Το ναυτάκι του Παγγαίου

23 11 2007

karamanlis_poros.jpgΑπό το κακό στο χειρότερο πάμε με την Ν.Δ. Πρώτα, πριν λίγες μέρες, είχαμε την μνημειώδη ανακοίνωση του Υπ. Δικαιοσύνης περί ατομικών δικαιωμάτων. Εχθές είχε σειρά ο πρωθυπουργός να μου χαλάσει την μέρα με τις παρακάτω δηλώσεις του (αντιγράφω από την Ναυτεμπορική):

«Πολλοί αντιμετωπίζουν τη στρατιωτική θητεία ως «χαμένο χρόνο». Οφείλουμε να το αλλάξουμε αυτό και το αλλάζουμε. Να ξαναδώσουμε στη θητεία το περιεχόμενο της ουσιαστικής προσφοράς στην πατρίδα και στο κοινωνικό σύνολο».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο, ανακοινώνοντας τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων με τις τοπικές κοινωνίες σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δασοπροστασία.

«Αυτό το νόημα έχει η σημερινή μου παρουσία εδώ», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Να δώσουμε το μήνυμα ότι η στρατιωτική θητεία επανασυνδέεται με την κοινωνία, με τα προβλήματα και τις προοπτικές του τόπου και των ανθρώπων».

 

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης δεν είναι να μειωθεί ή καταργηθεί η υποχρεωτική θητεία αν αυτή πια δεν χρειάζεται, αλλά ότι, η ίδια η θητεία ως θεσμός έχει μια εγγενή σημασία και αξία η οποία πρέπει να προστατευθεί. Άλλωστε αν περιορίσουμε έτι περισσότερο αριθμητικά τις ένοπλες δυνάμεις, που θα βρίσκουν φαντάρους για να διοικούν οι απόφοιτοι των στρατιωτικών σχολών? Πως θα δικαιολογήσουμε τόσους Αντιστρατήγους? Τι θα γίνουν οι προμηθευτές (οπλισμού και υλικού) των Ε.Δ.? Κλέφτες? Αναζητείται λοιπόν εναγωνίως νέο περιεχόμενο στην θητεία. Και μιας και εμείς δεν έχουμε το παγκόσμιο εκτόπισμα να επινοήσουμε έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ας βρούμε κάτι άλλο, να ευαρεστηθεί και το τσουρουφλισμένο πόπολο (συνεχίζω την αντιγραφή):

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, οι Ένοπλες Δυνάμεις -το Πολεμικό Ναυτικό ο Στρατός Ξηράς η Πολεμική Αεροπορία- έχουν ως κυρία αποστολή την προστασία της πατρίδας, της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας, των συμφερόντων του έθνους. «Ο δασικός μας πλούτος, το περιβάλλον μας, είναι εθνικό κεφάλαιο και ως τέτοιο οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καθήκον να το υπερασπίζονται», τόνισε ο κ. Καραμανλής.


Χα! Αν μιλάμε για διασταλτικές ερμηνείες των νόμων και του Συντάγματος, εδώ έχουμε ένα σκαστό παράδειγμα. Η μοναδική αναφορά στο Σύνταγμα, από την οποία προκύπτει –κατ’ άλλους βέβαια όχι– το δικαίωμα του Κράτους να στρατεύει τους πολίτες του βρίσκεται στο άρθρο 4 παρ 6:

«Kάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων».

Βάζει λοιπόν ο κ. Καραμανλής στην ίδια πρόταση 3 αποστολές που ικανοποιητικά σχετίζονται με την Συνταγματική Επιταγή («την προστασία της πατρίδας, της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας») με μία τέταρτη, άσχετη, που όλα τα χωράει («των συμφερόντων του έθνους»), και πατώντας στο τελευταίο ξεφουρνίζει το μαντάτο. Πρόκειται για την κλασική Καραμανλική ρητορική η οποία – όταν δεν μπορώ να την αποφύγω- μου προκαλεί ναυτία.

(σημ: Νομίζω ότι και η ύπαρξη ενός άρτιου δικτύου αυτοκινητοδρόμων αποτελεί ύψιστης σημασίας εθνικό συμφέρον, οπότε δεν θα εκπλησσόμην καθόλου αν οσονούπω ανακοινώσουν επανίδρυση της ΜΟΜΑ.)

Και καταλήγει ο πρωθυπουργός μας:

«Σήμερα, αισθάνομαι ότι απευθύνομαι σε συναδέλφους, αφού τριάντα χρόνια πριν βρισκόμουν στη θέση που βρίσκεστε εσείς τώρα», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στη δική του στρατιωτική θητεία και επεσήμανε: «Από τότε έχουν αλλάξει πολλά: η διεθνής θέση και ο ρόλος της χώρας μας, η ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας, τα αμυντικά δόγματα και οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί. Όλες αυτές οι αλλαγές αντανακλούν και στη στρατιωτική θητεία. Τόσο ως προς τη διάρκειά της, όσο και ως προς το περιεχόμενό της».

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην ειδική εκπαίδευση που ακολουθούν οι νεοσύλλεκτοι ώστε να είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους και αξιοποιώντας τις γνώσεις που θα έχουν αποκτήσει, θα είναι σε θέση να οργανώνουν εθελοντικές ομάδες ενεργών πολιτών, για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την αποτελεσματική συνδρομή στην αντιμετώπισή τους.

Ίσως έχετε δει στους τοίχους των Εξαρχείων το γκραφίτι που γράφει «Θητεία στα 18? Για μαλάκες ψάχνουν?». Δεν ξέρω τι θα γίνει με την θητεία στα 18, πάντως σε ότι αφορά την δασοπροστασία το αντίστοιχο ερώτημα απαντήθηκε. Τους βρήκαν!

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

7 Σχόλια

24 11 2007
karpidis

🙂 Είναι από τις λίγες φορές που με βρίσκεις σχετικά σύμφωνο :). Το αστείο πως ένας φίλος μου έλεγε πως οι φιλελεύθεροι μοιάζουν με αναρχικούς. Τελικά έκανες αναφορά και στα συνθήματα τους :P.

24 11 2007
Σπύρος Ντόβας

Συμφωνείς ε? Θα πρέπει να το κοιτάξω αυτό… 🙂

Σχετικά με την συνάφεια φιλελεύθερων και αναρχικών, το θέμα είναι αμφιλεγόμενο. Από την μία, οι αναρχικοί είναι σε άλλη κατηγορία σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους καθώς δεν αναγνωρίζουν κράτος και ιδιοκτησία. Από την άλλη, ανάμεσα σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ανάγκη ύπαρξης του κράτους, οι φιλελεύθεροι είναι αυτοί που βρίσκονται κοντύτερα στους αναρχικούς καθώς επιδιώκουν το ελάχιστο δυνατό κράτος.

Είναι δε ενδιαφέρον ότι μια παραλλαγή του αναρχισμού είναι ο αναρχοκαπιταλισμός… μάλιστα στην ΦΣ έχουμε αρκετούς που αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιοι… Τέλος πάντων, το θέμα αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά δεν έχω την απαιτούμενη γνωστική επάρκεια για να το αναπτύξω – και είναι και off-topic.

24 11 2007
Αττιλας ο δε περιμενα κ' τιποτα καλυτερο απο σενα

Ετσι ειστε εσεις οι στραταιοι, εμας του Ναυτικου παντα μας ζηλευατε !

Μπροστα σε τετοιο καταρρακτη μαλακειας, τα σχολια περιττευουν. Εγω το μονο να εχω να πω ποσο σουρεαλ ειναι η ομιλια για προστασια του δασικου πλουτου σε … ναυτες! Δλδ το επομενο καλοκαιρι θα ανακαλεσουμε ολα τα σκαφη του ΠΝ κ’ οι ναυτες θα πανε να σβυνουμε φωτιες στα βουνα; Βεβαια υπαρχει μια (Α) λογικη: ισως το ναυτικο αναλαβει την δασοπροστασια των νησιων σας (λεω σας κ’ οχι μας γιατι πριν καμποσο καιρο συνειδητοποιησα οτι εμενα προσωπικα δε μου ανηκει κανενα νησι, δεν ξερω για σας τι δηλωνετε στο Ε9 σας).

«Ναυτης βγηκε στη στερια
για δασοπροστασιααααα»

24 11 2007
zalmoxis

Ίσως έχει τη σημασία του, το ότι αυτά που πάει να κάνει ο Καραμανλής, τα ανέφερε προεκλογικά ο Καρατζαφέρης. Είχε πει ότι θα προσπαθήσει να επαναφέρει -εφόσον εκπροσωπηθεί στη βουλή- την ΜΟΜΑ. Και να, που θα το δούμε κι αυτό. Τη ΜΟΜΑ προπαγάνδιζε στα ρεπορτάζ του για τις πυρκαγιές του Αυγούστου και ο Πάνος Σόμπολος (ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ με τις ψήφους των Νεοδημοκρατών).
Πράγματι, πολύ… φιλελεύθερη παράταξη.

26 11 2007
FILELEYTHEROS_154

Οσο φαίνεται παράξενο αυτό το πόστ σου Σπύρο συνδέεται με το προηγούμενο.
Θα μπορύσε να πεί καποιος οτι μιλάμε για εναν νέο λαικισμό, για ένα μετα-λαικισμό απο πλευράς της ΝΔ και ειδικότερα του πρωθυπουργού.

Θα πρέπει να ειναι κάποιός αφελής αν πιστεύει οτι ο κ. Καραμανλής πιστεύει σε καποια συγκεκριμένη ιδεολογία ή οτι έχει καποιές σταθερές θέσεις. Η μόνος του σκοπός είναι να είναι πρωθυπουργός.

Αναμφισβήτητα είναι καλός τακτικιστής και απο τότε που βγήκε αρχηγός της ΝΔ έχει αποδείξει οτι μπορεί να συγχρονιστεί με τις βασικές κατευθύνσεις του εκλογικού σώματος. (Να ακολουθήσει δηλαδή, παρά να ηγηθεί.)

Στην συγκεκριμένη συγκηρία που τα άκρα έχουν αυξήσει την δυναμή τους (πλασματική ανοδός προερχόμενη απο την ψήφο διαμαρτυρίας) πραγματοποιεί μια επικοινωνιακή τακτική κεκαλυμένη μεν, αλλά με σαφή κατευθυνση δε προς τα άκρα. Ετσι ο υπουργός δικαιοσύνης μιλάει για κοινό συμφέρον στέλνοντας κρυφά μυνήματα προς τα αριστερά, ο Πρωθυπουργός μιλάει για την στρατιωτική θητεία ‘κλεινοντας το μάτι προς τα δεξιά’.
Δεν θα με εξέπλητε αν στους επόμενους μήνες ακούγαμε για ‘την αξία της Παράδοσης, της οικογένειας, όπως και για το ‘δίκαιο κράτος’ και προστασία των ‘μη προνομιούχων’.

Η εκτίμησή μου είναι βέβαια οτι για την ΝΔ μεγαλύτερο αγκάθι είναι το ΛΑΟΣ, και γι’αυτό η ρητορική της και η θεματολογία της θα αποκτήσει σαφείς δεξιούς χρωματισμούς (έθνος, πατρίδα, ασφάλεια, δημόσια τάξή, άμυνα κτλ). Αν καταφέρει να βγάλει το ΛΑΟΣ εκτός βουλής η πλειοψηφεία της θα είναι πιό ανετη, ότι και αν κανουν τα ‘αριστερά’ κόμματα.

Η συνέχεια επι της οθόνης……

26 11 2007
Δημήτρης

Σχετικό με τον λαϊκισμό της ΝΔ και το γεγονός στην εκπομπή «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» της 12ης Νοεμβρίου του κ.Πρετεντέρη:
Ο κ.Πάνος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σχόλιο για χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, αναφωνεί: «Αφήστε ήσυχη την Εκκλησία! Δεν σας δημιουργεί πρόβλημα, έχει προσφέρει πολλά στον τόπο!»
και περίπου 2 λεπτά αργότερα εξέφραζε τη γνώμη ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πιο δραστικά ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ μέτρα!!

27 11 2007
FILELEYTHEROS_154

Ακόμα δεν ανέβηκε το πόστ, και διαβασα και καινούργια είδηση:
Συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με τον κ. Καρατζαφέρη ο οποίος δήλωσε σχετική ικανοποίηση που η κυβέρνηση ‘σκληραίνει’ την στάση της στο Μακεδονικό, και οτι έρχεται πιό κοντά στις θέσεις του ΛΑΟΣ.
Είναι ενα σενάριο αυτό, δεν ξέρω πόσο επικύνδυνο, οτι θα υπάρξει μια επαναπροσέγγιση ΝΔ-ΛΑΟΣ, ατυπή αλλά συγκεκριμένη, ίσως σε μία συγκυρία στο απώτερο μέλλον να βάλουν τον Καρατζαφέρη υπουργό, ή να διαλυθεί το ΛΑΟΣ και να ξαναγυρίσει ο κ.Καρατζαφέρης στην ΝΔ. Σενάρια με πολύ μικρές πιθανότητες στο αμεσο μέλλον, αλλά είπαμε ο πρωθυπουργός, και η ΝΔ πρέπει να στοχέυουν στην αποδυνάμωση του ΛΑΟΣ.
Πάντως αν το ΠΑΣΟΚ κινηθεί αριστερά και η ΝΔ δεξιά , παρ’ολο που δεν θα είναι καλό για τον τόπο, ίσως οι περισσότεροι φιλελευθεροι αλλά και κάποιοι κεντρώοι να βλέπουν κατα την μεριά της ΦΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: