Η επόμενη μέρα

27 03 2011

Περιπτώσεις δύο:

1) Σχετικά ομαλά, η ελληνική οικονομία και γενικότερα κοινωνία μετασχηματίζονται και οδηγούνται σε ένα νέο σημείο ισορροπίας. Είναι η περίπτωση που δεν θα μας απασχολήσει σε αυτό το ποστ (πως, ποιο νέο σημείο, ποια η πιθανότητα αυτού του σεναρίου κλπ).

2) Σε κάποιο σημείο του χρόνου, η ελληνική κοινωνία (και κατά συνέπεια οικονομία) βιώνει ένα «σημείο ασυνέχειας». Το θέμα μας.

Ως «σημείο ασυνέχειας» εννοώ ένα ή έναν μικρό αριθμό πολύ σημαντικών πιθανών γεγονότων που είναι ικανά αλλάξουν άρδην αυτά που σήμερα τείνουμε θεωρούμε σταθερές. Δυστυχώς τα γεγονότα αυτά και οι βραχυπρόθεσμες συνέπειές τους δεν μπορούν παρά να είναι δυσάρεστα. Πιθανά τέτοια γεγονότα μπορεί να είναι η παύση χρηματοδότησης από την τρόικα και η στάση πληρωμών, η επιστροφή στη δραχμή, κοινωνικές εντάσεις με νεκρούς κλπ. Το πόσο πιθανά είναι αυτά τα ενδεχόμενα, και ποια τα ακριβή αποτελέσματά τους είναι πολύ δύσκολο να ειπωθεί και να τεκμηριωθεί. Η πιθανότητα πάντως, εδώ που είμαστε, είναι μη μηδενική και σίγουρα όχι αμελητέα, λαμβάνοντας υπόψιν τη σοβαρότητα των συνεπειών.

Είναι κατά την άποψή μου επιτακτικό να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε και για αυτό το ενδεχόμενο. Και δεν εννοώ να βγάλουμε τα λεφτά μας στο εξωτερικό, ή να έχουμε φουλαρισμένο το αυτοκίνητο έτοιμο για τη μεγάλη απόδραση. Όσοι θεωρούν πιθανό ότι η επόμενη μέρα μιας τέτοιας ασυνέχειας, θέλοντας ή μη, θα περιλαμβάνει τους ίδιους και τα παιδιά τους, πρέπει να αρχίζουν να εργάζονται για την προετοιμασία της.

Πως θα μοιάζει η D+1 μέρα; Εξαρτάται σίγουρα από την D μέρα. Μπορούμε πάντως με βεβαιότητα να υποθέσουμε ότι το πολιτικό σύστημα δεν θα επιβιώσει μιας τέτοιας ασυνέχειας (θα έλεγα ότι η μη επιβίωσή του *ορίζει* την ασυνέχεια). Τι θα πάρει την θέση του; Ποιοι; Τι θα έχουν να προτείνουν;

Από τις παρούσες πολιτικές δυνάμεις, λογικά το ΚΚΕ θα είναι εκεί, μάλλον ενδυναμωμένο. Το ίδιο και η πατριωτική-λαϊκιστική-δεξιά. Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται.

Απέναντί τους ποιοι; Λέγοντας τι;

Όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός, το καλό σενάριο λέει ότι θα συνέλθει μια εθνοσυνέλευση να ψηφήσει νέο Σύνταγμα και να θεμελιώσει τους νέους θεσμούς, να σχεδιάσει εκ νέου το πολιτικό σύστημα, να διαχωρίσει αποτελεσματικά την λειτουργία των εξουσιών, να βάλει τους ελέγχους και τα στοιχεία εξισορρόπησης κλπ. Πως θα γίνουν όλα αυτά, και πάνω σε ποια βάση;

Η ιδέα λοιπόν λέει το εξής: Ας αρχίσουμε (και δεν εννοώ μόνο οι φιλελεύθεροι) από τώρα, ως «insurance», να συζητάμε και να σχεδιάζουμε για εκείνη τη μέρα. Ας το πούμε The Day After Project, και ας αρχίσουμε να βάζουμε στους εαυτούς μας τις ερωτήσεις που τότε πιεστικά θα τεθούν. Ας δημιουργήσουμε τη βάση, κάτι off-the-shelf, το οποίο όταν έρθει η ώρα θα ανακαλέσουμε και θα προσαρμώσουμε ώστε να προταθεί ως πειστικό αντίβαρο στο τσουνάμι του λαϊκισμού που χωρίς αμφιβολία θα έχει πλημμυρίσει το δημόσιο διάλογο.

Νομίζω ότι θα είναι καλά ξοδεμένος χρόνος. Αν δεν το κάνουμε θα γίνουμε εύκολη βορά για τους λύκους.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

3 Σχόλια

30 03 2011
anisixos

telika de mas eipes ti prepei na kanoume.gia akoma mia fora den isoun safis.

3 04 2011
Νίκος Χαραλάμπους

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο Σπύρο:
Δύο παράμετροι που δυστυχώς δεν ευνοούν το αισιόδοξο σενάριο:

1) Οι μεταρρυθμιστικές και παραγωγικές δυνάμεις δεν έχουν κουλτούρα πολιτικού ακτιβισμού.Αυτό σε συνδυασμό με την νοοτροπία : ‘τι μπορώ να κάνω εγώ για να αλλάξω την ζωή μου’ που επικρατεί στους φιλελεύθερους, η πιθανή απάντηση των φιλελεύθερων και άλλων μεταρρυθμιστών είναι να φύγουν από τη χώρα, όχι να πάρουν τα όπλα.

2) Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται εκλογές στη χώρα μας. Στην εποχή του Διαδικτύου και της έκρηξης των τηλεπικοινωνιών η ιδέα ότι θα πρέπει να χαλάσουμε ένα πρωινό ή μια ολόκληρη μέρα για να βάλουμε ένα φακελάκι σε ένα κουτάκι είναι αδιανόητο. Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται εκλογές στη χώρα μας αποκλείει το πιο κινητικό κομμάτι της κοινωνίας. Έχεις κλείσει εισητήρια για ένα ταξίδι, και ορίζονται εκλογές; Τι θα κάνεις; Θα ακυρώσεις το ταξίδι για να πάς να ψηφίσεις; Ζείς ή Σπουδάζεις στο εξωτερικό; και εκεί που έχεις την εξεταστική σου ή τη δουλειά σου, θα πρέπει να κλείσεις εισητήρια και να κατέβεις να ψηφίσεις;

Δυστυχώς βλέπω αυτά τα τεράστια εμπόδια σε μια θετική εξέλιξη.

Το θετικό σενάριο θα πραγματοποιηθεί αν πραγματοποιηθεί μόνο δια της λανθάνουσας μεθόδου 🙂 ….Κάποιοι νόμοι θα αλλάξουν, και κάποια τσακάλια θα το πιάσουν….και θα ξεκινήσουν να κάνουν μικρές επιχειρήσεις…κάτω από τα ραντάρ….μετανάστες Αλβανοί, κάποιοι ξενοι με άκρες εδώ, και κάποιοι Έλληνες. και σιγά σιγά χωρίς να το καταλάβει κανείς θα πέφτει λίγο η ανεργία και θα ξεκινήσουμε να παράγουμε….Οπότε αν αυτό συνδυαστεί με τη νοοτροπία που θα αποκτήσει το Κράτος ότι ‘λεφτά δεν υπάρχουν’, ίσως λέω, ίσως, γίνει ένας μετασχηματισμός χωρίς να το καταλάβει το ΠΑΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ….

Σε περίπτωση ανοιχτής ρήξης δεν βλέπω να επικρατούν οι δυνάμεις της λογικής και της προόδου….

7 04 2011
anisixos

Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΟΙΡΑΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ : http://anisixos.blogspot.com/2011/04/criminal-no-more-britney-fan.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: