Χωροθέτηση ΧΥΤΑ: Την λύση ας δώσει η αγορά

15 06 2008

Η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ είναι ίσως το πεδίο πολιτικής που το κράτος δρα ασκώντας την πλέον άδικη πολιτική αναδιανομής. «Αναδιανομής», εν τη ευρεία έννοια.

Πρόκειται για αναδιανομή ευημερίας, η οποία γίνεται με βάση καθαρά τους αριθμητικούς συσχετισμούς και με κριτήριο το πολιτικό κόστος/κέρδος: Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων (οι πολλοί) αυξάνουν κατά τι την ευημερία τους καθώς απαλλάσσονται από τα σκουπίδια τους χωρίς να πληρώνουν το κόστος που αυτό συνεπάγεται, κόστος το οποίο πέφτει βαρύτατο στους ολιγάριθμους κατοίκους των χώρων υποδοχής των σκουπιδιών. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο πεδίο στο οποίο μια πλειοψηφία να βλάπτει τόσο άμεσα και κατάφωρα μια μειοψηφία, με τις ευλογίες και την εγγύηση του κράτους.

Θεωρώ δικαιότερο το ζήτημα να λύνονταν στη βάση μιας εθελοντικής συμφωνίας μεταξύ αυτών που παρέχουν την υπηρεσία (υποδέχονται τα σκουπίδια) και αυτών που την απολαμβάνουν (απαλλάσσονται από τα σκουπίδια). Και ο μόνος τρόπος για να υπάρξει εθελοντική συμφωνία είναι να καταβληθεί το κόστος των εξωτερικοτήτων σε αυτούς που θα τις υποστούν.

Σκέφτομαι λοιπόν ότι θα έπρεπε ο κάθε δήμος που έχει έναν όγκο σκουπιδιών για απόρριψη να προκηρύξει δημοπρασία προς άλλους ενδιαφερόμενους δήμους οι οποίοι διαθέτουν τους χώρους για να υποδεχθούν τα σκουπίδια τους. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει κάποια τιμή στην οποία η υποδοχή σκουπιδιών καθίσταται συμφέρουσα  για τους δήμους που θα τα υποδεχθούν (π.χ. γιατί είναι τόσο υψηλή που συνεπάγεται ένα άμεσο εισόδημα €3.000 μηνιαίως για κάθε δημότη). Επαφίεται σε κάθε δήμο υποδοχής να καθορίσει το ποσό που θεωρεί δίκαιο, και τον τρόπο που θα το μοιράσει (π.χ. μπορεί να το μοιράσει σε ίσα μερίδια, ή αντιστρόφως ανάλογα με το τετράγωνο της απόστασης από τον ΧΥΤΑ, ή με βάση κάποια μεικτή εξίσωση – θα τα βρουν).

Φυσικά, αν μια τέτοια «αγορά» ωριμάσει, θα μπορέσουν να αρχίσουν να εμφανίζονται πιο «σύνθετες» πολιτικές κοστολόγησης της υποδοχής σκουπιδιών, π.χ. ανάλογα με την σύσταση, την διακύμανση του όγκου κλπ. Αν δε ο δήμος υποδοχής έχει την ευθύνη να κατασκευάσει τον ΧΥΤΑ και να τον λειτουργεί, θα μπορέσει να εξειδικεύσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες – π.χ. να δημιουργήσει υποδομή για να υποδέχεται απόβλητα νοσοκομείων – και να διαφοροποιήσει την λειτουργία του δημιουργώντας υποδομή διαλογής, ανακύκλωσης κλπ.

Από την άλλη, ο δήμος που απορρίπτει σκουπίδια, επωμιζόμενος το πραγματικό κόστος που συνεπάγεται η «παραγωγή» σκουπιδιών, αφενός θα το μεταφέρει στους δημότες του όπως είναι δίκαιο, αφετέρου θα ενεργοποιηθεί προκειμένου να εφαρμόσει πολιτικές που θα μειώσουν αυτό το κόστος. Θα μπορεί να χρεώνει τους δημότες με βάση το βάρος ή/και τον όγκο των απορριμμάτων, με βάση την σύσταση (άλλη χρέωση για τα «μεικτά» σκουπίδια, άλλα για τα διαχωρισμένα κλπ). Λογικά, θα εφαρμόσει πολιτικές ανακύκλωσης.

Τέλος οι πολίτες, υφιστάμενοι το κόστος των σκουπιδιών που παράγουν θα βάλουν και αυτόν τον παράγοντα στην εξίσωση του κόστους όταν αγοράζουν κάτι. Είναι η συσκευασία του από ανακυκλώσιμο υλικό? Η χρήση του θα δημιουργήσει/αφήσει πολλά σκουπίδια? Αν οι καταναλωτές ευαισθητοποιηθούν, οι ίδιες οι εταιρείες που παράγουν θα φροντίσουν να είναι πιο προσεκτικές σε τέτοια ζητήματα και θα σχεδιάζουν προϊόντα που αφήνουν λιγότερα σκουπίδια.

Ας συγκρίνουμε το παραπάνω σενάριο με την σημερινή κατάσταση: Μιας και αυτοί που παράγουν τα σκουπίδια δεν χρεώνονται με το κόστος που αυτό συνεπάγεται, ουσιαστικά επιδοτούνται προκειμένου να παράξουν περισσότερα. Και τελικά την πληρώνουν άνθρωποι που δεν φταίνε.

Είναι νομίζω καιρός να δούμε να δημιουργείται μια «αγορά» διαχείρισης σκουπιδιών. Είναι δίκαιο, και  μπορεί να κάνει τους ΧΥΤΑ, από απειλή -σήμερα- για τους περιαστικούς δήμους, ευκαιρία.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

16 Σχόλια

15 06 2008
Σπύρος Ντόβας

Εντάξει, τώρα που το σκέφτομαι, η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ακόμα ένα «πεδίο πολιτικής που το κράτος δρα ασκώντας την πλέον άδικη πολιτική αναδιανομής».

16 06 2008
Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης

Εξαιρετική ανάλυση και προτάσεις, Σπύρο, όπως μας συνηθίζεις. 🙂

Πάντως πιστεύω πως στο όλο θέμα σχετικά με την αποκομιδή, ανακύκλωση και ενεργειακή εκμετάλλευση των αστικών/βιομηχανικών απορριμάτων είμαστε αρκετά πίσω ως χώρα.

Γενικότερα υπάρχει μια παραπληροφόρηση και ημιμάθεια, κυρίως γύρω απ’την θερμική επεξεργασία των απορριμάτων που θεωρητικά θα μπορούσε να δώσει λύσει μια για πάντα στο πρόβλημα των ΧΥΤΑ, αλλά και στην οικονομική εκμετάλλευση των σκουπιδιών και μη ανακυκλώσιμων υλικών παντός τύπου.

Εύχομαι οι πολιτικοί να το αντιληφθούν έγκαιρα αυτό παίρνοντας ως παράδειγμα τους Γερμανούς που χρόνια επενδύουν σ’αυτόν τον κλάδο και ως αντιπαράδειγμα την οικολογική καταστροφή στην όμορφη Νάπολη.

17 06 2008
FILELEYTHEROS_154

Καλημέρα Σπύρο.

Συμπληρωματικό των παραπάνω προτάσεων σου είναι όχι μόνο ο δημος που δέχεται τα απορρίμματα να παίρνει ένα ποσό από τον δήμο που τα παράγει, αλλά ο δήμος υποδοχής να έχει ένα επιπλέον εισόδημα αν κάνει δεύτερη δημοπρασία για έναν ιδιώτη να χειριστεί τον ΧΥΤΑ.

Δηλαδή ένας ιδιωτικός οργανισμός να αναλαβει την έκταση.
Μπορούμε να υποθέσουμε λογικά ότι ένας ιδιώτης που τα έχει ‘σκάσει’ για να αποκτήσει μια έκταση για ΧΥΤΑ, να προσπαθήσει να μήν εξαντλήσει αυτό του το κεφάλαιο.

Αρα θα μπορούσαμε να δούμε μέσα στους ΧΥΤΑ να λειτουργεί μονάδα διαλογής, μονάδα ανακύκλωσης και μονάδα παραγωγής ενέργειας και θερμότητας απο την βιομάζα (Combined Heat and Power Plant-CHP), και ίσως μονάδα αποτέφρωσης. Ετσι ο ΧΥΤΑ μετατρεπεται σε XYTY (χώρος υγειονομικής ταφης Υπολλειμάτων) όπου θάβεται μόνο το 10% των σκουπιδιών σε αντίθεση με το 90% που θάβεται τώρα.
Αρα ο ιδιώτης, θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα σκουπίδια στο έπακρο

Ειναι πολύ ενδιαφέρον που ο Κώστας αναφέρει την Γερμανία και την Ναπολι διότι το πρόβλημα σκουπιδιών στην Νάπολι λύθηκε βραχυπρόθεσμα μεταφέροντας σκουπίδια στην Γερμανία γιατί εκεί έχουν την τεχνολογία να τα αποτεφρώσουν υγειονομικά

Οι αντιδράσεις στους ΧΥΤΑ γίνονται γιατι οι τοπικές κοινωνίες που υποδέχονται τους ΧΥΤΑ δεν έχουν κάποιο πρακτικό όφελος, μόνο ζημίες.
Αρα με την δημοπρασία θα υπάρξει ένα αρχικό κεφάλαιο, και λόγω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων η τοπική κοινωνία θα έχει έσοδα από την φορολογία της επιχείρησης.

Ελπίζω να μου επιτρέψεις να αφήσω δύο συνδέσμους εδώ

http://ionianislands.greekliberals.net/0010000046

http://ionianislands.greekliberals.net/0010000088

18 06 2008
fileleytheros

Η προσέγγιση Σπύρο είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά δεν κατάλαβα ορισμένες λεπτομέρειες:
1. Η χωροθέτηση ΧΥΤΑ θα είναι ελεύθερη ανά δήμο; Αν ναι, γιατί να μην είναι ελεύθερη και η οποιαδήποτε άλλη χωροθέτηση; Ποια η ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στο κράτος και τον ΟΤΑ, σε επίπεδο ευθύνης της απόφασης;
2. Ο κάθε δήμος πρέπει να έχει ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί δημόσιας γης που βρίσκεται στα όρια ευθύνης του;
3. Τί γίνεται στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει οικονομική συμφωνία μεταξύ Δήμων;
4. Ποια είναι η διαδικασία απόδοσης εντολής από τους δημότες στις δημοτικές αρχές για την ίδρυση ΧΥΤΑ;
5. Και πάλι, ποιος αποφασίζει για το που ακριβώς θα γίνει ο ΧΥΤΑ; Έχει λόγο ο γειτονικός δήμος αν η χωροθέτηση γίνει π.χ. 10 μέτρα από τα όρια του;
6. Γιατί θα πρέπει κάποιοι δήμοι να απαλλάσσονται της υποχρέωσης υποδοχής; ποιος κρίνει ποιοι είναι αυτοί οι δήμοι;
7. Πως θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη αγορά στην περίοδο μέχρι την ωριμότητά της;
Αν το ψάξουμε λίγο περισσότερο νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε απαντήσεις σε αυτά και σε αρκετά άλλα ερωτήματα. Γενικά η προσέγγιση της δημιουργίας «αγοράς δικαιωμάτων» που φαίνεται χρήσιμη, αλλά όχι πασπαρτού…

18 06 2008
Σπύρος Ντόβας

Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας που προσθέτουν πολυ ενδιαφέρουσες πληροφορίες αλλά και προβληματισμούς.

Το άρθρο ήθελε βασικά να δείξει ότι ο σημερινός τρόπος διαχείρισης των σκουπδιών, από την στιγμή που δεν βασίζεται στην εκούσια συμφωνία των εμπλεκομένων μερών, αφ’ενός συνιστά -στα δικά μου μάτια- απεχθή πράξη τυραννίας, και αφ’ετέρου, και εδώ, η μη χρέωση του κόστους των εξωτερικοτήτων σε αυτούς που τις παράγουν, οδηγεί σε «απρόσεκτη» συμπεριφορά, αυξάνοντας τις εξωτερικότητες.

Θοδωρή, κάπως πρόχειρα σου απαντώ με τις πρώτες σκέψεις που κάνω επί των ερωτήσεων σου.

1)πρότεινα την διαπραγμάτευση σε επίπεδο δήμων, γιατί στο πλαίσιο του δήμου που θα υποδεχθεί τα σκουπίδια θα πρέπει να σταθμιστούν τα ωφέλη και οι ζημιές και να υπάρξει συμφωνία στον καταμερισμό τους. Το κράτος κάνει τους «λογαριασμούς» του με βάση τα κουκιά και αποφασίζει με τον τρόπο που το κάνει και σήμερα. Επιπρόσθετα, το κράτος έχει δικαίωμα να ασκεί βία για να επιβάλει τις αποφάσεις του. Στα πλαίσια των δήμων η ανάγκη για επίτευξη συναινετικών αποφάσεων είναι επιτακτικότερη, αλλά και η δυνατότητα να γίνει αυτό μεγαλύτερη

2) Εννοείς αν είναι κατ’αρχήν σκόπιμο? Νομίζω ότι όπως έχει σήμερα η κατάσταση, οι δήμοι έχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε χώρους που επιτελούν κοινοφελείς σκοπούς (χώρους πρασίνου, παιδικούς σταθμούς (?) κλπ). Πιστεύω ότι δικαιούνται να έχουν ιδιοκτησία στον βαθμό που αυτή απαιτείται για να εκτελούν τους σκοπούς τους.

3) Ανεβαίνει η τιμή. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει κάποιο ποσό το οποίο μπορεί να επιτύχει την συμφωνία. Δεν λέω ότι θα είναι κατ’ανάγκην χαμηλό, αλλά αυτό θα είναι τοις πράγμασι το δίκαιο ποσό για την υπηρεσία.

4) Δεν έχω έτοιμη απάντηση. Απαιτείται πολιτικό έργο και ικανότητα προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση. Πάντως η διαδικασία δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική.

5) Φαντάζομαι ότι ένας Δήμος αρχίζει να το σκέφτεται με δεδομένο ότι έχει κάποιον – κάποιους χώρους που ταιριάζουν για αυτή την χρήση. Ο ικανός δήμαρχος αρχίζει διαβούλευση, συζητά με τους εγγύς ιδιοκτήτες, με την αντιπολίτευση κλπ, και αρχίζει να διαμορφώνει άποψη για το ποιο είναι το ύψος του «εμποδίου» που πρέπει να «υπερπηδηθεί», φυσικά με την βοήθεια του αντίστοιχου ποσού. Αν ο χώρος είναι κοντά σε άλλον δήμο θα πρέπει να υπάρξει διαδημοτική συμφωνία.

6) Α, δεν υπάρχει υποχρέωση υποδοχής για κανέναν δήμο. Υπάρχει μόνο ανάγκη απόρριψης. Ακόμα και από τους ίδιους τους «δήμους υποδοχής». Η ανάγκη αυτή δημιουργεί την αγορά και οι «προμηθευτές» υπηρεσιών υποδοχής προσέρχονται εφ’όσον το τίμημα είναι ικανοποιητικό.

7) Όπως και σήμερα. Δίνεις ένα περιθώριο χρόνου (φαντάζομαι κάποια χρόνια) για να βρουν οι δήμοι «παραγωγοί» σκουπιδιών αποδέκτες και οι αποδέκτες να δημιουργήσουν την υποδομή. Ενημερώνεις τους πολίτες ότι «τρέχει» μια τέτοια διαδικασία η οποία πρέπει να τελεσφορήσει σύντομα. Σταδιακά και καθώς συμφωνίες επιτυγχάνονται οι υπάρχουσες χωματερές κλείνουν.

Νίκο,

πιστεύω και εγώ ότι οι ιδιώτες έχουν ρόλο στην διαδικασία (υπεργολάβου ή ακόμα και broker), ωστόσο επειδή είναι ένα θέμα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, η εμπλοκή των Δήμων κυρίως για να τρέξουν οι πολιτικές διαδικασίες μου φαίνεται απαραίτητη.

21 06 2008
FILELEYTHEROS_154

Καλησπέρα Σπύρο,
Βεβαίως και είναι απαραίτητη η συμμετοχή των δήμων, εγώ ανέφερα τις δικές μου προτάσεις ώς συμπληρωματικές με τις δικές σου.
Οι Δήμοι έχουν την έκταση, που θα δεχθεί τους ΧΥΤΑ, απο εκεί και πέρα διακυρρήτουν πλειοδοτικό διαγωνισμό με μελέτη για να την αναλάβει ιδιώτης.
Δηλαδή οι δήμοι που θα δεχθούν τους ΧΥΤΑ θα μπορούν να ‘τα πάρουν’ απο δύο μεριές. Απο τον Δήμο που θα στείλει τα απορρίματα, και απο τον ιδιώτη που θα τα διαχειριστεί.
Δηλαδή ο Δήμος σαν ο εκφραστής των αμεσα ενδιαφερόμενων (των κατοικων) θα είναι ο ‘ατζέντης/ broker’ ανάμεσα στον διαχειριστή ιδιώτη και τον Δήμο που δεν θέλει ΧΥΤΑ στην περιοχή του.

ΥΓ. Δεν σε πειράζει να ανεβάσουμε το αρθράκι σου σε κανέναν ιστότοπο ΠΠΚ; Ηταν ακριβώς το θέμα που ήθελα να ασχοληθώ.

22 06 2008
Σπύρος Ντόβας

Και το ρωτάς?

1 07 2008
left liberal synthesis

Εχασα την ευκαιρία για μια άμεση παρέμβαση
Δεν είμαι τελείως σίγουρος για τον μηχανισμό (στις λεπτομέρειες) όπως αναλύεται,δεν μπορώ όμως παρά να επικροτήσω επι της αρχής.
Η παραγωγή ,διακίνηση,αξιοποίηση,απόρριμάτων δεν παρά να είναι ζήτημα ρυθμισμένης αγοράς και ιδιωτικών επενδύσεων.
Μέρος του τραγέλαφου είναι οι λεγόμενες δημοτικές επιχειρήσεις ,που ασχολούνται με τα απορρίματα.
Μεταφέρω εγκυκλοπαιδικά την πληροφορία: δύο μεγάλες μεσογειακές παράκτιες πόλεις Βαρκελώνη,Αλεξάνδρεια(!!!!) έχουν λύσει για πάντα το πρόβλημα των απορριμάτων με όλική ανάθεση της αποκομιδής αξιοποίησης σε ανταγωνιζόμενες ιδιωτικές εταιρείες,και όχι σε δημοτικά παραμάγαζα.

2 07 2008
Σπύρος Ντόβας

@LLS: Μέχρι τώρα βλέπω να συμφωνούμε. Τι μας χωρίζει?

9 07 2008
left liberal synthesis

Το σχόλιο είχε ακριβώς την έννοια της επιδοκιμασίας,και ενθάρρυνσης.Καλη συνεχεια

20 09 2008
czubul

Οπως το βλέπω ο μηχανισμός που περιγράφεται μπορεί να παρέχει μια δίκαια αποζημίωση στους δήμους που υφίστανται την περιβαλλοντική υποβάθμιση ενός ΧΥΤΑ. Επίσης παρέχει ένα πολύ αποτελεσματικό οικονομικό αντικίνητρο για την παραγωγή απορριμάτων για όλους.

Τρείς ενστάσεις:

– Μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία γκέτοποιημένων περιοχών όπου ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες θα είναι καταδικασμένοι να ζουν σε συνθήκες περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

– Δεν εξασφαλίζει ότι τα οικονομικά οφέλη θα διαχέονται στους πολίτες (πολύ δυσκολο με τα ελληνικά δεδομένα συμπεριφοράς της δημόσιας διοίκησης).

– Και τέλος τι κάνουμε όταν ένας φτωχός δήμος έχει την διαχείριση περιοχών αυξημένου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος? Θα τον αφήσουμε να τις θυσιάσει?

21 09 2008
Σπύρος Ντόβας

@czubul

Σχετικά με τις τρεις ενστάσεις:
– Ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ κανέναν να ζήσει σε συνθήκες περιβαλλοντικής υποβάθμισης (σε αντίθεση με το σημερινό αποφασίζουμε και διατάσσουμε). Αυτοί που θα υποδεχθούν τα απορρίματα θα πρέπει να συναινέσουν, και για να το κάνουν σημαίνει ότι τα ανταλλάγματα θα είναι ικανοποιητικά (τόσο ενδεχομένως ώστε να τους καταστήσουν ικανούς να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μετοικήσουν σε μια καλύτερη)

– Αυτό είναι γενικό ζήτημα, ανεξάρτητα ποια πολιτική θα επιλέξουμε, οπότε μπορούμε να το εξαιρέσουμε από τον συγκριτικό συλλογισμό μας

– Οι δήμοι υπόκεινται στους ισχύοντες νόμους. Αν ο νόμος το απαγορεύει, ο δήμος δεν μπορεί να διαγωνιστεί με άλλους ως υποψήφιος αποδέκτης.

22 09 2008
czubul

1- το ότι η γκετοποίηση θα γίνει «εθελοντικά» και με «επαρκές οικονομικό αντάλαγμα» δεν ακυρώνει το γεγονός ότι εφαρμοζόμενη στις σημερινές συνθήκες μια τέτοια πολιτική οδηγεί σε διεύρυνση υπαρχόντων κοινωνικών ανισοτήτων και την άμβλυνση της κοινωνικής συνοχής. Μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να εφαρμόζει τέτοιες πολιτικές.
Σε μία κοινωνία πάντως που οι εισοδηματικές ανισότητες είναι μικρές και αν όχι όλοι, τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία απολαμβάνει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης θα μπορούσε ίσως να πετύχει μια τέτοια πολιτική. Μάλιστα θα μπορούσα να δώ ότι σε μια τέτοια περίπτωση το οικονομικό αντάλλαγμα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση θα ήταν τόσο μεγάλο που θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των παραγόμενων απορριμάτων!

2 – θα μπορούσα να συμφωνήσω αλλά πιστέυω ότι καποια στιγμή πρέπει να μπει και αυτό στο συλλογισμό

3 – εδώ ανοίγεις τους ασκούς του αιόλου και εν δυνάμει ακυρώνεται όλη η πολιτική!

23 09 2008
Σπύρος Ντόβας

1 – επιμένω, αν το αντάλλαγμα είναι επαρκές, γκετοποίηση δεν θα υπάρξει. Το πολύ πολύ οι κάτοικοι κάνοντας χρήση των ανταλλαγμάτων να μετοικήσουν αλλού με καλύτερες συνθήκες, και άρα θα είναι κερδισμένοι. Αν δεν είναι κερδισμένοι, το deal δεν θα γίνει.
3 – είναι minimum υπόθεση ότι συζητάμε κάτω από το κράτος των νόμων. Διαφορετικά δεν μπορούμε να συζητάμε για οτιδήποτε. Ο νόμος π.χ. επιβάλει προστασία της Πάρνηθας. Άρα δεν μπορεί ο Δήμος Θρακομακεδώνων να μπει στην δημοπρασία προσφέροντας έκταση στην Πάρνηθα. Η προσφυγή από ένα και μόνο κάτοικο αρκεί για να ακυρώσει την συμφωνία – και μάλλον να διώξει και την δημοτική αρχή..

8 07 2009
Ένας δίκαιος μα τόσο άνισος αγώνας « Πολιτεύομαι!

[…] τη συμπάθειά μου είχαν οι κάτοικοι της Λευκίμμης και του Καρβουναρίου εχθές και θα έχουν και οι κάτοικοι της Κερατέας αύριο. […]

9 02 2011
Ένας δίκαιος μα τόσο άνισος αγώνας « Πολιτική είναι…

[…] τη συμπάθειά μου είχαν οι κάτοικοι της Λευκίμμης και του Καρβουναρίου εχθές και θα έχουν και οι κάτοικοι της Κερατέας αύριο. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: