Η «επιστροφή της πολιτικής»

1 10 2008

Ακούγεται απειλητικό, ε; Είναι όμως ταυτόχρονα παραπλανητικό. Η πολιτική ήταν πάντα εδώ (και εκεί – στις ΗΠΑ). Τίποτα δεν μπορεί να γίνει ερήμην της. Ακόμα και η «απουσία» της είναι ταυτόχρονα μια βαθιά πολιτική απόφαση και πράξη.

Στην περίπτωση της τρέχουσας κρίσης, πολιτικές αποφάσεις καθόρισαν το πλαίσιο (στο οποίο η αγορά συμπεριφέρθηκε με απόλυτα συνεπή προς τον εαυτό της και άρα θεωρητικά απολύτως προβλέψιμο τρόπο), με:

  • Τεχνητά καθορισμένα, εντελώς παράλογα (από νομισματικής άποψης) χαμηλά επιτόκια
  • Ψηφοθηρικών κινήτρων χαλάρωση των ρυθμίσεων στις αγορές στεγαστικών δανείων προκειμένου πολίτες με χαμηλή δανειοληπτική ικανότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε «affordable housing»

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια πολιτική αναδιανομής, όπου η διανομή γίνονταν όλο αυτό τον καιρό, αλλά η συλλογή των πόρων προς διανομή είχε ετεροχρονιστεί για το μέλλον, κρυμμένη μέσα την υποτίμηση του νομίσματος, την κρατική εγγύηση των θαλασσοδανείων, και τις τεχνητά αυξανόμενες τιμές των ακινήτων (είναι κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουμε στο ασφαλιστικό μας σύστημα). Το μέλλον για το οποίο ετεροχρονίζονταν τα χρέη αυτά έφτασε. Είναι σήμερα. Και δυστυχώς πληρώνουν πολλοί περισσότεροι από αυτούς που φταίνε.

Μιλάμε για πολιτική, και δυστυχώς μέσα σε αυτή την λέξη στριμώχνουμε πολλά διαφορετικής φύσης πράγματα. Πολιτική, μεταξύ άλλων, μπορεί να είναι:

  1. Η συνειδητή απόφαση να μην ασκείς πολιτική
  2. Η προώθηση θεσμικού πλαισίου (π.χ. για μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές, για ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αποτροπή δημιουργίας μονοπωλίων, για διαφάνεια στην λειτουργία του Δημοσίου, για εσωτερίκευση των εξωτερικοτήτων της ανθρώπινης δραστηριότητας κλπ)
  3. Η προώθηση πολιτικών αναδιανομής (τα παίρνω από αυτούς και τα δίνω σε εκείνους να τα κάνουν ότι θέλουν)
  4. Η παραγωγή και παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών (τα παίρνω από αυτούς και παράγω υπηρεσίες όπως εγώ τις θέλω υπέρ αυτών αλλά και εκείνων)
  5. Η προώθηση συγκεκριμένων προτύπων διαβίωσης (π.χ. προσπαθώ διδάσκοντας θρησκευτικά να παράξω χριστιανούς, προκρίνω και προωθώ συγκεκριμένου τύπου γάμους κλπ)

Στις ΗΠΑ το κράτος τα θαλάσσωσε στο 2, προσπαθώντας άγαρμπα να επιτύχει το 3, ωστόσο αυτό δίνει στην Ελλάδα το έναυσμα για άστοχες γενικεύσεις και προεκβολές του τύπου (χοντρά): «Δείτε, η απορρύθμιση στις χρηματαγορές δημιούργησε αυτά τα προβλήματα, άρα το κράτος πρέπει να πετάει αεροπλάνα και να βάζει τηλέφωνα».

Είναι προφανές από τα γραφόμενα στο blog αυτό ότι στέκομαι αμυντικά απέναντι στην πολιτική. Όχι μόνο γιατί δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό μας προσωπικό και την δημόσια διοίκηση ούτε για να δέσουν τα κορδόνια τους, αλλά και γιατί η πολιτική μπορεί να επηρεάσει την ζωή μου πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορώ εγώ να επηρεάσω την πολιτική.

Νομίζω ότι οι παρούσες συγκυρίες δείχνουν ότι η πολιτική πρέπει να περιοριστεί και να εστιάσει την προσοχή της στον σκοπό για τον οποίο υπάρχει, δηλαδή στο 2 και πολύ εντοπισμένα στο 3.

Το αίτημα να μειωθεί το εμβαδό της πολιτικής – βασική πολιτική θέση και επιδίωξη αυτού του blog –  γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο.

Η φώτο από εδώ

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

3 Σχόλια

2 10 2008
th.alys

Η πολιτική έχει λόγο και στο 4, καθότι η παραγωγή δημοσίων αγαθών από ιδιώτες είναι αναποτελεσματική.

Υπ’όψιν ότι χρησιμοποιώ τους όρους δημόσιο αγαθό και αναποτελεσματικότητα με την οικονομική τους έννοια.

2 10 2008
selos

Αν δεν ασχοληθεις εσυ με την πολιτικη
θα ασχοληθει αυτη μ’ εσενα

2 10 2008
Σπύρος Ντόβας

@th.alys:
Τechnically, αυτό που λες είναι σωστό, τα αυστηρώς οριζόμενα δημόσια αγαθά (εθνική άμυνα, δημόσια τάξη) είναι αναγκαστικά ευθύνη του κράτους.
Αναφερομουν στα προσλαμβανόμενα ως δημόσια αγαθά, επειδή το σύνταγμα τα ορίζει ως ευθύνη του κράτους, δηλαδή υγεία, παιδεία, οριακά πολιτισμό κλπ στα οποία δεν πιστεύω ότι το κράτος πρέπει να παίζει το ρόλο παραγωγού, αλλά μόνο αρωγού, με παροχή χρήματος στην πλευρά της ζήτησης.

@selos
γι΄αυτό ασχολούμαι μαζί της 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: