Το Απολύτως Ελάχιστο Ελληνικό Πολιτικό Τέστ!

22 03 2007

Συνεχίζοντας στο επιτυχημένο μοτίβο του προηγούμενου post, που έφερε τόοοοοσα hits (ναι καλά, νά ‘ναι καλά ο vrypan και μερικοί ακόμα φίλοι – look right – που είπαν μια καλή κουβέντα) , και για να γίνει ακόμα πιο καταφανής η αναγκαιότητα ύπαρξης της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, επινόησα το «Απολύτως Ελάχιστο Ελληνικό Πολιτικό Τεστ» το οποίο αποτελείται από δύο μόλις ερωτήσεις:

1) Στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, είσαι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16?

2) Στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, είσαι υπέρ του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας?

Αν απαντάς ΝΑΙ και στα δύο, έχεις χάσει. Πολύ απλά δεν υπάρχει κόμμα (πριν από μας) που να υποστηρίζει και τα δύο. Η λαϊκο-δεξιά ΝΔ λέει ΝΑΙ – ΟΧΙ. Ο ΣYN, το KKE και αρκετοί από το ΠΑΣΟΚ λένε ΟΧΙ-ΝΑΙ. Οι υπόλοιποι του ΠΑΣΟΚ λένε ΟΧΙ-ΟΧΙ.

Οπότε: Στις επόμενες εκλογές ψηφίζεις ΦΣ, μπαίνουμε στην Βουλή, και μαζί με το όποιο πρώτο κόμμα (το οποίο σχεδόν σίγουρα δεν θα έχει 180 βουλευτές), περνάμε τουλάχιστον το ένα από τα δύο. Διαφορετικά δεν γίνεται τίποτα. Απλό!


Ενέργειες

Information

20 Σχόλια

22 03 2007
Σπύρος Ντόβας

Hey, δεν ξέμεινα από ιδέες… απλά περνάω την διαβολοβδομάδα της τετραετίας στην δουλειά και με έχει καταπιεί. Επιστρέφω σε λίγο, με νέο πρόγραμμα και πολλές εκπλήξεις. Μείνετε μαζί μας. 🙂

22 03 2007
Ασμοδαίος

Είμαι ΝΑΙ-ΝΑΙ, αλλά …δε νομίζω ότι έχω χάσει. Το ΠΑΣΟΚ (το οποίο προτίθεμαι να ψηφίσω, εκτός απροόπτου) είναι ΝΑΙ-ΝΑΙ -σε επίπεδο ηγεσίας και εκσυγχρονιστικού μπλοκ. Άρα;

Να πω την πικρή μου αλήθεια πολύ θα μου άρεσε να δω τη ΦΣ στη Βουλή να κάνει κυβέρνηση συνασπισμού με τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ (κάτι σαν το ‘φωτεινό σηματοδότη’ αλά ελληνικά). 🙂

22 03 2007
Ασμοδαίος

Καλά στον avatar στο φόντο φαίνεται σκηνή από το ‘Yes, Prime Minister’; Φοβερό!

23 03 2007
Σπύρος Ντόβας

«…πολύ θα μου άρεσε να δω τη ΦΣ στη Βουλή να κάνει κυβέρνηση συνασπισμού…»

That’s the spirit!

Κατά τα άλλα, πραγματικά πιστεύεις ότι ΑΥΤΟ και ΑΥΤΟ το ΠΑΣΟΚ μπορεί ποτέ να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του 16?

24 03 2007
Ασμοδαίος

Πες μου πώς βάζουμε τα λινκς και θα σου απαντήσω αμέσως (για να μη γεμίζω τον τόπο με διευθύνσεις)

24 03 2007
Σπύρος Ντόβας

Έχεις mail

24 03 2007
Ασμοδαίος

Κατ’ αρχάς, ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Επί της ουσίας:

Πιστεύω στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και στις 15 προτάσεις και συνοτπτική επισκόπηση των προτάσεων αυτών, μάλιστα, βρίσκουμε και ένα μικρό διαμαντάκι. Στον τελευταίο σύνδεσμο, στο σημείο 10α έχουμε κατ’ ουσίαν την πρόταση για τα εκπαιδευτικά κουπόνια. Τι έτι χρείαν έχομεν (φιλελευθέρων) μαρτύρων;

(Για να δούμε πώς θα βγούνε οι σύνδεσμοι!)

24 03 2007
Ασμοδαίος

Χμμ… Ο τελευταίος σύνδεσμος εδώ! και

24 03 2007
Σπύρος Ντόβας

Την απάντηση στην τελευταία ερώτησή σου την δίνει ο ίδιος ο ΓΑΠ: «Δύο γραμμές που πάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις μπορούν κάποια στιγμή να τέμνονται, αλλά τέμνονται για μια στιγμή και μόνο. Από ‘κεί και πέρα η πορεία μας είναι τελείως διαφορετική»

Η απόκλισή μας ξεκινά από το:
«Εμείς πιστεύουμε στην αυτοδιαχείριση του δημόσιου πανεπιστημίου με οικονομική του ενίσχυση και αναβάθμιση της ποιότητάς του»

Συνεχίζουμε κραυγαλέα στο:
«Αποποιούμαστε την ευθύνη μας και το δικαίωμά μας να ρυθμίσουμε έναν τομέα που σήμερα ελέγχεται από ιδρύματα εκτός Ελλάδας. Είναι απαραίτητο να βάλουμε τάξη στον λεγόμενο ιδιωτικό χώρο, να βάλουμε κανόνες. Όταν δεν έχεις κανόνες στην Πολεοδομία, έχεις αυθαιρεσία. Όταν δεν έχεις κανόνες στη Χωροταξία, δεν έχεις ελεύθερους χώρους και πράσινο. Και σε μια δίκαιη κοινωνία πρέπει να έχεις κανόνες, να μην υπάρχει αυθαιρεσία»… Μπρρρρρ! μου σηκώθηκε η τρίχα! Δικαίωμα ρύθμισης στην διακίνηση γνώσης και ιδεών? Παραλληλισμός του domain της Παιδείας με την Χωροταξία? Τουλάχιστον ατυχές…

«Ας θυμηθεί τι ζητούσε αυτός (σ.σ. ο Καραμανλής) με τις ταυτότητες!». Μειώνει εδώ ο Γιώργος! 1-2 το σκορ!

«Στην πράξη έχουμε παραδώσει το δικαίωμα αξιολόγησης, ελέγχου και τήρησης κανόνων για τα ιδρύματα που βρίσκονται στο έδαφός μας σε κάποιους ξένους τρίτους. Και το κράτος δεν έχει λόγο. Αυτό είναι παράλογο.»… Οου, αυτογκόλ και 1-3…

«Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Ανδρέα Παπανδρέου στο Σύνταγμα, ότι η Παιδεία πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο ευρύτερων φορέων της κοινωνίας» … Πάλι τα ίδια? Οι λέξεις Παιδεία και Έλεγχος στην ίδια πρόταση? Δοκάρι και άουτ… παρολίγον 1-4.

Λήξη της συνέντευξης με το βαρύ 1-3. Θα μπορέσει ο Γιώργος να γυρίσει το αποτέλεσμα εντός έδρας (στο site του) με τα 15 σημεία? Για να δούμε…

24 03 2007
Ασμοδαίος

Ουπς! Αν κατάλαβα καλά, πρέπει να μην κατάφερα να μεταδώσω αυτό που ήθελα. Με το ‘Τι έτι χρείαν έχομεν (φιλελευθέρων) μαρτύρων;’ δεν εννοούσα βέβαια ότι δεν χρειάζονται οι απόψεις των φιλελευθέρων ή ότι η παρουσία τους δεν έχει κάτι να προσφέρει (…το αντίθετο θα έλεγα! Έχομεν χρείαν φιλελευθέρων και μάλιστα μεγάλην!), άλλα ότι έχει πιστοποιηθεί μέσα από το περιεχόμενο των συνδέσμων ότι οι απόψεις του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο ηγεσίας είναι φιλελεύθερες χωρίς να χρειάζεται να προσκομιστούν άλλα επιχερήματα-μαρτυρίες.

24 03 2007
Σπύρος Ντόβας

Σημείο 1: «Καταργείται το αναλυτικό πρόγραμμα στα σχολεία» Μπαίνει φουριόζος με γκολ από τα αποδυτήρια ο Γιώργος, το οποίο ακυρώνεται όμως ως οφσάιντ από τον επόπτη που δεν παραβλέπει τα μικρά γράμματα «αντικαθίσταται με ένα εθνικό πλαίσιο προγράμματος»

Σημείο 2-3: Εννοεί δηλαδή ότι οι δάσκαλοι θα παραμείνουν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι? Πέναλτυ και 0-1 …

Σημείο 4: Δηλαδή τώρα δεν έχουν χρόνο γιατί δεν προλαβαίνουν να τελειώσουν τα μαθήματά τους στο σπιτί? 😐

Σημείο 5: «Αποκτά?» Ενεστώς? Συμβαίνει ήδη? (κάποιος θα του είπε να μην πολυχρησιμοποιεί το «Θα» – σωστό, με τέτοιους προγόνους…). Στην ουσία του σημείου: Ευχολόγιο. Πως θα γίνει αυτό?

Σημείο 6: Πω πω, ποιος θα πληρώσει για όλα αυτά? Γιατί δεν τα έκαναν επί Σημίτη? Την φορητή βιβλιοθήκη θα την κάνει compile το κράτος? Δεύτερο ευχολόγιο στην σειρά δεν συγχωρείται: 0-2

Σημείο 7: Ρε την πολιτεία, πρέπει οι γονείς της να της άφησαν μεγάλο κομπόδεμα για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα «να» (είπαμε, όχι «θα») του ΓΑΠ… Επιμένω, πριν 3 χρόνια ήταν στην κυβέρνηση, που «κόλλησε» το πράμα και δεν το κάνανε?

Σημείο 8: Καλά που στο ποδόσφαιρο δεν έχει τρίποντα… θα είμασταν 0-5 αντί για 0-3. «Αυτοδιαχείριση και αυτονομία» με τα λεφτά των άλλων? Προγραμματικές συμφωνίες με την πολιτεία? Μα είπε στην συνέντευξη -σωστά- ότι δεν εγκρίνει τον κεντρικό σχεδιασμό. Τι θα συμφωνεί η πολιτεία με τα πανεπιστήμια? Το menu του κυλικείου? Όλο και περισσότερο μας τα μπερδεύει ο κ. Γιώργος.

Σημείο 9: Έ ρε γέλια που θα κάνουμε αν γίνουν ποτέ αυτά … Πρύτανης: «Σε πόσους πρέπει να δώσουμε πτυχίο φέτος για να πιάσουμε το KPI?» Γραμματέας: «1700» Πρύτανης:» Make it so…»

Σημείο 10α: Να και ένα (σχεδόν) σωστό…1-3
Σημείο 10β: Το κρατικό πανεπιστήμιο με τους διορισμένους δημόσιους υπαλλήλους καθηγητές που θα διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα θα κρίνει τους εισακτέους? Θα γελάσει ο κάθε πικραμένος… Το case της Νατάσας θα είναι ένα τίποτα μπροστά σε αυτό που θα συμβεί
Σημείο 10γ: Και πάνω που περίμενα να διαβάσω το πραγματικά ενδιαφέρον σημείο, πως στην ευχή θα λειτουργήσει αυτό το κρατικο-φιλελεύθερο υβρίδιο, τρώω ένα μεγαλοπρεπές «θα» και από δω παν και οι άλλοι…

Σημείο 11: «πάντα με ακαδημαϊκά κριτήρια…» Αυτό είναι το μόνο βέβαιο… Όπως με την Νατάσα…

Σημείο 12: (Σχετικά) σωστό αυτό. Βέβαια, οι πρασινοφρουροί συγγραφείς θα ξεπουλήσουν πρώτοι τα πνευματικά τους δικαιώματα. Και σε καλή τιμή.

Σημείο 13: Ευχολόγιο

Σημείο 14: Συμφωνώ στο 5%, μόνο αν το δίνει στο «χέρι» των φοιτητών και όχι σε δημόσια ιδρύματα

Σημείο 15: Αμήν. Από Μάρτιο στο UEFA…

Αναγκάζομαι να επαναλάβω κάτι που έγραψα και άλλου:

[… ο ΓΑΠ] είναι ένας ανθοπώλης στην ψυχή, που κληρονόμησε από τον πατέρα του μεγάλο, κεντρικό, γωνιακό χασάπικο με φήμη και πελατεία… και αναγκάζεται τώρα να κόβει κρέας αντί να φτιάχνει ανθοδέσμες… και αναγκαστικά το κόβει με την προθυμία ενός ανθοπώλη… δεν χρειάζεται να είναι κανείς προσεκτικός παρατηρητής για να προσέξει ότι το κοστούμι που φοράει του πέφτει κοντό στα μανίκια και φαρδύ στην μέση… Πραγματικά άτυχος… Ο ίδιος άνθρωπος με άλλον πατέρα, μάλλον θα ήταν μαζί μας σήμερα…

Πρέπει πάντως να παραδεχθώ ότι οι προτάσεις του είναι ότι πιο φιλελεύθερο έχει ακουστεί μέχρι σήμερα από mainstream κόμμα. Δυστυχώς πέφτει και αυτός στην «λούμπα» του «καλοκάγαθου» κράτους, που θα συζητήσουμε εντός των ημερών…

24 03 2007
Σπύρος Ντόβας

Ασμοδαίος said: «ότι οι απόψεις του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο ηγεσίας είναι φιλελεύθερες χωρίς να χρειάζεται να προσκομιστούν άλλα επιχερήματα-μαρτυρίες.»

Θα έλεγα, μάλλον «φιλελευθεριάζουσες»

Αλλά γενικά, σε καλό δρόμο. Ευχαριστώ που τις έφερες στην κουβέντα

24 03 2007
Ασμοδαίος

Ίσως να έχεις δίκιο ως προς τον χαρακτηρισμό. Κάποια σημεία διαφωνίας με την κριτική σου θα εμφανιστούν αργότερα, γιατί με φωνάζει ο Μορφέας.

24 03 2007
anonymous thinker

Γεια σου,

θεωρω τον ευατο μου φιλελυθερο στο στιλ της αμερικανκης κεντρο αριστερα. το προβλημα με την Φ.Σ. απο οσο βλεπω στο σαιτ τους ειναι οτι μαλλον προς τα δεξια και conservative liberal παει. Αν και φιλελυεθρος, ανηκω στο ΠΑΣΟΚ ελπιζοντας να κρατησει ο ΓΑΠ τις υποσχεσεις του και να μην παρασυρθει απο συνδικαλιστες και παλαιοσοσιαλιστες.

Το προβλημα ειναι οτι βαζουμε στο «φιλελευθερο καλουπι» ολους τους φιλελυθερους που ειναι λαθος! απο libertarians ως socia liberals (που ειμαι εγω). Σε πολλα θεματα συμφωνω με την Φ.Σ. αλλα οταν εβαλα το θεμα π.χ. αστυνομιας, πολυδωρα, ασυλου και δικαιωματος για διατηρηση των εργατικων δεδουλεμενων εκει μου την επεσαν οι δεξιοι σαν τα κορακια.

ΕΙμαι υπερ της ελευθερης αγορας αλλα μου φαινεται οτι εχουν μπει και πολλοι απο την συντηριτικη δεξια εκει μεσα.

24 03 2007
kouk

anonymous thinker, σε ποιό μέρος λες ότι σου «την έπεσαν οι δεξιοί σαν τα κοράκια» όταν έβαλες αυτά τα θέματα; Σϊγουρα όχι σε κάποιο χώρο της ΦιΣ (γιατί ακόμα δυστυχώς δεν έχουμε στήσει κάποιο δημόσιο forum στον ιστότοπο της). Μήπως αναφέρεσε σε κάποια κουβέντα που έγινε στο e-rooster.gr ? Σε αυτή την περίπτωση να σου θυμίσω α) ότι το e-rooster σαν site που δημοσιεύονται άρθρα και απόψεις δεν ταυτίζεται με την ΦιΣ, ούτε από την μεριά όσων διαχειρίζονται το site, αλλά ούτε και από την μεριά όσων τα κείμενα δημοσιεύονται εκεί, και β) ότι τα σχόλια που εμφανίζονται από κάτω από κάθε άρθρο είναι τοποθετημένα εκεί εντελώς ελεύθερα από τον οποιονδήποτε. Συνεπώς εάν δέχθηκες κάποια ακροδεξιά αντίδραση στον χώρο των σχόλιων αυτό θα πρέπει να το αποδώσεις στην γενική ύπαρξη τέτοιων απόψεων στην ελληνική κοινωνία (και κατά συνέπεια σε όσους σχολιάζουν στο e-rooster) και όχι στην υποθετική ύπαρξη τους εντός της ΦιΣ. Επειδή γνωρίζω εκ των έσω, μπορώ σχεδόν σίγουρα να σου πω ότι δεν υπάρχει κανένας συντηριτικός δεξιός εντός του κόμματος (εξ’άλλου ποιός συντηριτικός δεξιός θα υπέγραφε μία ιδρυτική διακύρηξη που είναι επιθετική προς θρησκεία και έθνος;). Τώρα αν έχει ξεφύγει κανείς, δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αλλά σε τέτοια περίπτωση θα μου φαινόταν ιδιαίτερα περίεργο εάν τον είχες αντιληφθεί εσύ αλλά όχι εγώ 🙂

25 03 2007
Σπύρος Ντόβας

Anonymous thinker, σχετικά με την Φ.Σ., η δική μου αίσθηση είναι ότι έχουμε Φιλελεύθερους από όλο το φάσμα, από Σόσιαλ-Φιλελεύθερους μέχρι αναρχοκαπιταλιστές. Εξ’ου και «Συμμαχία».

Δεν ξέρω πως εννοείς το conservatives, αλλά σύμφωνα με τον δικό μου ορισμό (πατρίς-θρησκεία-οικογένεια), μόνο τέτοιους δεν έχουμε…

Αν εννοείς την ελεύθερη αγορά, τότε ναι, είμαστε υπερ της ελεύθερης αγοράς και της αυτορύθμισης, αλλά έχουμε όλο το εύρος απόψεων όπως προανέφερα.

Σχετικά με τον ΓΑΠ, παραείναι κρατιστής (όπως δείχνει και το πρόγραμμα) και η επιχειρηματολογία «Να αναθεωρήσουμε το 16 για να έχουμε δικαίωμα να ελέγξουμε τα ιδιωτικά 3βάθμια ιδρύματα που λειτουργούν σήμερα» είναι για μένα τραγική και απολύτως αντιφιλελεύθερη.

25 03 2007
anonymous thinker

Μιλάω για το e-rooster, εχω την ιδεα οτι ειναι παραλληλο με την Φ.Σ.

Το ποστ μου με λιγα λογια ελεγε «για το ασυλο καλο ειναι να αποφασιζουν οι πρυτανεις διχως φοιτητες αλλα φοβαμε οτι αν μπει μεσα η αστυνομια θα εχουμε θυματα, οπως κ οτι ειναι γνωστο οτι πεφτει ξυλο στα τμηματα, σε μεταναστες ενω και με την υποθεση π.χ. Ολγας στην Αμαλιαδα εχουμε δει ως και trafficking με την συμμετοχη (οχι μονο ανοχη) της αστυνομιας»

η απαντηση που πηα απο διαφορους με διαφορνα νικναιμ ηταν π.χ. εισαι αναρχικος, εισαι ετσι..εισαι αλλιως και υπηρχε μια ταση τυπου «δεν πεφτει ξυλο, ποιος το ειπε αυτο;»

Το προβλημα στην ελλαδα ειναι οτι δεν εχουμε ορισει καλα τι ειναι φιλελυθερισμος, ισως ηρθε η ωρα να δωσουμε κ νεες εννοιες. ετσι κ αλλιως πλεον δεν υπαρχει δεξια ή αριστερα αλλα ποιος θα χρησιμοποησει καλυτερα fiscal practices + policies.

Ειδαμε πριν ενα μηνα στην πορτογαλια σοσιαλιστη πρωθυπουργο να απολυεει δημοσιους υπαλληλους και να κανει πολιτικες που μονο η θατσερ τις ειχε κανει. Οποτε μιλαμε πλεον για ανοικτο ιδεολογικο πεδιο διχως αριστερα ή δεξιά όρια.

Εμενα, ως ιδιωτικο υπαλληλο αλλα και σπουαγμενο με θλυβει η αδιαφορια προς εμας…τα εργασιακα ειναι χαλια, κανεις δεν ελεγχει. ποια ειναι η θεση της Φ.Σ.; γιατι απο αλλα κοματα δεν βλεπω τπτ και θα το θεσω και στο προγραμματικο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ το μαιο.

26 03 2007
Theodore

Φίλε Σπύρο,
Είδα ότι το ελάχιστο ελληνικό πολιτικό τέστ περί φιλελευθερισμού «άλλαξε» ελαφρώς, τουλάχιστον στην πρώτη ερώτηση. Η πρώτη ερώτηση ήταν από πλευράς σου, αρχικά, «είστε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων;». Μήπως στη μορφή που επέλεξες για την ερώτηση (απλή αναθεώρηση του άρθρου 16) δεν είναι ξεκάθαρη η κατεύθυνση του οικονομικού φιλελευθερισμού; Μήπως με την άλλη μορφή είναι πιο ξεκάθαρες οι διαφορές από την πρόταση ΓΑΠ-ΠΑΣΟΚ;

Αγαπητέ anonymous thinker (παρότι δε γνωριζόμαστε) οφείλω να σου πω ότι ο Σπύρος έχει απόλυτο δίκιο: >. Εμφανές παράδειγμα νομίζω εγώ και ο Σπύρος: συμφωνούμε παθιασμένα σε πολλά, διαφωνούμε (λιγότερο παθιασμένα, είναι η αλήθεια) σε πολύ λιγότερα. Συντηρητικούς όμως με την κλασσική ελληνική μορφή της παραδοσιακής ελληνικής δεξιάς δε θα βρεις στη ΦΣ. Ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον, ελπίζουμε. Ωστόσο πρέπει να σημειώσω πως το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών σε έναν κόσμο διακινδύνευσης, είναι αρκετά δύσκολο και ως προβληματισμός «διατρέχει» όλες τις ιδεολογίες και τους πολιτικούς σχηματισμούς. Δυστυχώς η απάντηση είναι πολύ σύνθετη, όμως κανείς στη ΦΣ δε δέχεται περιορισμό ή άρση ατομικών – ανθρωπίνων-δημοκρατικών δικαιωμάτων προς χάριν μιας «αφηρημένης» έννοιας ασφάλειας.

26 03 2007
Σπύρος Ντόβας

Ωχ, ναι Θοδωρή έχεις δίκιο! Η διατύπωση είναι αμφιλεγόμενη…
Αναρωτιόμουν και γω, γιατί μας κρεμάσανε κουδούνια ότι είμαστε ΠαΣοΚ? 🙂

26 03 2007
Σπύρος Ντόβας

Πάντως, ξανακοιτώντας το, και με αυτή την διατύπωση, και πάλι δεν συμπίπτουμε με ΓΑΠ.

Γιατί καλά είναι τα τσιτάτα στον Πρετεντέρη τον Δεκέμβριο, όταν ήρθε όμως η ώρα να ψηφίσει έκανε opt out εκμεταλλευόμενος την άριστη πραγματικά ευκαιρία που του έδωσε η ΝΔ με το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για το 24, και γλύτωσε το εσωτερικό πολιτικό κόστος.

Τόοοοοσο τρομερά σημαντικό είναι το θέμα της παιδείας όσο μας λέτε κ. Γιώργο, ώστε κλωτσάτε την ευκαιρία να γίνει κάτι και το στέλνετε minimum 5 χρόνια πέρα?

Σχολιάστε