείμενο του post του Σπύρου δεν είναι η υποστήριξη της ανεξάρτητης αρχής (ή γενικότερα του θεσμού των ανεξάρτητων αρχών), αλλά το δελτίο τύπου του υπουργείου δικαιοσύνης.
2. «Θα πρέπει να προσέχεις πως μιλάς για μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.» Γιατί; Το ότι μια κυβέρνηση είναι δημοκρατικά εκλεγμένη την τοποθετεί έξω από το χώρο της κριτικής;
3. «“η κάθε περιστασιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία”
Νομίζω ότι είναι ατυχέστατη αυτή η έκφραση.» Πολύ καλά γράφει ο Σπύρος. Υπάρχουν θέματα, όπως ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων, που θα έπρεπε να είναι έξω από το χώρο επιρροής των εκάστοτε πλειοψηφιών. Οι χάρτες δικαιωμάτων (βλ. Σύνταγμα Η.Π.Α. για παράδειγμα) έχουν ακριβώς ως στόχο την προστασία αυτών των δικαιωμάτων από τις ορέξεις της κάθε πλειοψηφίας. Το δικαίωμα της πλειοψηφίας να νομοθετεί δεν μπορεί να είναι ισχυρότερο από το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων.

23 11 2007
kirmitsos

Μόλις το είδα κι έπαθα.
Γράφει ο anonymoys πιο πάνω » Το δικαστήριο είναι η ύψιστη ανεξάρτητη αρχή, που ΟΛΟΙ μας έχουμε αποδεχθεί για να απονέμουν δικαιοσύνη από τη μια, αλλά και να υπερασπίζονται ανθρώπινα δικαιώτα από την άλλη.»
Κάνεις μεγάλο λάθος αγαπητέ. Η δικαστική εξουσία είναι αυτή που εφαρμόζει τους νόμους που αποφασίζει η νομοθετική εξουσία δηλαδή οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών. Άρα η πραγματική εξουσία βρίσκεται στα χέρια των βουλευτών κι όχι των δικαστών.

23 11 2007
anonymous

@ Γ.Σαρηγιαννίδης
Οι πλειοψηφίες έχουν και οι ίδιες ατομικά δικαιώματα σαν άτομα. Απλά σε μια δημοκρατία νομοθετεί πάντα η πλειοψηφία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν όπως ίσως ξέρεις διαβάθμιση. Το πιο βασικό είναι το δικαίωμα στη ζωή, ενώ ακολουθούν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την ιδιοκτησία.
Υπάρχει τεράστια συζήτηση για το τι είναι ανθρώπινο δικαίωμα, πέρα από τα 3 που ανέφερα.

Και σίγουρα κανένα ατομικό δικαίωμα, πέρα των 3 πιο πάνω, δεν ορίζεται σε ατομικό επίπεδο αλλά σε συλλογικό και με την αρχή της πλειοψηφίας. Όλες οι χάρτες ανθρώπινων δικαιωμάτων (από το σύνταγμα των ΗΠΑ μέχρι αυτό του ΟΗΕ) προήλθαν από την πλειοψηφία των εμπλεκόμενων. Αλλοιώς ο καθείς σηκώνει παντιέρα στο όνομα «δικαιωμάτων» αγνοώντας τις υποχρεώσεις του. Έχει ο Μανδραβέλης ένα σχετικό άρθρο στην Καθημερινή σήμερα για το θέμα αυτό.

Το ότι μια κυβέρνηση είναι δημοκρατικά εκλεγμένη την τοποθετεί έξω από το χώρο της κριτικής;
2 παρατηρήσεις:
α. Κανένας δεν βρίσκεται εξώ από την κριτική. Μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση για να ελεγχθεί προϋποθέτει να υπάρχει ΣΕΒΑΣΜΟΣ. Κάτι που ο συντάκτης του κειμένου δεν έχει. Το παράδειγμα για τον Λένιν που έδωσα είναι χαρακτηριστικό.
β. μην πας ένα επιχείρημα στα άκρα χωρίς λόγο. Κανείς δε ζήτησε να μην κριτικάρει την κυβέρνηση, πόσο μάλλον εγώ. Δεν κερδίζεις εντυπώσεις έτσι.

@ kirmitsos
Μην πάθεις τίποτα φίλε μου. Ο κόσμος σε χρεάζεται ακόμη!!! Έχεις μπερδευτεί φίλε μου νομίζω. Ίσως στο κουτσουρεμένο μάθημα της αγωγής του πολίτη στο σχολείο να έκανες κοπάνα. Αλλοιώς θα ήξερες για τον περίφημο διαχωρισμό των εξουσιών. Εμπρός λοιπόν ξανά στα σχολεία.

Για την ουσία του θέματος, νομίζω ότι απάντησα παραπάνω. Άλλωστε πέρα από δικαιώματα ο κάθε άνθρωπος έχει και υποχρεώσεις. Η πιο σημαντική είναι η υπακοή στους νόμους του «κράτους» όπως αυτοί διαμορφώνονται από την «κάθε περιστασιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», όσο δυσάρεστο κι αν είναι, και με την προϋπόθεση βέβαια, ότι δεν καταπατούνται τα 3 πιο πάνω βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού ή εκ του συμπλεγματικού και δεν συνάδουν με «προστασία» ανθρώππινων δικαιωμάτων, εκτός κι αν ο όρος προστασία ληφθεί με την νεοελληνική έννοια!

23 11 2007
akamas

Στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν πάντα κυβερνήσεις μειοψηφίας και δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να κυβερνούν μειοψηφίες και οι θέσεις των υπολοίπων κομμάτων όχι μόνο να μην προβάλονται όπως πρέπει για να ενημερώνεται ο λαός, αλλά και να διαστρεβλώνονται. Σπύρο αύριο θα βάλω στο blog μου ένα θέμα για κάποιους φιαδρούς λασπολόγους, το πεδίο είναι ελεύθερο για εσένα και για τα μέλη της φιλελεύθερης συμμαχίας, όπως πάντα, να μπείτε και να σχολιάσετε και θα σε παρακαλούσα να το κάνετε.

23 11 2007
Σπύρος Ντόβας

@akamas: πήγα στο link που μου έδωσες, όσο άντεξα να κάτσω – όχι πολύ είναι αλήθεια- δεν μπόρεσα να βρω κάτι σχετικό. Το τελευταίο που θα περίμενα είναι το ΚΚΕ να εγκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ για θέματα ατομικών δικαιωμάτων! Τέλος, στο φαιοκόκκινο μέτωπο, μάλλον το ΚΚΕ «τσοντάρει» το κόκκινο, και κανά δύο αρθράκια που πέρασα διαγώνια μάλλον το επιβεβαιώνουν.
ΣΚ θα είμαι εκτός, θα δω το post σου από Δευτέρα.

@anonymous: Για το πρώτο σχόλιό σου, ο Γιώργος απήντησε ΑΚΡΙΒΩΣ αυτά που θα έγραφα και εγώ. Για το δεύτερο, σε λίγο

23 11 2007
kirmitsos

Ο Anonymous είπε: «Αλλοιώς θα ήξερες για τον περίφημο διαχωρισμό των εξουσιών.»
Τί σχέση έχει το 1+1=2 με αυτά που είπα εγώ πιο πάνω; Μήπως δεν κατάλαβες τί είπα και κυρίως τί είπες ; Τί σχέση έχει αυτό με την χοντροπατάτα που μας πέταξες στο πρώτο σου σχόλιο;
Σου επαναλαμβάνω ότι οι δικαστές δεν νομοθετούν αλλά εφαρμόζουν νόμους που κάποιοι άλλοι έχουν ψηφίσει. Διεκπεραιωτές είναι οι άνθρωποι. Για ποιά ύψιστη αρχή μιλάς;

23 11 2007
Σπύρος Ντόβας

Χμ, για να δούμε μερικά ενδιαφέροντα σημεία:

1) Το τι έχουμε συμφωνήσει ΟΛΟΙ να κάνουμε αξίζει να το δούμε λίγο. π.χ. ΔΕΝ έχουμε συμφωνήσει όλοι για το πολίτευμά μας – αποφασίστηκε από άλλους όταν εγώ ήμουν 2 χρονών και μάλιστα αποκλείστηκε οποιαδήποτε νόμιμη μέθοδος αναθεώρησής του. Πρόβλημα αυτό, ακρογωνιαίο

2) Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για την μέθοδο με την οποία θα συναποφασίζουμε για τα δημόσια θέματα θα πρέπει να δούμε για ποια θέματα θα απεμπολίσουμε το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε μόνοι μας και θα τα καταστήσουμε δημόσια. Για παράδειγμα, εγώ δεν θεωρώ ότι πρέπει να συναποφασίζω με άλλους αν θα ασφαλιστώ και που, σε ποιο σχολείο θα πάει το παιδί μου και τι θα διδαχθεί και αρκετά άλλα πράγματα που δυστυχώς σήμερα αποτελούν δημόσια θέματα και πρέπει για αυτά να συναποφασίζουμε. Πρώτο θέμα λοιπόν – για μένα – να περιορίσουμε την δημόσια σφαίρα, και για ότι απομείνει σε αυτήν, ας αποφασίζουμε με κάποια μορφή δημοκρατίας (όχι κατ’ ανάγκην με την μορφή που αυτή έχει σήμερα).

3) Εννοείται ότι αντικείμενο συναπόφασης δεν μπορεί να είναι ισχύς των ατομικών δικαιωμάτων (όπως ισχυρίζεται η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης)

4) Οι -κοινοβουλευτικές- πλειοψηφίες είναι αντικειμενικά περιστασιακές, σε αντίθεση με την αξία των ατομικών δικαιωμάτων

5) Ακόμα και αν και ο Λένιν χαρακτήρισε περιστασιακές τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, θεωρώ απίθανο να το έπραξε υπερασπιζόμενος τα ατομικά δικαιώματα – πιθανότατα θα το έκανε μιλώντας κάποιο θολό «κοινωνικό» δικαίωμα. Αν μπορείς να δώσεις κάποια παραπομπή, θα το εκτιμούσα.

6) Δεν νοιώθω ότι χρωστάω εκ προοιμίου σεβασμό σε κανέναν. Οι άνθρωποι που σέβομαι το έχουν κερδίσει. Η κυβέρνηση αυτή -και πολλές άλλες- όχι.

7) Όσο με φορολογεί για να μισθοδοτεί αυτούς που γράφουν αυτά -και να’ταν μόνο αυτό-, θεωρω ότι δικαιούμαι να την καταγγέλλω, χλευάζω και καταδικάζω με κάθε τρόπο που θεωρώ σκόπιμο. Και αυτό θα κάνω και αμέσως τώρα, στο επόμενο post μου.

23 11 2007
Το ναυτάκι του Παγγαίου « Πολιτεύομαι!

[…] πάμε με την Ν.Δ. Πρώτα, πριν λίγες μέρες, είχαμε την μνημειώδη ανακοίνωση του Υπ. Δικαιοσύνης περί ατομ…. Εχθές είχε σειρά ο πρωθυπουργός να μου χαλάσει την […]

26 11 2007
Πάρης

Υποστηρίζουμε βέβαια τα ατομικά δικαιώματα αλλά αν υπάρχει «εσωτερικός εχθρός» τα περιορίζουμε ή τα καταργούμε αμα λάχει να ‘ούμε. Και αν υπάρχει κάθε μέρα «εσωτερικός εχθρός» τα έχουμε μόνιμα περιορισμένα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: