Το outsourcing είναι η λύση

10 12 2009

Παρακαλώ να μου εξηγηθεί ποιο είναι το όφελος για τον πολίτη – δημότη* από την αποκομιδή σκουπιδιών από Δημοσίους Υπαλλήλους, αντί εταιρειών που θα αναλάμβαναν το ίδιο έργο κατόπιν διαγωνισμού και με strict SLAs και ρήτρες, που οι ίδιοι οι δημότες, μέσα από τις καταγγελίες τους, θα βοηθούσαν τον Δήμο να ελέγξει.

Τα αρνητικά από τον εγκλωβισμό μας σε μια ακόμη συντεχνία τα βλέπουμε αυτές τις μέρες στους δρόμους γύρω μας.

*Ειδικά μητροπολιτικών περιοχών όπως η Αττική

ΥΓ: Η φώτο (περσινή τέτοιες μέρες – τι σύμπτωση!) από εδώ

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

5 Σχόλια

10 12 2009
kaneloriza

Γιατί και οι ιδιωτικές κάπου θα πρέπει να τα πάνε τα σκουπίδια.

Ας ακολουθήσουμε τα επιτυχημένα παραδείγματα τόσων ευρωπαϊκών πόλεων με άξονες
* την αποτροπή δημιουργίας απορριμμάτων
* την επαναχρησιμοποίηση
* την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή
* την οικιακή κομποστοποίηση

και αφού εφαρμόσουμε τέτοιες πολιτικές, ας είναι και ιδιωτικές όλες οι σχετικές επιχειρήσεις.

11 12 2009
Σπύρος Ντόβας

Η απεργία σήμερα γίνεται από τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, και το post αφορά αυτή τη «δημόσια» λειτουργία.

Για το που θα πάνε στα σκουπίδια πιστεύω ότι την λύση θα πρέπει να δώσει η αγορά (τι πρωτότυπο! 🙂 ) για λόγους που έχουμε συζητήσει εδώ και εδώ.

Μια τέτοια προσέγγιση θα βοηθούσε στην αποτροπή δημιουργίας απορριμάτων και σίγουρα θα επιτύγχανε υψηλότερο βαθμό επαναχρησιμοποίησης απ’ότι συμβαίνει σήμερα. Οι δε δημότες, χρεούμενοι ανάλογα με την παραγωγή σκουπιδιών και την κομποστοποίηση θα έβλεπαν θετικότερα και πιθανώς θα ανακύκλωναν μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων τους αντί να πληρώνουν για την απόρριψή τους.

Με ένα σμπάρο, πολλά τριγόνια 🙂

17 12 2009
Averell Dalton

Τώρα – αν σου γράψω ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δεχθεί ότι δεν επιτρέπεται (με βάση την ισχύουσα νομοθεσία) η ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες; Απλώς, εκ των υστέρων γίνονται κάποιες νομοθετικές νομιμοποιήσεις των ήδη υπογραφεισών συμβάσεων, γιατί διαφορετικά διακινδυνεύουν οι δήμαρχοι να καταλογισθούν εις βάρος τους οι αμοιβές των συνεργείων!

21 12 2009
Σπύρος Ντόβας

To link σου δεν δουλεύει, Averell, δεν αμφιβάλλω ωστόσο ότι η άποψή σου είναι τεκμηριωμένη. Θα με ενδιέφερε να διαβάσω την συλλογιστική του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οπότε αν θες ξαναδώσε το link.

Τη μεταρρύθμιση αυτής της νομοθεσίας, ποιος θα την επιδιώξει; Θα βρεθεί άραγε στις επόμενες δημοτικές εκλογές ένας μπροστάρης Δήμος να δείξει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνονται και αλλιώς, επ’ ωφελεία των δημοτών;

14 02 2010
monstermind

Θα παραθέσω κάποιους προβληματισμούς που είναι τόσο ακριβείς όσο ακριβείς είναι και οι γνώσεις μου. το πόσο είναι δεν το ξέρω, αν ξέρετε εσείς διαφωτίστε με.

Μια τέτοια λύση (outsoursing) θα αναπροσάρμοζε και το «ανταποδοτικό» τέλος-κλέψιμο του δήμου για τις σχετικές υπηρεσίες (καθαριότητας), φέρνοντας αναγκαστικά ένα πιο δίκαιο τιμολόγιο στους δημότες (αφού η τιμή θα παιχτεί στον στίβο του ελεύθερου ανταγωνισμού).

Το κακό είναι ότι μέσα από αυτά τα τέλη οι δήμοι καθαρίζουν τεράστια ποσά υπό την προστασία ενός γόρδιου δεσμού νόμων, τον οποίο θα πρέπει να καταργήσουν.

Απο που θα αντλήσουν όμως τα κεφάλαια που θα χάσουν και τα οποία, στην περίπτωση πολλών δήμων, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική διαβίωση τους? Δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από το κράτος που άλλωστε ευθύνεται για την κατρακύλα και ανεπίσημη χρεωκοπία τους. Θα πρέπει να δημιουργήσουν και να εισπράττουν ένα νέο «τέλος»

Το σημαντικό όμως είναι: ποιο υγιές ιδιωτικό κεφάλαιο θα ανοίξει τέτοιου μεγέθους δουλειές με τους δήμους, με κίνδυνο να αντιμετωπίσει τεράστιες καθυστερήσεις στις εισπράξεις του? στην καλύτερη περίπτωση θα αναγκαστεί να αυξήσει την τιμή ώστε να απορροφήσει το ρίσκο αυτό και έτσι το κόστος του δήμου για την υπηρεσία αυτή να πάει στα ύψη και να καταστεί ασύμφορο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: