‘Ωρα για συνταγματικό STOP στη ληστεία των βρεφών

26 04 2010

Διάβασα με μεγάλη χαρά το άρθρο της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην Κυριακάτικη Καθημερινή, όπου εισηγείται την συνταγματική καθιέρωση ορίου στη δημοσιονομική επέκταση (λέγε με «έλλειμα προϋπολογισμού»). Εντάξει, θα προτιμούσα να μιλούσε καθαρά για απαγόρευση των ελλειματικών προϋπολογισμών, αλλά ΟΚ, από προβεβλημένο πολιτικό στέλεχος που πρωτοβάζει το θέμα στην ευρύτερη  δημόσια συζήτηση  είναι αναμενόμενο  οι διατυπώσεις να είναι «ευέλικτες».

Πάντα απορούσα με το θράσσος κυρίως του ΣΥΝ (Αλαβάνος κ’ Σια) αλλά και ενός σημαντικού κομματιού του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι επίτιθονταν στην συνθήκη του Μάαστριχτ και το 3% όριο ελλείματος που έθετε, συσχετίζοντας το ύψος του ελλείματος με την «προοδευτικότητα» της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Τώρα, το τι «προοδευτικό» υπάρχει στο να επιτίθεσαι στην  de facto πλέον αδύναμη κοινωνική ομάδα, δηλ. τα νήπια τα βρέφη και τα αγέννητα παιδιά,  χρεώνοντάς τα για να εξασφαλίσεις την σημερινή σου βολή, ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν (ίσως και κανείς δεν τους ρώτησε).

Για μένα είναι προφανώς μια ΑΧΡΕΙΑ πολιτική.

Και είναι και μια ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΗ πολιτική, γιατί αντί να επιτεθεί στον «ταξικό της εχθρό» για να εξασφαλίσει τους πόρους για μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες, προτιμά να τους κλέβει από τα παιδιά.

Όπως λέει και ένας καλός φίλος, κανένας πολιτικός δεν έχει πραγματικό κίνητρο να κάνει οικονομία. Το γήπεδο «γέρνει» από φυσικού του προς τις δαπάνες και την σπατάλη. Μόνο μια συνταγματική απαγόρευση μπορεί να βάλει ένα ανάχωμα στις «ειδικές περιστάσεις» και τις «εξαιρετικές συνθήκες» που κάθε μελλοντική κυβένρηση είναι βέβαιο ότι θα επικαλεστεί για να ξοδέψει πέραν των δυνατότητων των δημόσιων οικονομικών. Και τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε αυτό το ανάχωμα.

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι σε λίγα  χρόνια οι σημερινοί εικοσάρηδες που καλούνται κατά κύριο λόγο να πληρώσουν  τα σπασμένα, θα καταριούνται πάνω από τους τάφους των σημερινών 55άρηδων που τα έκαναν όπως τα έκαναν.

Η δική μου η γενιά των 35άρηδων σήμερα, έχει την ευκαιρία της τώρα να κάνει κάτι ώστε τα μόλις γεννημένα ή αγέννητα παιδιά μας να μην μας καταριούνται πάνω από τους δικούς μας τάφους


Ενέργειες

Πληροφορίες

3 Σχόλια

26 04 2010
Σπύρος Ντόβας

Λέω «στην ευρύτερη συζήτηση», λόγω αναγνωρισιμότητας και δημοφιλίας, γιατί το θέμα είχε προφανώς τεθεί και από εμάς με τα πενιχρά μας μέσα – διαβάστε πχ αυτό το εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου Σαρηγιαννίδη

26 04 2010
Σπύρος Ντόβας

Δυνατό και αυτό το redux άρθρο του maikwl στην Αναμόρφωση (και με φιλελευερίζοντα τσιτάτα, στην original εκδοχή του 🙂 )

29 04 2010

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: