Παρέμβαση στο ΣτΕ για το θέμα του Ελαιώνα

23 02 2009

elaiwnas

Ασκώντας τo σχετικό νόμιμο δικαίωμά μας, μαζί με άλλους 12 πολίτες, καταθέσαμε σήμερα το πρωί Παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα του Ελαιώνα.

Παραθέτω την εισαγωγή της παρέμβασής μας:

«Παρεμβαίνουμε υπέρ του κύρους των διοικητικών πράξεων που προσβάλλονται με την υπ’ αριθμόν καταθέσεως 6567/ 27.10.2008 αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Δικαστηρίου Σας, δικάσιμος για τη συζήτηση της οποίας ορίσθηκε η 6 Μαρτίου 2009.
Οι παρεμβαίνοντες είμαστε κάτοικοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Αθηνών και, ειδικότερα, οι δεύτερος, ένατος, ενδέκατος, δωδέκατος και δέκατος τρίτος από εμάς εργαζόμαστε ή κατοικούμε πλησίον των περιοχών (Βοτανικός και Αμπελόκηποι – περιοχή γηπέδου Παναθηναϊκού), της οποίας η αναβάθμιση επιδιώκεται με την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3481/2006 (άρθρα 11 και 12) και των διοικητικών πράξεων που εκδίδονται κατά εξουσιοδότηση των ως άνω διατάξεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι προσβαλλόμενες πράξεις. Έχουμε, συνεπώς, έννομο συμφέρον για τη διατήρηση της ισχύος των προσβαλλομένων πράξεων, καθώς δι’ αυτών θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του περιβάλλοντος στις περιοχές μας, αλλά και στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών – Πειραιώς, περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε καθημερινά.

Η αίτηση ακυρώσεως που έλαβε αριθμό καταθέσεως 6567/ 27.10.2008 περιέχει λόγους, οι οποίοι προσβάλλουν κατά κύριο λόγο τη συνταγματικότητα και τη συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο των προσβαλλομένων πράξεων, καθώς και των άρθρων 11 και 12 ν. 3481/2006, επί των οποίων οι προσβαλλόμενες πράξεις στηρίχθηκαν. Πέρα από αυτές τις αιτιάσεις, η υπ’ αριθμόν 6567/ 2008 αίτηση ακυρώσεως προσβάλλει τις προσβαλλόμενες πράξεις, καθώς και τις εξουσιοδοτικές αυτών διατάξεις, και ως ασύμβατες με προγενέστερους νόμους και κανονιστικές πράξεις. Με αυτό το περιεχόμενο, όμως, η υπ’ αριθμόν 6567/ 2008 αίτηση ακυρώσεως είναι μη νόμιμη και πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της, καθώς οι προσβαλλόμενες πράξεις και οι εξουσιοδοτικές διατάξεις είναι συμβατές με το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο, ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν ως προς τη συμβατότητά τους με άλλες, ίσης ή κατώτερης τυπικής ισχύος, διατάξεις. Είναι επίσης μη νόμιμοι, και άρα απορριπτέοι, οι λόγοι που περιέχονται στην αίτηση ακυρώσεως, διά των οποίων ζητείται να υποκαταστήσει το Δικαστήριό Σας με την απόφασή του την επί της ουσίας κρίση των διοικητικών οργάνων σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιχειρούμενων εργασιών.»

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης μπορεί να βρεθεί εδώ.

Πρόκειται για ένα μάλλον τεχνικό κείμενο το οποίο αντικρούει τα επιχειρήματα των 130 προσφευγόντων και δεν δίνει έμφαση στα  ζητήματα σκοπιμότητας και συσχετισμούς κόστους-ωφέλους.

Είναι όμως χρήσιμο, καθώς κάποιος μπορεί με reverse engineering να οδηγηθεί στους λόγους που έχουν επικαλεστεί οι προσφεύγοντες και οι οποίοι απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο μιας και εκείνοι δεν έχουν δημοσιοποιήσει το κείμενο της δικής τους προσφυγής (ώστε μεταξύ άλλων να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τους ισχυρισμούς αυτών που έχουν πολιτικά εμπλακεί και διαβεβαιώνουν π.χ. ότι το γήπεδο μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από την προσφυγή).

Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο, ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα, να γίνει ένας πολιτισμένος δομημένος διάλογος ανάμεσα στις δύο απόψεις, όχι μόνο για νομικά – τεχνικά θέματα, αλλά κυρίως για το ζήτημα της σκοπιμότητας της διπλής ανάπλασης. Οι κραυγές και οι κορώνες έχουν περισσέψει, προς τέρψιν των ακροατηρίων που τρέφονται με κραυγές και κορώνες. Υπάρχει όμως μια μερίδα ανθρώπων (σημαντική, θέλω να ελπίζω) που προσεγγίζει τα ζητήματα ψύχαιμα, και μάλλον δεν έχει επαρκή και σφαιρική ενημέρωση για το θέμα. Για τους πολίτες αυτούς, αξίζει να δοκιμάσουμε κάτι πρωτότυπο και παραγωγικό.

Είναι αλήθεια ότι έχουν προηγηθεί πολλά επεισόδια και ένταση που ίσως κάνουν μια τέτοια προοπτική μάλλον απίθανη, αλλά προσωπικά εργάζομαι για αυτή, και ελπίζω να έχω καλά νέα σύντομα.

Advertisements

Ενέργειες

Information

3 Σχόλια

24 02 2009
Averell Dalton

Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας για πολιτισμένο δημόσιο διάλογο! (και -φυσικά- στην παρέμβαση!)

24 02 2009
Pantelis

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία! Είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε πολλούς υποστηρικτές που έχουν αγανακτήσει τόσο καιρό με τον άθλιο εμπαιγμό των 131 και όσων βρίσκονται από πίσω τους. Εύχομαι κι εγώ καλή επιτυχία – θα τη χρειαστείτε!

26 02 2009
gm2263

Επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω για το αίσιον της προσπαθείας σας για την επίτευξη διαλόγου. Και τούτο βασίζεται στις μέχρι τούδε πρακτικές των 131. Επίσης, ας σημειωθεί το γεγονός ότι κατόπιν της πρωταρχικής αποφάσεως του ΣτΕ έπεσαν οι μάσκες και εκεί που το θέμα παρουσιαζόταν αρκετά τεχνικό (πχ διπλασιασμός συντελεστή δόμησης ή το φαιδρό της τάχα μ οικολογικής προστασίας του βιοτόπου των κορμοράνων, ο κος Τσίπρας έδειξε τα δόντια του με το να είναι επιλεκτικά αρνητικός απέναντι στον «μεγαλοκατασκευαστή που έχει χτίσει όλο το Μαρούσι» πράγμα που απλά επιδεικνύει εμπάθεια, αστήρικτο, και φυσικά, νομικά άσχετο σαν επιχείρημα, το οποίο όμως απλά αποτυπώνει την προσωπική, υποκειμενική του αντίληψη η οποία μη αντέχουσα την βάσανο της νομικής εξέτασης, καμουφλάρεται πίσω από συντελεστές δόμησης και κορμοράνους.

Αν ο κος Τσίπρας είχε το θάρρος, άνετα θα μπορούσε να κάνει μια συνέντευξη τύπου και να αναλύσει το γεγονός ότι είναι αριστερός οπότε είναι εξ ορισμού κάθετα αντίθετος στην ιδιωτική πρωτοβουλία, και ότι μισεί το Βωβό διότι τα κτίρια του είναι αντίθετα στην αισθητική του θεώρηση σαν πολιτικού μηχανικού, χώρια το γεγονός ότι στεγάζουν επιχειρήσεις πράγμα στο οποίο ο κύριος αυτός είναι αντίθετος. Ουδείς θα τον έψεγε. Η υποκρίσία του και η ανακολουθία του όμως όπως αποδεικνύεται από την εναλλαγή των θέσεων του και αποδεικνύεται ότι με το που βγήκε η απόφαση οι «130» έφυγαν από το προσκήνιο, φυσικά και ελέγχονται.

Η κίνηση των 13 του κου Περλικού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μπράβο σε όλους όσους την υλοποίησαν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: