Χαμένος από χέρι

4 10 2009

Τελικά έριξα λευκό.

Μέσα στο παραβάν το αποφάσισα. Κοίταξα τα ψηφοδέλτια που μου έδωσαν, σε κανένα δεν είδα ένα ικανοποιητικό κομμάτι του εαυτού μου, και μιας και δεν είμαι αντισυστημικός, η μόνη συνεπής στάση που μου έμεινε ήταν το «none of the above».

Ωραίο πράγμα η συνέπεια, το ορθολογιστικό μέρος του εαυτού μου (μάλλον πλειοψηφικό) με συνεχάρη και αναπαύθηκε αυτάρεσκα για να πάρει σειρά το συναισθηματικό μου μέρος, το οποίο, έτσι και αλλιώς ως μη αρμόδιο για να επιδοκιμάζει ή να αποδοκιμάζει τις επιλογές μου,  εγκατέστησε έναν τόνο θλίψης ο οποίος με συντρόφευσε διακριτικά κατά το υπόλοιπο της ημέρας αλλά μεγεθύνθηκε και ουσιαστικά με κατέλαβε όταν είδα τις πρώτες εικόνες ΠΑΣΟΚτσήδων να πανηγυρίζουν εκστατικοί.

Το ίδιο θα είχε συμβεί αν, ο-μη-γένοιτο, το αποτέλεσμα είχε βγάλει τους αντίστοιχους ΝεοΔημοκράτες στους δρόμους.

Οι εικόνες αυτές είναι άγριες.

Όλοι αυτοί κάτι καλό περιμένουν ότι θα τους φέρει το αύριο, και αμφιβάλλω αν αυτό το καλό που τόσο έξαλλα πανηγυρίζουν είναι η προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας, η ενδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών, ή ο σαφέστερος διαχωρισμός των εξουσιών. Κάτι άλλο είναι αυτό που φαίνεται να είναι σίγουροι ότι έχουν κλειδώσει, κάτι πολύ πιο απτό, κάτι μετρήσιμο. Μετρήσιμο, όσο και το πληρωτέο ποσό στη φορολογική μου δήλωση.

Γιατί να θλίβομαι; (you may ask). Έτσι κι αλλιώς κάποιος θα κέρδιζε, κάποιοι θα πανηγύριζαν κάνοντας ταυτόχρονα τους λογαριασμούς τους, και εγώ, έτσι και αλλιώς, θα ήταν απίθανο να εγκαταλείψω τις τάξεις των φορολογικών υποζυγίων.

Θλίβομαι γιατί το να πληρώνεις μόνο φόρους και να μην έχεις πολιτική εκπροσώπηση είναι νομίζω ο -σύγχρονος- ορισμός του είλωτα. Και είναι δυσβάστακτο συναίσθημα.

Υποψιάζομαι ότι απόψε και άλλοι νιώθουν έτσι. Είμαι ευτυχής να γνωρίζω μερικούς από αυτούς. Ελπίζω από αύριο να κάνουμε όσα πρέπει ώστε στις επόμενες εκλογές όλοι αυτοί, όλοι εμείς, τουλάχιστον να βρούμε στο εκλογικό τμήμα μια επιλογή που θα μας αντιπροσωπεύει.


Ενέργειες

Information

10 Σχόλια

4 10 2009
philos

Very well said!

4 10 2009
Elias

Δεν έχεις άδικο. Αν σε παρηγορεί καθόλου, ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί απόψε που ψήφισαν μεν ΠΑΣΟΚ αλλά κινούνται σε παρόμοιες σκέψεις. Και φυσικά δεν είναι μέσα σε κείνους που πανηγύριζαν στους δρόμους. Εδώ τους είχα ονομάσει «Ξέμπαρκους» και το ζητούμενο είτε για τη Φιλ. Συμμαχία είτε για οποιονδήποτε υγιή πολιτικό σχηματισμό, είναι να τους εκφράσει και να τους αναδείξει. Όχι απλώς να τους δώσει αξιοπρεπή εκπροσώπηση, αλλά και να τους φέρει στο προσκήνιο, να τους κάνει κοινωνική νόρμα.

5 10 2009
Α. Χαρκιολάκης

Εγώ ένα ξέρω: είναι ντροπή για τον πολιτικό πολιτισμό αυτής της χώρας να μην υπάρχει φιλελεύθερο ψηφοδέλτιο. Μάλλον πρέπει όλοι να σηκώσουμε τα μανίκια και να δούμε τι μπορεί να γίνει.

5 10 2009
Σπύρος Ντόβας

@Elias
Σύμφωνοι. Θα βοηθήσεις;

@Α. Χαρκιολάκης
Η μισή ντροπή δική μας…

5 10 2009
xpanta

Έχω χάσει επεισόδια. Γιατί η ΦΣ δεν κατέβηκε στις εκλογές; Ή γιατί εγώ δεν είδα το ψηφοδέλτιο;

5 10 2009
Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος

Και γω λευκό. 😦

5 10 2009
S G

Ερωτηση, οταν λενε ΠΑΣΟΚ 44% ξερω γω, εννοουν στο συνολο ψηφισαντων ή στο συνολο τνω μη λευκων? Και γιατι μπλεκουν τα λευκα με τα ακυρα ρε γμτ?

Εχω την εντυπωση οτι το λευκο παει πραγματικα χαμενο. Ηθελα μαλλον να τιμωρηθει η παρουσα κυβερνηση αλλα οχι και να νομιζουν ξαφνικα στο ΠΑΣΟΚ οτι τους επιβραβευει ολη η Ελλαδα γιατι ειναι φανερα καλυτεροι ή εστω επαρκεις…

5 10 2009
Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος

Καλά ρε, τι κάθομαι και τα γράφω, αφού δεν με διαβάζεις; Το ποσοστό είναι επί των εγκύρων, όπου έγκυρα ίσον ψηφίσαντες μείον άκυρα μείον λευκά.

5 10 2009
S G

καλα μη βαρας.
δεν ξερω ρε φιλε αν αυτο που λες ισχυει για τα ποσοστα που δινει το ΥπΕσ, μια εφημεριδα, η τιβι κτλ Αν και τωρα που το σκεφτομαι, μια και δινουν τα ιδια ποσοστα, την ιδια μεθοδο εχουν.

5 10 2009
ΜΦ

Είναι πραγματικά λυπηρό να νιώθει κανείς αυτό που ένιωσες εσύ, εγώ και πολλοί άλλοι.
Είναι ακόμα πιο λυπηρό να γνωρίζουμε τόσους πολλούς αλλά επίσης όλοι αυτοί να μην κάνουν τίποτα.
Ας προσπαθήσουμε να (μας) δώσουμε μια διέξοδο ή τουλάχιστον την αξιοπρέπεια της προσπάθειας.

Σχολιάστε