Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε

22 02 2009

papandreou…και καλό θα είναι να μας διαφωτίσει.

Είπεν ο κ. Γ. Παπανδρέου: «Όλοι γνωρίζουμε πως η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος εξαρτάται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από την πολιτεία» (και κλειδώνοντας αυτό ως δεδομένο, έχτισε πάνω του μια δήλωση – ποτ-πουρί από λαϊκιστικά τσιτάτα όπως «και διευθυντικά στελέχη των τραπεζών συνεχίζουν να λαμβάνουν εξωφρενικές αμοιβές που χρηματοδοτούνται από τους Έλληνες δανειολήπτες»).

Επειδή αρκετοί (για να μην πω όλοι) από μας ΔΕΝ γνωρίζουν ποια είναι η έκταση του προβλήματος βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος και πολλοί (1, 2, 3)έχουν εγκαλέσει την κυβέρνηση ότι έστησε ένα σχέδιο σωτηρίας 28 δις χωρίς πρώτα οι τράπεζες να έχουν εξαντλήσει τις εναλλακτικές τους (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εξαγορές, συγχωνεύσεις), πριν ο κ. Παπανδρέου πάρει αμπάριζα από τον προϋπολογισμό και αρχίσει να κρατικοποιεί τράπεζες (μια ιδέα που σίγουρα φέρνει λίγο πριν τον οργασμό τους πρασινοφρουρούς – επίδοξους μελλοντικούς διοικητές κρατικών τραπεζών), ας μας πει τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίζει αυτή του την βεβαιότητα και τον οπλίζουν με την θαυμαστή αυτή αποφασιστικότητα για (κρατικιστική) δράση.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

6 Σχόλια

22 02 2009
Gpapoul

Δηλαδή τι περιμένει το «ιδιωτικό» τραπεζικό σύστημα και δεν το κάνει; Γιατί δεν βγάζει την οικονομία από την κρίση; Γιατί δεν σπρώχνει ρευστό στη αγορά; Εάν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά από τις τράπεζες το κράτος τι πρέπει να κάνει; Να κοιτάει την χώρα να μαραζώνει αναπτυξιακά και την ανεργία να αυξάνετε; Ακόμη και το πρόγραμμα των 28 δις αποδείχθηκε ανεπαρκές. Αφού δεν αποδίδει λοιπόν ούτε αυτό δεν πρέπει το κράτος να εξασφαλίσει ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να δημιουργήσει ανάπτυξη; Πως θα γίνει; Τι άλλο απομένει εκτός από την κρατικοποίηση; Ο Παπανδρέου εξέφρασε θέση και είπε ότι μέσω αυτού του τρόπου θα δώσουμε λύση. Το υπάρχον «σύστημα» τι απαντάει; Έχει άλλη λύση και την κρατάει για το μέλλον;

22 02 2009
Gpapoul

Επίσης ο Παπανδρέου δεν είπε ότι θα πάει να κάνει τυφλές κρατικοποιήσεις, αλλά προειδοποίησε όσες τράπεζες έχουν κάνει λανθασμένη χρήση του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας μέχρι σήμερα. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να μπαίνουν σε προγράμματα διάσωσης και να μοιράζουν μπόνους στα στελέχη, μην παρέχοντας ταυτόχρονα ρευστότητα στην αγορά. «Αυτές οι τράπεζες θα υποστούν τις συνέπειες από την πολιτεία που πληρώνει». Δηλαδή τη έπρεπε να πει; Φάτε, πιέστε και μη ρωτάτε κανέναν;
Συμφωνώ απόλυτα στο θέμα των πρασινοφρουρών ή γαλαζιοφρουρών που έχουν βλάψει σοβαρά την οικονομία και την ανάπτυξη διαχρονικά, όπως επίσης και τα golden boys, που σκουπίζανε εκατομμύρια –τόσο πολύ είχαν συμβάλει στην κερδοφορία καμιά δεκαριά φυσικά πρόσωπα σε κάθε τράπεζα;- την ώρα που οι επιχειρήσεις αυτές διαπραγματεύονταν εργασιακές συμβάσεις, για μερικές δεκάδες ευρώ, σε άλλους εργαζόμενους…

22 02 2009
Σπύρος Ντόβας

Στην δήλωση (όπως την δημοσιεύει η Ημερησία), ο ΓΑΠ αναφέρεται σε «τράπεζες» αδιακρίτως, και όχι σε αυτές που έχουν μπει στο σχέδιο. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αναφέρεται στις αποδοχές των στελεχών που «πληρώνουν οι δανειολήπτες» και όχι οι φορολογούμενοι.

Κατά τα άλλα, το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα δεν πρόλαβε να κάνει τίποτα, μιας και η κυβέρνηση έσπευσε να το «σώσει». Θα θυμάσαι ότι η Proton Bank είχε μπει στην διαδικασία να πουληθεί, διαδικασία που φυσικά ανέστειλε όταν ανακοινώθηκε το «σχέδιο». Είναι κοινό μυστικό ότι η Marfin ήταν έτοιμη να «καταπιεί» μια άλλη μεγάλη τράπεζα, περίπτωση κατά την οποία δεν θα χρειαζόταν να πληρώσουμε για να την «σώσουμε».

Η ΝΔ, ως φύσει κρατικιστικό κόμμα, επέλεξε να βάλει κρατικό (κομματικό) πόδι στον τραπεζικό τομέα, δαπάναις μας. Το ΠΑΣΟΚ, φύσει αλλά και θέσει κρατικιστικό κόμμα κάνει ρελάνς και μιλά για κρατικοποιήσεις.

Ας είναι. Ας ζήσει για λίγα χρόνια και η νεότερη γενιά των Ελλήνων (που δεν τα πρόλαβε) τις αλήστου μνήμης εποχές που για να πάρεις δάνειο έπρεπε να γλύψεις βουλευτή ή κομματάρχη.

23 02 2009
Gpapoul

Νομίζω ότι αυτή είναι μια εξέλιξη που κανένας μας δεν θα ήθελε να ζήσει ή να ξαναβιώσει και πολύ περισσότερο η οικονομία μας γιατί θα μας γυρίσει αιώνες πίσω…Είμαι σίγουρος ότι ο ΓΑΠ δεν εννοεί αυτό, όταν λέει κρατικοποίηση ορισμένων τραπεζών και φυσικά εννοείται, όσων δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους, κι έχουν μπει στο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας. Ο πρώτος που έχει δηλώσει «αντικρατιστής» -τουλάχιστον με την μορφή που εμφανίζεται στην Ελλάδα- άλλωστε είναι ο ΓΑΠ και μάλιστα είναι «φύση και θέση» εναντίον αυτής της μορφής κράτους και διοίκησης. Επίσης το ΠΑΣΟΚ και την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη απέδειξε ότι μπορούν να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις που μειώνουν το κράτος στους δημόσιους οργανισμούς και σοβαρές συμβάσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεν μπορώ να διαφωνήσω με σιγουριά για το αν η αγορά καταφέρει να αυτορυθμιστεί μόνη της, σε 3-4 χρόνια, όμως ο κάθε Παπανδρέου που θα είναι πρωθυπουργός οφείλει να δράσει άμεσα. Δεν μπορεί, όπως και κάποια εκατομμύρια πολίτες, να περιμένει την αυτό-ρύθμιση. Θέλει να δράσει άμεσα και αν χρειαστεί θα κάνει μερικές κρατικοποιήσεις (έστω και με την μορφή που έγιναν στις ΗΠΑ –κρατική δανειοδότηση με αντάλλαγμα μετοχές- ώστε να κινηθεί άμεσα ρευστό στην αγορά. Εάν αρχίσει να ανακάμπτει τότε μπορούμε να μιλήσουμε για νέες μεταρρυθμίσεις και για το ρόλο που μπορεί το κράτος μέσα σε μια νέα οικονομία (που να μπορεί να παράγει όμως). Ας κοιτάξουμε όλοι να αποκομίσουμε κάτι από αυτή την κρίση. Το κακό και αντιπαραγωγικό παρελθόν απέδειξε ότι το πολύ κράτος βλάπτει. Μήπως αυτή η κρίσει αποδεικνύει ότι και το …καθόλου κράτος, πάλι βλάπτει; Καλές και σεβαστές οι ιδεολογικές αναφορές όλων μας. Αλλά στις δύσκολες ώρες πρέπει να γινόμαστε περισσότερο πραγματιστές και συνθετικοί για να οδηγηθούμε σε λύσεις.

28 02 2009
stelioskal

Δεν μπορώ άλλο. Έχω κουραστεί. Ξανά-μανά το ίδιο παραμύθι…Κρατικοποιησεις τραπεζών που πήραν τα λεφτά των φορολογούμενων. Ποιά λεφτά πήραν? Πόσα? Με τί επιτόκιο? Ας είναι…
Δεν έχει τράπεζες το κράτος να βοηθήσει τον «κοσμάκη»? Γιατί δεν τις χρησιμοποιεί? Γιατί ο ΓΑΠ θέλει να κρατικοποιήσει κι άλλες? Στρατιές κομματόσκυλων θα βολευτούν (όπως παλιά) στις «δημόσιες» τράπεζες και οι άλλοι στην απ΄έξω. Αλλά το κόμμα πια θα έχει ξανά τη δύναμη των διορισμών. Θα βρίσκεις δουλειά άνετη χωρίς προσπάθεια αρκεί να προσκυνάς βαθιά. Πάντα η Ελλάδα θα είναι έτσι. Αφήστε κάθε ελπίδα…

28 02 2009
Gpapoul

έχει θεσμοθετηθεί και ένα ΑΣΕΠ σε αυτή τη χώρα και κάποια παράταξη προφανώς το έκανε…(και κάποια άλλη πήγε να το κατασπαράξει). ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα λοιπόν (όχι τίποτα άλλο, αλλά εάν επικρατήσει ο μηδενισμός, λύνονται και τα χέρια των «αχρείων» να κάνουν ότι γουστάρουν…)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: