Το καλό να λέγεται

27 05 2009

Πάνε χρόνια νομίζω από τότε που διάβασα κάποια κυβερνητική ανακοίνωση ή εξαγγελία και ένιωσα καλά.

Ένα τέτοιο γεγονός λοιπόν δεν πρέπει να περάσει στο ντούκου.

Αναφέρομαι στο σχέδιο που επεξεργάζεται η Διυπουργική Οικονομική Επιτροπή, στα πλαίσια του οποίου μέχρι σήμερα έχει εξεταστεί η σκοπιμότητα 620 φορέων του Δημοσίου εκ των οποίων θα καταργηθούν ή συγχωνευτούν 255 (χωρίς να διευκρινίζεται πόσοι θα καταργηθούν και πόσοι θα συγχωνευτούν). Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν καταργηθεί κανένας και έχουμε μόνο συγχωνεύσεις, θα απαλλαγούμε τουλάχιστον από τα κόστη 128 Διοικητικών Συμβουλίων, 128 προέδρων και των αυτοκινήτων, οδηγών και λοιπών παροχών τους, 128×10 τουλάχιστον μελών Δ.Σ. που αποζημιώνονται για κάθε συνεδρίαση κλπ κλπ, 128 γενικών διευθυντών, 128 προϋπολογισμών προβολής του έργου τους, πέραν του οφέλους από πιθανές συστεγάσεις, καταργήσεις οργανικών θέσεων και μετατάξεις κλπ. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται επίσης το όφελος από τον περιορισμό του complexity, καθώς όλοι αυτοί οι φορείς συμμετείχαν στο σπαγγέτι των «συναρμόδιων φορέων» που καθιστά την παραμικρή κυβερνητική πρωτοβουλία θνησιγενή εν τη γενέσει της.

Δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί ποιοι είναι οι φορείς αυτοί ώστε να κρίνουμε την ποιότητα της εκτέλεσης της πρωτοβουλίας. Και δεν ελπίζω ότι θα ανακοινωθεί το σκεπτικό με βάση το οποίο συγχωνεύονται ή καταργούνται οι 255 φορείς και -ακόμη περισσότερο- το σκεπτικό, τα μετρήσιμα, η μεθοδολογία αξιολόγησης των υπόλοιπων 345 φορέων που «επιβίωσαν» της αξιολόγησης. Υποψιάζομαι ότι η μεθοδολογία θα έχει αναλογίες με την παρασκευή των νόμων και των λουκάνικων.

Όπως και να’χει όμως, αξίζει ένα «μπράβο» στην κυβέρνηση που ακόμα και τώρα, 5 χρόνια μετά προχωράει σε αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει τις πρώτες 100 μέρες της το 2004, «μπράβο» που ούτε το ξινό ΠΑΣΟΚ φυσικά δεν τόλμησε να ξεστομίσει (έμεινε στο «ναι, τώρα το θυμηθήκατε, 5 χρόνια μετά»), ούτεβέβαια ο Δημόσιο-να-ναι-και ότι-να-ναι ΣΥΡΙΖΑ.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

3 Σχόλια

27 05 2009
Σπύρος Ντόβας

Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι, όταν ανακοινωθεί η λίστα των φορέων που συγχωνεύονται ή καταργούνται, πολύς χρόνος από την συζήτηση στα ΜΜΕ θα αναλωθεί στο ποιοι υπουργοί είναι οι «χαμένοι» της μεταρρύθμισης, πόσους φορείς τους καταργούν και -το κυριότερο- πόσοι «εκλεκτοί» τους καρεκλοκένταυροι «σχολάνε».

Αναμένω επίσης ομηρικές μάχες για το ποιοι πρόεδροι και γενικοί διευθυντές θα επιβιώσουν στους υπό συγχώνευση οργανισμούς. Αυτά τα θέματα είναι άλλωστε τα κορυφαία στην ατζέντα των «πρωτοκλασάτων» πολιτικών προσώπων. Είναι δυστυχώς η κυρίως ύλη της εφαρμοσμένης πολιτικής.

28 05 2009
Averell Dalton

Φοβάμαι ότι δεν μπορώ να συμμερισθώ τη χαρά σου, Σπύρο – αν κρίνω, τουλάχιστον, από το προηγούμενο των συγχωνευθέντων ασφαλιστικών ταμείων. Όλα τα ταμεία διατήρησαν, εντός των νέων φορέων, τη λογιστική και οικονομική τους αυτοτέλεια (το προβλέπει, εξ άλλου, ο νόμος) και απλώς προστέθηκε από πάνω ένα ακόμη καπέλο, το Δ.Σ. και η γραφειοκρατία του «ενιαίου» οργανισμού.

29 05 2009
Σπύρος Ντόβας

Μέχρι να δούμε τις λεπτομέρειες μπορώ να χαίρομαι που το θέμα ανακινήθηκε. Μέχρι σήμερα όλοι δρούσαν προσθετικά στον Δημόσιο τομέα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: