Νέα προσφυγή της Φ.Σ. στην Ε.Ε. για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών

15 05 2008

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε προηγούμενη ανακοίνωση της για την απεργία των Μεταφορέων Δημόσιας Χρήσης, που έχει θέσει την ελληνική κοινωνία υπό ομηρεία, εξηγούσε ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί απόρροια της ύπαρξης του κλειστού αυτού επαγγέλματος το οποίο ρυθμίζεται από σοβιετικού τύπου κανόνες απόλυτου κρατικού ελέγχου.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι η ανυπαρξία ελεύθερου ανταγωνισμού μεταφορικών υπηρεσιών -και- στον τομέα αυτό συμβάλλει σημαντικά στην ακρίβεια καθώς τα τιμολόγια των υπηρεσιών αυτών δεν διαμορφώνονται από την ελεύθερη αγορά αλλά μέσω απεργιακών εκβιασμών που συνοδεύονται ακόμα και με χρήση βίας.

Για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη στην οποία θα πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος. Σήμερα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία γνωστοποιεί νέα προσφυγή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αίτημα τη πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των οδικών μεταφορών που θα θέσει οριστικό τέλος στους εκβιασμούς της ελληνικής κοινωνίας από τη συντεχνία των Μεταφορέων Δημόσιας Χρήσης.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει τη δυνατότητα των πρατηριούχων λιανοπωλητών να χρησιμοποιούν για τη μεταφορά καυσίμων προς τα σημεία πώλησης φορτηγά των εταιρειών εμπορίας ή δικά τους, ή τρίτων, ελεύθερα. Επίσης υποστηρίζει και τη δυνατότητα να μπορούν να εισάγουν, οι ίδιοι, πετρελαϊκά προϊόντα.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία επισημαίνει, στην επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι οι διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν το κλειστό επάγγελμα των Μεταφορέων Δημόσιας Χρήσης, αλλά και γενικότερα το καθεστώς αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής πετρελαϊκών προϊόντων στην Ελλάδα είναι αντίθετες με το κοινοτικό δίκαιο. Ποιο συγκεκριμένα η εν λόγω εθνική νομοθεσία και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι που ρυθμίζουν το κλειστό επάγγελμα των Μεταφορέων Δημόσιας Χρήσης συνιστούν παραβίαση των άρθρων 14 και 28 της συνθήκης ΕΚ για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και παραβίαση του άρθρου 43 περί ελευθερίας εγκατάστασης.

Για τούς λόγους αυτούς η Φιλελεύθερη Συμμαχία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει για την κατάργηση των ρυθμίσεων που αντιβαίνουν το κοινοτικό δίκαιο ώστε να υπάρξει απελευθέρωση του επαγγελματικού αυτού κλάδου. Η απελευθέρωση αυτή, εάν επιτευχθεί, θα δώσει αποφασιστικό χτύπημα στην ακρίβεια που βιώνει ο Έλληνας καταναλωτής λόγω της πτώσης του κόστους των μεταφορικών υπηρεσιών που θα φέρει η έκθεση του συγκεκριμένου τομέα στον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, με αυτή της την ενέργεια δείχνει πως αντιλαμβάνεται τον αγώνα κατά της ακρίβειας και καταγγέλλει στους Έλληνες πολίτες την υποκρισία όλων των κομμάτων που, ενώ κατακρίνουν την αυξανόμενη ακρίβεια, κρύβουν επιμελώς τα αίτιά της και προτείνουν τη μείωση της με ευχολόγια.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής.

Advertisements

Ενέργειες

Information

3 Σχόλια

16 05 2008
Elias

Μάλιστα. Αύριο το πρωί θα το βρω και στα e-mails του γραφείου, κάποιος έχει ανακαλύψει το κόλπο να στέλνει μαζικά σε όλες τις διευθύνσεις του Επιμελητηρίου.
Πάλι καλά όμως που τουλάχιστον το στέλνει βραδινή ώρα και το βρίσκω το πρωί. Παλιότερα μου έρχονταν οι ανακοινώσεις της ΦΣ το μεσημέρι, μέσα στην τρέλα της ημέρας, με τα τηλέφωνα να χτυπάνε συνέχεια και το άγχος στο φουλ. Περίμενα e-mail για το αν θα φορτωθούνε τα εμπορεύματα, αν θα πάρουμε την παραγγελία, αν έγινε κανονικά η πληρωμή κ.α., ερχόταν το φακελάκι, άνοιγα και έβλεπα: «Ανακοίνωση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας»…
Κάνα-δυο φορές τα ‘χα πάρει στο κρανίο, σκεφτόμουν: «Καλά λένε πως αυτοί οι τύποι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα!».

16 05 2008
Elias

Όσοι έχουν προσπαθήσει να συνεννοηθούν με πρακτορεία και μεταφορικές εταιρείες, ξέρουν καλά ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο. Θέλω να ελπίζω πως η απελευθέρωση των μεταφορών θα ψαλιδίσει λίγο και την έπαρση αυτών των τύπων που δουλεύουν με νοοτροπία Γότθου και πιστεύουν ότι η «συνέπεια» και η «υπευθυνότητα» είναι επαρχίες της Ιαπωνίας.
Δε θα είναι εύκολο όμως. Ένας ιδιοκτήτης φορτηγού έχει μία άδεια στα χέρια του που αξίζει χρυσάφι. Η απελευθέρωση θα ρίξει κατακόρυφα την αξία της. Είμαι σίγουρος ότι όλοι αυτοί θα φωνάξουν και θα παλέψουν όσο μπορούν προκειμένου να διατηρήσουν τη συντεχνία τους, το ΚΚΕ θα ανακοινώσει ότι η απελευθέρωση ανοίγει το δρόμο στα μεγάλα κερδοσκοπικά κεφάλαια να αλώσουν τον κλάδο, ο Αλαβάνος θα βρει ευκαιρία να προειδοποιήσει για το ξεπούλημα, η (όποια) αντιπολίτευση θα καταγγείλει την (όποια) κυβέρνηση ότι προωθεί τους δικούς της ανθρώπους και εξαργυρώνει προεκλογικά γραμμάτια κ.λπ. Πάλι καλά που υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει τα δυο πόδια των κυβερνώντων σε ένα παπούτσι και να τους πει ότι οι νόμοι και οι συνθήκες είναι για να τηρούνται, γιατί αν περιμέναμε από το λαό να εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά του εμπράκτως, σωθήκαμε…
Νομίζω όμως ότι οι τιμές στις μεταφορές θα πέσουν μόνο αν εκσυγχρονιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ειδικά η γραμμή Αθήνα – Λάρισα – Θεσσαλονίκη, που φαντάζομαι ότι είναι ρεαλιστικό να επιστρέψει στην επικερδή λειτουργία, θα έπρεπε να διεκπεραιώνει και τον κύριο όγκο των εσωτερικών μεταφορών. Άσε που θα αποσυμφορήσει και την Εθνική Οδό.

Τέλος πάντων. Μπράβο στη ΦΣ, είμαι 100% υπέρ της συγκεκριμένης απελευθέρωσης, όπως και της παρέμβασης της Ε.Ε. στην εσωτερική λειτουργία του ελληνικού Κράτους.

16 05 2008
Σπύρος Ντόβας

Συμφωνώ ότι ο δρόμος για το άνοιγμα των αγορών δεν είναι σπαρμένος με τριαντάφυλλα.

Σε τέτοιες δύσκολες αποστολές αναδεικνύεται ο «ταλαντούχος» μεταρρυθμιστής, που διαμορφώνει ευνοϊκό περιβάλλον ώστε να μετριάσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις αντιδράσεις και φροντίζει τα «λύτρα» που τελικά θα πληρωθούν για την απελευθέρωση της «σκλαβωμένης» αγοράς να είναι τα ελάχιστα.

Δυστυχώς, ακόμα και αν πιστέψουμε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε κάποια «μεταρρυθμιστική» ατζέντα – που δεν το πιστεύω -, δεν βλέπω να έχει τον «μαέστρο» που χρειάζεται για να τις φέρει σε πέρας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: