Τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν…

5 03 2009

…, ενώ οι ένοχοι απολαμβάνουν ασυλία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την κατάρρευση του ασφαλιστικού ταμείου της Γενικής Τράπεζας προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος των ασφαλισμένων. Το συγκεκριμένο Ταμείο χρειάζεται μόνο για τις επικουρικές συντάξεις 850.000 ευρώ κάθε μήνα ενώ τα μηνιαία έσοδά του δεν ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ και, επιπλέον, δεν διαθέτει μετρητά…

houseofcardsΗ Φιλελεύθερη Συμμαχία έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι η ανάθεση της διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων σε Διοικητικά Συμβούλια απαρτιζόμενα από συνδικαλιστές και κομματικούς εγκάθετους μόνο την καταστροφή μπορεί να φέρει. Η κατάρρευση του ασφαλιστικού ταμείου της Γενικής Τράπεζας επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση καθώς ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Ταυρής τοποθετήθηκε στη θέση αυτή, όχι λόγω κάποιων αποδεδειγμένων διαχειριστικών ικανοτήτων, αλλά γιατί διαπρέπει τα τελευταία χρόνια ταυτόχρονα ως συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, ως αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και επιπλέον ως πρόεδρος του… Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υπενθυμίζει ότι έχει ήδη υποβάλει σχετική μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, συμπεριλαμβανομένων και των συνδικαλιστών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ταμείων, δεδομένου ότι συμμετείχαν και αυτοί στη λήψη των αποφάσεων που ζημίωσαν τους ασφαλισμένους. Πολλοί επιθυμούν να «ξεχνούν» ότι το αρμόδιο από τον νόμο όργανο για την επένδυση των διαθεσίμων κάθε Ταμείου είναι αποκλειστικά και μόνον το Διοικητικό του Συμβούλιο, δίχως απόφαση του οποίου ουδεμία πράξη αγοράς ή ρευστοποίησης μπορεί να συντελεστεί (ΥΑ 155/2002/Β-373 άρθρο 1).

Είναι βέβαιο ότι οι πολίτες, αν είχαν δυνατότητα επιλογής, δεν θα εμπιστεύονταν ποτέ τα χρήματά τους σε ασφαλιστικά ταμεία που τα διαχειρίζονται χρυσοκάνθαροι συνδικαλιστές όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Ιδίως μάλιστα εάν γνώριζαν ότι πρόσφατη μελέτη αναλυτών του ΟΟΣΑ που φέρει τον τίτλο «Pension Markets in Focus» αποδεικνύει ότι τα ελληνικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά σχήματα βρίσκονται στην πρώτη θέση των χωρών του ΟΟΣΑ εξασφαλίζοντας εισόδημα 39,6% σε σχέση με το συνολικό ενεργητικό τους.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία διεκδικεί τη μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα και, ταυτόχρονα, την ελευθερία των ασφαλισμένων στο να μπορούν να επιλέγουν με ασφάλεια το τραπεζικό ή ασφαλιστικό ίδρυμα (ιδιωτικό ή δημόσιο) που θα τους προσφέρει την καλύτερη απόδοση των χρημάτων τους όταν συνταξιοδοτηθούν. Οι προτάσεις αυτές της Φιλελεύθερης Συμμαχίας κατατέθηκαν, αναλυτικά και υπεύθυνα, από στελέχη της στη Βουλή στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Advertisements

Ενέργειες

Information

One response

17 04 2009
thanosmylo

Μόνο αυτά;;; Υπάρχει και τίποτα όρθιο στο ελληνικό δημόσιο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: