Ο πολιτικός γάμος αποτελεί νόμιμο δικαίωμα των ομόφυλων συμπολιτών μας

2 06 2008

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωσή της καταδικάζει την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά που ζήτησε από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Ρόδου να θεωρήσει τον πολιτικό γάμο που θα τελούνταν στη Τήλο ως άκυρο, ανίσχυρο και παράνομο. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί, αντίθετα, τη παρέμβαση του κ. Σανιδά ως άκυρη, ανίσχυρη και παράνομη καθώς όχι μόνο στερείται νομικής βάσης αλλά και γιατί έρχεται σε αντίθεση με το Ελληνικό Σύνταγμα, το κοινοτικό δίκαιο και σειρά συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πέραν όμως της νομικής αυθαιρεσίας, η ενέργεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μας υπενθυμίζει ότι το «βαθύ κράτος» είναι πάντα παρόν για να επιβουλεύεται θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και να περιορίζει ελευθερίες που στον δυτικό κόσμο είναι δεδομένες για δεκαετίες.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα θεωρήσει παράνομη κάθε ενέργεια που θα εμποδίσει τη τέλεση του πολιτικού αυτού γάμου δεδομένου ότι η σχετική Ελληνική νομοθεσία δεν αποκλείει από το θεσμό αυτό τα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, συνεπής στις αρχές της, θα σταθεί στο πλευρό όσων αγωνίζονται για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος συμπολιτών μας και θα παράσχει πλήρη πολιτική και νομική υποστήριξη στους πολίτες του ίδιου φύλου που θα επιχειρήσουν, να προχωρήσουν σε πολιτικό γάμο ενώπιον του δημάρχου της Τήλου.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία χαιρετίζει τη τόλμη του δήμαρχου Τήλου και τον καλεί να υπερασπιστεί τη νομιμότητα εκτελώντας τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων συμπολιτών μας αποδεικνύοντας έτσι στη πράξη ότι η ελληνική κοινωνία διαθέτει εστίες αντίστασης στην κρατική αυθαιρεσία.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

12 Σχόλια

3 06 2008
Κ.Σ.

..και όλοι ξέρετε τι συμβαίνει όταν η ΦΣ αποφασίζει να δράσει. Πλημμυρίζει με posts το διαδίκτυο..

4 06 2008
Σπύρος Ντόβας

και προσφυγές κάνουμε.

4 06 2008
GordonGRr

Εὔγε στὴ ΦΣ! Σπύρο, ἀπὸ ὅ,τι ἀκούω θὰ εἴμαστε σὲ διπλανὰ περίπτερα το Σάββατο καὶ φέτος, ὁπότε ἂν πάῃ κάποιος/-α ἀπὸ τὸ πρωὶ θά κάνουμε ἕνα τσιγάρο. Ἔχω τὴν πρωινὴ βάρδια…

5 06 2008
(Α)θανάσης

Εύγε στην ΦΙΣ επίσης… Ποιές άλλες σεξουαλικές προτιμήσεις στηρίζει?

5 06 2008
(Α)θανάσης

Καμία άλλη, δηλαδή, ε;

5 06 2008
Σπύρος Ντόβας

@GordonGR: Εκτός απροόπτου, θα τα πούμε το Σάββατο.

@(Α)θανάσης: Δεν στηρίζουμε σεξουαλικές προτιμήσεις. Στηρίζουμε την ισονομία.

5 06 2008
(Α)θανάσης

Με παραξενεύεις λέγοντας ότι δεν στηρίζετε σεξουαλικές προτιμήσεις, μια και ο πυρήνας του αιτήματος αφορά τον γάμο μεταξύ ατόμων με μία συγκεκριμένη σεξουαλική/αναπαραγωγική διαφοροποίηση από την βιολογική «νόρμα» του ανθρώπινου είδους (ομοφυλοφιλία), και όχι γενικά μεταξύ ατόμων με οποιαδήποτε διαφοροποίηση από την αναπαραγωγική συμπεριφορά του είδους μας.
Υπάρχει κανένας λόγος για αυτή την αποκλειστικότητα, ή η ΦΙΣ στηρίζει, τελικά, την νομιμότητα του γάμου και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση?

ΥΓ Ο τίτλος του ποστ δεν έχει νόημα, διότι φοβήθηκες να χρησιμοποιήσεις τον όρο «ομοφυλόφιλος» που είναι αναπόφευκτος στην συγκεκριμένη πρόταση. Το «ομόφυλος» στην συγκεκριμένη περίπτωση θα αποδώσει το νόημα που θέλεις μόνο αν χρησιμοποιήσεις την φράση «γάμος μεταξύ ομοφύλων», αν και ακόμη και αυτό είναι μάλλον ασαφές, καθώς υπάρχει κίνδυνος συγχυσης με την έννοια της φυλής και όχι του φύλου.

6 06 2008
Σπύρος Ντόβας

technically, μιας και το αν κάνουν σεξ ή αν έχουν πλατωνική σχέση δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί, και δεν μπαίνει ως προαπαιτούμενο – όπως και στις σχέσεις των ατόμων διαφορετικών φύλων- αυτό που προάγεται δεν είναι η συγκεκριμένη σεξουαλική συμπεριφορά.

Όμοιως η δυνατότητα προς αναπαραγωγή δεν μπαίνει ως προαπαιτούμενο στα ζευγάρια διαφορετικού φύλου (κανένας δεν αναγκάζει τους διαπιστωμένα στείρους/στείρες να χωρίζουν ή να μην παντρεύονται) και έτσι θα πρέπει να είναι αδιάφορη και στην περίπτωση των ζευγαριών του ιδίου φύλου.

Ο τίτλος δεν επελέγη από μένα – είναι του Δελτίου Τύπου – παρόλα αυτά, για τους παραπάνω λόγους είναι τεχνικά ορθός.

Για την οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που αναφέρεις, δεν μπορώ να φανταστώ τι εννοείς, δεν γνωρίζω να έχει τεθεί κάποιο άλλο σχετικό θέμα, αν τεθεί ή αν θέλεις να θέσεις, η ΦΙΣ μπορεί να τοποθετηθεί. Στο προγραμμά μας πάντως δεν νομίζω ότι υπάρχει αναφορά σε κάτι άλλο.

ΥΓ: Να φοβηθώ να πω ομοφυλόφιλος? Γιατί?

6 06 2008
(Α)θανάσης

Αρχικά περί «ομοφύλων» και «ομοφυλοφίλων»:
Διαπιστώνεται τελευταία μία σημαντική αραίωση της χρήσης του δεύτερου όρου υπέρ του πρώτου, καθώς πολλοί θεωρούν τον όρο «ομοφυλόφιλος» politically uncorrect. Μπορείς αν θέλεις να το τραβήξεις λίγο και να το πείς μόδα. Δεν μπορεί όμως ο ένας να αντικάθιστά τον άλλο αν δεν γίνει πρώτα η σχετική περίφραση. Επιμένω στην γνώμη μου για τον τίτλο.

Παρακάτω. Τα «ομοερωτικά» άτομα (να ένας άλλος δημοφιλής τελευταία και ακριβής κατά τη γνώμη μου όρος) διεκδικούν το δικαίωμα του γάμου.

Δηλαδή της κοινωνικής/νομικής θέσπισης ενός πυρήνα για την δυνατότητα δημιουργίας «οικογένειας», (νοικοκυριού αν θέλεις). Αυτό κάνει ο γάμος, αυτήν την δυνατότητα δίνει όταν συνάπτεται. Φυσικά υπάρχουν οι δίκαιες πλείστες όσες αντιρρήσεις που θα προτάξεις σε αυτό το σημείο, μην ξεχνάς όμως ότι ο γάμος προέρχεται από άλλες εποχές, εμπεριέχοντας το στοιχείο της τελετουργίας, της υποχρεωτικότητας, κλπ κλπ. Ακόμη και ο πολιτικός γάμος δημιουργήθηκε με πρότυπο τον τελετουργικό γάμο. Όποιος θέλει να αποφύγει αυτά που ο γάμος ως έννοια εμπεριέχει, μπορεί να καταφύγει στον συμβολαιογράφο και να γλιτώσει και την συζήτηση (την αναπόφευκτη).
Δεχόμαστε λοιπόν ότι τα ομοερωτικά άτομα δικαίως διεκδικούν το δικαίωμα συμμετοχής στον παρωχημένο σημειολογικά θεσμό του γάμου (γιατί άραγε? τέλος πάντων). Η διάκριση από τους υπόλοιπους που έχουν δικαίωμα να «παντρεύονται» γίνεται με βάση το σεξ, το θέλεις δεν το θέλεις. Όχι την σεξουαλική πράξη, όπως παρανόησες, αλλά τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Τα λοιπά «Χ-ερωτικά» άτομα, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν το δικαίωμα του γάμου, (όταν η σεξουαλική τους επιλογή δεν αποτελεί αδίκημα φυσικά?) Ένα «αυτοερωτικό» άτομο, μπορεί να έχει το δικαίωμα να τελέσει γάμο? Με τον εαυτό του, αν αναρωτιέσει με ποιόν.
Μια ερωτικά συνδεδεμένη ομάδα ατόμων άνω των δύο, («πολυερωτικούς» ας τους πούμε), μπορεί να έχει το δικαίωμα να τελέσει γάμο? Ένα «αλλοερωτικό» ζεύγος (δικός μου νεολογισμός, εννοώ αυτούς που χυδαία αποκαλούνται κτηνοβάτες) πρέπει να έχει το δικαίωμα να τελέσει γάμο?
Ποιά είναι η θέση της ΦΙΣ?

18 06 2008
(Α)θανάσης

Μάλλον να μην περιμένω άλλο…

18 06 2008
Σπύρος Ντόβας

όχι (Α)θανάση, περίμενε, καταθέτω το απόγευμα RFP και τα βραδάκι θα σου απαντήσω. Sorry για την αβλεψία. 🙂

18 06 2008
Σπύρος Ντόβας

Να’μαι!

Εξ όσων γνωρίζω η ΦΙΣ δεν έχει διατυπωμένη άποψη για τις περιπτώσεις που αναφέρεις. Οι επίσημες θέσεις της ΦΙΣ εξαντλούνται στα «επίσημα» κείμενά της, δηλαδή το πρόγραμμα και τα δελτία τύπου τα οποία μπορούν εύκολα να βρεθούν στον δικτυακό της τόπο http://www.greekliberals.net.

Σε ότι με αφορά, αντιλαμβάνομαι το αίτημα για γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ως ισοδύναμο της απόκτησης δυνατότητας δύο άτομα να εγκαταστήσουν μεταξύ τους εξ αγχιστείας σχέση Α’ βαθμού με ότι αυτό νομικά συνεπάγεται. Γενικά διάκειμαι θετικά απέναντι σε αυτό το αίτημα, αν και γενικά είμαι σκεπτικός στις θετικές διακρίσεις που συνεπάγεται η έγκατασταση εξ αγχιστείας σχέσης Α’ βαθμού μεταξύ ατόμων με οποιοδήποτε φύλο (φοροαπαλλαγές και τα τοιαύτα). Ωστόσο, όσο αυτά δεν καταργούνται – αίτημα που ευχαρίστως υποστηρίζω παρότι με θίγει – η αρχή της ισονομίας νομίζω επιβάλει την θετική στάση απέναντι στο αίτημά τους.

Σε αυτή τη βάση ένα τέτοιο αίτημα δεν έχει νόημα για τους «αυτοερωτικούς». Για τους «αλλοερωτικούς» είμαι αρνητικούς μιας και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ρητή συναίνεση του μη-ανθρώπινου ημίσεος. Για τους «πολυερωτικούς» δεν βλέπω πρόβλημα – εξαιρουμένης ίσως μιας ρύθμισης που θα καθορίζει ποιος/ποιοι φέρουν την ευθύνη για τα πιθανά τέκνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: