To κράτος ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής της χώρας

14 01 2009

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει το ελληνικό κράτος σαν τον μεγαλύτερο παρανομούντα κακοπληρωτή της χώρας καθώς χρωστά μόνο στους προμηθευτές των νοσοκομείων και στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και 3 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Είναι προφανές ότι μη καταβάλλοντας τα χρήματα αυτά, το κράτος, στραγγαλίζει οικονομικά τις επιχειρήσεις και ωθεί στην ανεργία τους εργαζόμενους σε αυτές. for_syneidisi

Είναι, επιπλέον, σκανδαλώδες το ότι το ελληνικό κράτος, την ίδια στιγμή που παρανομεί ασύστολα, αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών, τούς εγκαλεί, χωρίς ντροπή, να αναπτύξουν φορολογική συνείδηση…

Οι καθυστερήσεις πληρωμών του ελληνικού κράτους προς τους δικαιούχους συνιστούν παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 2000/35 που αποσκοπεί στην καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Επίσης συνιστούν παράβαση του άρθρου 14 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, του άρθρου 42 της Συνθήκης της Νίκαιας και της αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ πολίτη και δημοσίου.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία καλεί τους θιγόμενους επιχειρηματίες να αναλάβουν δράση κατά των παρανομιών του κράτους προσφεύγοντας στις αρμόδιες κοινοτικές αρχές απαιτώντας την έντοκη καταβολή των χρεών και την συμμόρφωση του ελληνικού κράτους με τη νομιμότητα.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

7 Σχόλια

16 01 2009
Elias

«…να αναλάβουν δράση κατά των παρανομιών του κράτους προσφεύγοντας στις αρμόδιες κοινοτικές αρχές…»
Πώς θα μπορούσε να οργανωθεί κάτι τέτοιο;

(Κι αυτό επίσης, για εκτόνωση)

16 01 2009
Canis

Αδυνατώ να κατανοήσω αυτόν τον επιχειρούμενο συσχετισμό δυσλειτουργίας – παρανομίας του δημοσίου με την καμπάνια του υπουργείου οικονομίας και οικονομικών.

Εσείς πως τοποθετείστε απέναντι στην καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης εν γένει; Το ότι η φορολόγηση είναι υψηλή και το δημόσιο ασυνεπές είναι αρκετά για να ωθήσουν τον ιδιώτη και τον επιχειρηματία στην φοροδιαφυγή; Και δεν αναφέρομαι στην φοροαποφυγή, έννοια πιστεύω συμβατή με την ύπαρξη φορολογικής συνείδησης.

18 01 2009
Canis

Δεν ξέρω αν γίνεται κατανοητή η μικρή μου ένσταση.
Θα ήταν σαν να έβγαινε πριν από δέκα χρόνια ανακοίνωση που θα έλεγε πως «είναι σκανδαλώδες το ότι το ελληνικό κράτος, την ίδια στιγμή που ρυπαίνει ασύστολα τον Κουρουπητό, αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών, τούς εγκαλεί, χωρίς ντροπή, να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση…». Θυμόμαστε όλοι τις διαφημίσεις με τον καλό το γλάρο.

Καλό θα ήταν οι ανακοινώσεις της ΦΣ να αποφεύγουν τη δημιουργία εντυπώσεων, κάτι που νομίζω πως έχει επισημανθεί από τα πρώτα βήματα λειτουργίας της.

20 01 2009
Σπύρος Ντόβας

Συγνώμη για τις καθυστερημένες απαντήσεις.

@Elias: Ο οποιοσδήποτε πολίτης/σύλλογος/κόμμα μπορεί να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρέπει όμως η προσφυγή να ακολουθεί ένα μοντέλο (δηλ. να αναφέρει νομική βάση, επιχειρήματα κλπ) και να σταλεί στην αρμόδια γενική διεύθυνση της Ευρ. Επιτροπής ) επί του προκειμένου είναι η ΓΔ Επιχειρηματικότητας.
Δες http://ec.europa.eu/enterprise/regulation/late_payments/index.htm

Η ΦΣ έχει ήδη προσφύγει δύο (2) τουλάχιστον φορές στην Ε.Ε., την μία για τον νόμο του 20% και μία για το σύμφωνο συμβίωσης. Περισσότερα εδώ:

http://ub0.cc/44/1z

και εδώ αντίστοιχα:

http://ub0.cc/60/2r

20 01 2009
Σπύρος Ντόβας

@Canis: Νομίζω ότι η αναλογία δεν είναι ευθεία. Ευθεία αναλογία θα ήταν να έκανε καμπάνια για την περιβαλλοντική συνείδηση σκορπώντας εκατομμύρια φέιγ-βολάν με το μήνυμα.

Το ΔΤ επισημαίνει την αντίφαση και καταγγέλλει το κράτος το οποίο προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να είναι συνεπείς απέναντί του, όταν το ίδιο είναι ασυνεπέστατο απέναντι στους πολίτες.

Η εκστρατεία του ΥΠΟΙΟ είναι απαράδεκτη. Πεταμένα λεφτά σε μια δύσκολη εποχή. Το μόνο που μπορεί να βοηθήσει στην εμπέδωση φορολογικής συνείδησης είναι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος με τρόπο που να φανερώνει σεβασμό στον πολίτη που πληρώνει. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση επιλέγει να μοιράσει χρήματα στα ΜΜΕ για μια καμπάνια εντελώς αμφίβολης σκοπιμότητας.

Τα δύο θέματα σχετίζονται άμεσα, και νομίζω ότι το ΔΤ καλά κάνει και αναδεικνύει την αντίφαση.

11 02 2009
Ermippos

Αγαπητέ Σπύρο

Αναφερόμενος στο μέρος της ανάρτησης σου που αφορά στα χρέη των νοσοκομείων θα πρέπει να παρατηρήσω τα εξής:

Η οδηγία 2000/35 έχει να κάνει με γεγενημένες νόμιμες οφειλές. Πρέπει κατά συνέπεια, πριν μιλήσει κανείς για την εφαρμογή της στο μέρος των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, να εξετάσει κατά πόσον τα χρέη αυτά δημιουργήθηκαν με νόμιμες διαδικασίες. Κατά πόσον δηλαδή εφαρμόσθηκαν σωστά από τις υπηρεσίες που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας κάποιες άλλες οδηγίες, (όπως π.χ. οι 93/42/ΕΟΚ, 93/36/ΕΟΚ, 2004/18/ΕΚ και 2001/83/ΕΚ), από αυτές που προβλέπουν τους τρόπους με τους οποίους οφείλει να συναλάσσεται το δημόσιο με τους αντισυμβαλλομένους του. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το δίκαιο είναι ενιαίο και ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά περίσταση και αλα καρτ. Είναι καλό λοιπό να πούμε ότι, ιδίως τα τελευταία χρόνια, η συσσώρευση των χρεών των νοσοκομείων γίνεται με τρόπο που παραβιάζει σε συστηματική βάση το σύνολο των κοινοτικών (και άρα εθνικών) κανόνων δικαίου. Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού υπάρχουν ήδη μερικές σημαντικές καταδικαστικές αποφάσεις του ΔΕΚ και σύντομα αναμένονται νέες (στην διάθεση σου εάν ενδιαφέρεσαι για περισσότερες λεπτομέρειες). Πολύ δε πιθανή είναι και η επιβολή προστίμων για συστηματική παράκαμψη του Κοινοτικού Δικαίου.
Παράνομες προμήθειες, όμως, σημαίνει και υπερτιμολογημένες προμήθειες. Και μάλιστα υπερτιμολογημένες βάναυσα. Ποιος το βλέπει αυτό; Κανείς. Στην κοινή γνώμη κυριαρχεί το δόγμα της υποχρηματοδότησης της υγείας. Μια κολοσσιαία απάτη που την έχουν πιστέψει οι πάντες. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δήθεν ειδικοί κ.λ.π. και που εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο όλους όσοι τις τελευταίες δύο δεκαετίες καταληστεύουν το σύστημα, οδηγώντας το στην πλήρη χρεοκοπία και απαξίωση. Και κάτι ακόμη. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι η κακοδιαχείριση που συνυπάρχει με την δήθεν υποχρηματοδότηση και λίγο πολύ επιβαρύνει το σύστημα είναι αποτέλεσμα οφείλεται στην ανικανότητα των διοικούντων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Η ληστεία είναι συστηματική και οργανωμένη. Γίνεται με πλήρη επίγνωση και σχεδιασμό.
Με βάση τα παραπάνω, και εάν λάβουμε υπ΄ όψη τις κατοχυρωμένες από το σύνταγμα διαδικασίες ελέγχου και εκκαθάρισης των δαπανών του δημοσίου οι οφειλές αυτές, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, δεν μπορούν να πληρωθούν χωρίς να παραβιασθεί μαζικά κάθε έννοια δημοσιονομικής ομαλότητας και χωρίς να αμνηστευθούν και να παραγραφούν μαζικά τα εγκλήματα των κάθε είδους αθλίων υποκειμένων που εν πλήρει συνειδήσει παρέδωσαν στην αρπαγή τον δημόσιο πλούτο. Από κοντά ασφαλώς και οι ευθύνες αυτών των επικίνδυνων καθαρμάτων που παριστάνουν τους κυβερνήτες αυτής της χώρας. Δεν μιλώ μόνον για σκουπίδια τύπου Αβραμόπουλου. Οι ευθύνες του Καραμανλή που εγκατέλειψε την υγεία στα χέρια αυτού του άθλιου υποκειμένου είναι ακόμη μεγαλύτερες. Και τέλος οι ευθύνες των παρασίτων αντιπροσώπων ξένων οίκων, που κάνουν τις μεγάλες αρπαχτές μοιράζοντας ξεροκόμματα δεξιά αριστερά στους λιγούρηδες. Οι τελευταίοι βέβαια εξαγνίζονται γιατί σε αντίθεση με όλους τους άλλους είναι εκπρόσωποι της ιερής αυτής αγελάδας που λέγεται αγορά.
Μπροστά στο πάρτυ που γίνεται στην υγεία την τελευταία δεκαετία τα Βατοπέδια, οι Siemens και τα παιχνίδια των κουμπάρων μοιάζουν με ασχολίες επιπέδου παιδικής χαράς. Ίσως μόνο αυτά που αφορούν στους εξοπλισμούς να μπορούν να αποτελέσουν συγκρίσιμα μεγέθη. Και στο μεταξύ όλη η κοινωνία κραυγάζει αμέριμνη το δώστε και άλλα λεφτά για την υγεία. Την στιγμή που στις αίθουσες αναμονής των ιδιωτικών νοσοκομείων δεν πέφτει πλέον καρφίτσα.

Τέλος πάντων. Σκοπός του συστήματος είναι η πληρωμές να γίνουν υπό καθεστώς αναστάτωσης, προσομοίωσης κατάρρευσης του συστήματος και συνεπώς με εφαρμογή εκτάκτων διαδικασιών και νομοθετικών ρυθμίσεων του τύπου «ότι έγινε παράνομα θεωρείται νόμιμο και τα σχετικά εντάλματα εξοφλούνται» που παρακάμπτουν χονδροειδώς τον έλεγχο του αυτοευνουχισμένου στην περίπτωση αυτή Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι κραυγαλέα αντισυνταγματικές και αντικοινοτικές αυτές ρυθμίσεις έγιναν (για πολύ μικρότερης έκτασης ρεμούλα βέβαια – αλλά βλέπεις τρώγοντας έρχεται η όρεξη) και το 2001 και 2004 και εξ όσων φαίνεται η βουλή των γελοίων δεν έχει κανένα πρόβλημα να τις επαναλάβει. Όλα αυτά βλέπεις αποτελούν προϋπόθεση για την συνέχιση της καταλήστευσης που θα οδηγήσει στα νέα ελλείμματα και στις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βγάλουν από τα μελλοντικά δήθεν αδιέξοδα τα πολυαγαπημένα μας νοσοκομεία.
Για όσους γνωρίζουν σε βάθος τα πράγματα το σενάριο είναι απολύτως προβλέψιμο. Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα είχαν γραφτεί με τρομακτική ακρίβεια και είχαν τεθεί υπ΄ όψιν των πολιτικά υπευθύνων (λέμε τώρα) ήδη από το 2004. Ραντεβού λοιπόν για το επόμενο σόου του 2012.

15 02 2009
Σπύρος Ντόβας

Αγαπητέ Έρμιππε,

Σε ευχαριστώ για το insightful σχόλιο, το οποίο τώρα βρήκα λίγο χρόνο να σχολιάσω. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος:

1) Τα όσα γράφεις επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μου ότι η παροχή δημοσίων αγαθών με «παραγωγή» τους από το κράτος είναι εγγενώς προβληματική, καθώς γραφειοκράτες και πολιτικοί καλούνται να διαχειριστούν τεράστια ποσά που δεν τους ανήκουν προς όφελος τρίτων (των πολιτών). Αυτή η τριγωνική σχέση δημιουργεί νομοτελιακά διαφθορά και ειδικά σε περιβάλλοντα όπως της χώρας μας με σχεδόν ανύπαρκτο πολιτικό πολιτισμό, τέτοια φαινόμενα λαμβάνουν τιτάνιες διαστάσεις. Η πρωτεύουσα λοιπόν πρότασή της ΦΣ, την οποία και προσωπικά υποστηρίζω απόλυτα, είναι να αφαιρέσουμε από το κράτος την ιδιότητα του παραγωγού υπηρεσιών, και να του αφήσουμε τον ρόλο του αναδιανεμητή χρημάτων που ο κάθε ωφελούμενος θα τοποθετεί όπου κρίνει ότι είναι ωφελιμότερο για τον ίδιο (στην παιδεία αυτό λέγεται «κουπόνια εκπείδευσης», στην υγεία δεν έχει κωδικό όνομα – πρέπει να βρούμε ένα)
2) Δεν αμφιβάλλω ότι πολλά από τα χρεωστούμενα μπορεί να προκύπτουν από προβληματικές διαδικασίες ή συμβάσεις. Τι προτείνεις να κάνουμε με αυτά; Δεν μπορούμε να τα θεωρήσουμε a priori όλα προβληματικά. Έστω και αν -στην παρούσα πολιτική συγκυρία- ανεδαφικό, δεν μπορούμε παρά να ζητούμε την εφαρμογη των νόμων. Σε κάθε περίπτωση η πλήρης παύση πληρωμών δεν διακιολογείται. Έστω και για τον έναν (αν υπάρχει) που πούλησε νόμιμα στο ΕΣΥ και δεν τον πληρώνουν για χρόνια στραγγαλίζοντας τον (ειδικά σήμερα που οι τράπεζες έκοψαν την πίστωση), για αυτόν τον έναν, αξίζει να διαμαρτυρόμαστε και γιατί όχι να προσφεύγουμε όπου είναι πρόσφορο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: